PIVO I FIJAKERI I DANAS ZA ZRENJANINCE
6. March 2019.
ČANAK: LSV NE UČESTVUJE U PROTESTIMA. Zrenjanin demantuje.
7. March 2019.

OD GRADSKE KUĆE DO HORORA DESET MINUTA LAGANE ŠETNJE (foto i video)

Problem sa starim koritom Begeja u Zrenjaninu koji se nalazi na 10 minuta hoda od centra grada, ali i Gradske kuće, već duže vreme predstavlja veliki nerešivi problem za građane koji žive u njegovoj neposrednoj blizini.

Pre nekoliko dana upravo se u starom kanalu Begeja dogodio požar u Bosanskoj i Solunskoj ulici kao i ulici Branka Radičevića gde je zapaljena trska, a vatra je pretila da ugrozi kuće čija su zadnja dvorišta i bašte izlazila na kanal. O požaru više možete pročitati OVDE, a video snimak možete pogledati OVDE.

Jedan od mnogobrojnih problema koji su tada isplivali na videlo jeste nepristupačnost samog terena te su vatrogasne ekipe vodenim topovima i katapultiranjem vode pokušavale da ugase vatru koja se širila i spreče opasnost i veliku štetu koja je mogla nastati da je vatra stigla do kuća na rubu kanala. Meštani ovih ulica ističu da ovo nije prvi požar koji se dogodio na tom mestu i da je problem nepristupačnosti terena odavno poznat, ali se po tom pitanju nije učinilo ništa.

Da je staro korito Begeja u ovom potezu veliki problem svedoče i građani koji žive u mesnoj zajednici Nikola Tesla, koja je ujedno i označena kao najuži krug centra,  duž koje se prostire kanal. Građani se žale da se u njega ubacuje svašta, od uginulih životinja, raznih ostataka, smeća, do kabastog otpada…  Ova ekološka katastrofa kako je nazivaju meštani ujedno predstavlja i pravo leglo zaraze odakle se širi neprijatan miris ali ono što ih najviše plaši jesu prljavština, bakterije, moguća zaraza ali od kada je izbio požar velika pretnja da se desi materijalna šteta ali i ugoze ljudski životi! Pitaju se ko bi tada odgovarao za eventualni nemar i ignorisanje potencijalnog problema.Zar je potrebno da se desi tako nesto na samo kilometar od centra Zrenjanina da bi se paznja obratila na ovaj ne mali problem. Kada se pre nekoliko dana pojavio požar svi pa i manje obavešteni zrenjaninci su saznali za problem u nekoliko minuta putem medija.

U starom koritu Begeja koje je ponavljamo na samo deset minuta peške do gradske kuće i centra grada razmnožili su s i pacovi kojima je on idealno mesto za opstanak. Takodje meštane muče i vodozemci, lasice kao i komarci kojima je ovo idealno stanište. Možete pogledajti ove fotografije pre nego što nastavite čitanje teksta.

 

 

Da će problem starog korita Begeja biti rešen najavljeno je nekoliko puta od strane prethodne, ali i sadašnje aktuelne vlasti. Mesnim zajednicama Nikola tesla, Žarko Trenjanin i Gradnulica bila su dodeljena značajna sredstva 2011.godine Dodelejna su sredstva od nekoliko miliona dinara od strane Vojvodina Voda kako bi se ovaj prostor uredio, podsećaju naši sagovornici.

U nastavku teksta možete pogledati tv priloge koje je snimile zrenjaninske televizije Santos i KTV o ovoj temi i početku radova na sređivanju kanala starog Begeja.

Zatim je došlo do smene vlasti, a gradonačelnik Čedomir Janjić i tadašnji zamenik gradonačelnika Dragan Ćapin posetili su samo čvorište korita na mestu kod stare pijace i najavili početak projekta kojim je planirano uređenje. Međutim posečena je samo trska nakon čega su radovi obustavljeni, rekli su nam meštani MZ ”Nikola Tesla”. Prema tom projektu trebala je biti nasuta zemlja a staro korito bilo bi pretvoreno u park. U tu svrhu grad je dobio i sadnice brestola, koje nikada nisu posađene a umesto toga grad je planirao da se na tom mestu radi na podizanju građevinskih objekata, što nije bilo predviđeno datim projektom – dodaju sagovornici.

Sledeći problem koji se javio jeste da “Vode Vojvodine” koje su trebale da učestvuju u rešavanju ovog velikog problema nemaju prikladnu dokumentaciju o zemlji i kućama koje izlaze na korito. Čekajući na konačno rešenje ovog problema ljudi su počeli da otkupljuju delove zemlje u produžetku svojih dvorišta nakon čega je zemljište postalo privatno vlasništvo čime su ruke za državne institucije ostale vezane.

Pogledajte fotografije kako je izgledalo korito starog Begeja pre paljevine. Nešto strašnije i prljavije nismo imali priliku da vidimo u širem centru grada možda i decenijama. Pokusali smo da saznamo da lisu opredeljena odredjena sredstva u budzetu grada za saniranje ovog terena ili da li je grad putem projekta pokusao da pronadje finansijska sredstva od pokrajine ili republickih organa ali nismo naisli na takvu infrormaciju. Do sledeće moguće ekoloske katastrofe možda nećemo dugo cekati!

 

V:R

 

 

 

2 Comments

  1. Janji says:

    Ista je stvar i sa Bagljaskim kanalom,na istoj udaljenosti od iste Gradske kuce…prirodna i ekoloska katastrofa…najvaznije je da se Trg uvek sija,a sto se na par stotina metara odatle umire od smrada,zaraze,glodara, to nikog ne zanima jer se sa prozora,iz kancelarije ne vidi.Zrenjanin,grad buducnosti…

    • Rade Vasiljevic says:

      Da li nam možete obezbediti neke fotografije i sagovornike o problemima sugrađana u tom delu grada…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *