26.9 C
Zrenjanin
Monday, September 25, 2023
Naslovna Politika i društvo Obeležen dan primirja u Prvom svetskom ratu

Obeležen dan primirja u Prvom svetskom ratu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su u francuskom gradu Kompijenu sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime su okončana ratna dejstva na zapadnom frontu. Silama Antante – Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Rusiji – kao saveznička sila priključila se Kraljevina Srbija i dala izuzetan doprinos ukupnoj pobedi u Prvom svetsku ratu i slamanju Austrougarske monarhije.
Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum. U Srbiji je ovaj praznik prvi put zvanično obeležen 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. godine. Dan primirja danas se obeležava širom zemlje, prigodnim skupovima, odavanjem pošte ličnostima iz tog perioda naše istorije i polaganjem venaca na spomen-obeležja posvećena Prvom svetskom ratu.
U Zrenjaninu su položeni venci na spomen-ploču pukovniku Dragutinu Ristiću “Brigadiru” i oslobodiocima grada u Prvom svetskom ratu, u holu Gradske kuće. Vence su položile delegacije Grada Zrenjanina, Srednjebanatskog upravnog okruga i Komande Garnizona Zrenjanin. U ime Grada Zrenjanina venac su položili gradonačelnik Čedomir Janjić, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura. Delegaciju Srednjebanatskog upravnog okruga predvodila je načelnica Snežana Vučurević, a na čelu delegacije Garnizona Zrenjanin bio je pukovnik Živica Ognjanov, komandant Garnizona.
Gradonačelnik Čedomir Janjić istakao je da novembar mesec u Zrenjaninu protiče u znaku obeležavanja značajnih datuma i događaja vezanih za Veliki rat i oslobođenje grada.
“Danas je državni praznik, dan kada se završio Prvi svetski rat i Srbija ga obeležava svečano. U Zrenjaninu tokom novembra obeležavamo više datuma u vezi sa događajima iz 1918. godine, počev od 31. oktobra kada je formiran Srpski narodni odbor. Tu je i današnji datum, a već sledećeg petka očekuje nas Praznik grada, 17. novembar, dan kada je srpska vojska oslobodila tadašnji Veliki Bečkerek. Proslava se završava 25. novembra, obeležavanjem dana kada je Velika narodna skupština u Novom Sadu donela odluku o prisajedinjenju delova Vojvodine – Bačke, Banata, Srema i Baranje – Matici Srbiji”, podsetio je gradonačelnik.
Kao glavni motiv za amblem današnjeg praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

To je dobro odabran nacionalni simbol, jer je u pitanju autentična biljka sa ovih prostora,a ono što je specifično je to što čak i kada se osuši, ukoliko se zalije, ona će potpuno oživeti. Na taj način ona simbolizuje Srbiju nakon Prvog svetskog rata, oživljavanje tog feniksa iz pepela nakon ratne tragedije. Ime nosi po kraljici Nataliji i višestruko je vezana za našu kulturu.

PRENOSIMO: www.zrenjanin.rs

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...