26.9 C
Zrenjanin
Saturday, September 30, 2023
Naslovna Politika i društvo Obeležen 2. oktobar

Obeležen 2. oktobar

Polaganjem venaca na spomen-obeležja na Bagljašu i na spomenik Žarku Zrenjaninu danas je obeležena 73. godišnjica od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. Jedinice Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije i banatski partizanski odredi iz sastava Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije zajedničkim snagama okončale su četvorogodišnju vladavinu nemačkog okupatora i fašizma na ovim prostorima. Pre završetka vojne operacije za oslobođenje Beograda, jedno od prvih gradskih naselja u Banatu koje je oslobođeno bio je upravo Zrenjanin.Obeležavanju tog datuma prisustvovao je i prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji Mihail Kruglov, za kog je priređen prijem u Gradskoj kući. Ugostio ga je zamenik gradonačelnika Saša Santovac, u prisustvu pomoćnika gradonačelnika Sima Salapure, načelnice Srednjebanatskog upravnog okruga Snežane Vučurević, načelnice Gradske uprave Jasmine Malinić, sekretara Skupštine grada Milana Mrkšića, predstavnika Komande garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu i predstavnika gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata.

Govoreći o događajima iz 1944. godine, Mihail Kruglov je istakao da su “ruski i srpski vojnici u svim ratovima u kojima su učestvovali bili na istoj strani i borili se u istim rovovima”.
“Sloboda je skupo koštala i tu cenu platili su vojnici Crvene armije i narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Rame uz rame borili su se protiv fašizma i izvojevali tu pobedu, i tako je uvek bilo u istoriji, nema rata u kojem bi naši preci bili u suprotnim rovovima, uvek smo bili na istoj strani. Sada je važno da sačuvamo ovu tradiciju, da ne dozvolimo nekim snagama da preispituju istoriju. Imamo šta da branimo, ponosimo se našim herojima i nadamo se da će nam i dalje pomagati, u borbi za istorijsku istinu i pravdu”, poručio je prvi sekretar ruske ambasade.
Na spomen-obeležje borcima Crvene armije u parku na Bagljašu vence su položili prvi sekretar ambasade RF, čelnici Grada Zrenjanina, Komanda garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu i SUBNOR Zrenjanin. U ime Grada Zrenjanina venac su položili gradonačelnik Čedomir Janjić, zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica i zamenica sekretara Skupštine grada Svetlana Grujić. Predstavnici Grada Zrenjanina i gradskog odbora SUBNOR Zrenjanin položili su cveće i na spomenik narodnom heroju Sonji Marinković i streljanim rodoljubima, a događaju su prisustvovali i učenici OŠ “Petar Petrović Njegoš”.

Obraćajući se prisutnima kod spomenika Žarku Zrenjaninu, načelnica Srednjebanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević rekla je da danas odajemo posebnu počast borcima Crvene armije, kojih je 220 položilo živote u borbama za oslobođenje grada i okoline u Drugom svetskom ratu.
“Daleko od svoje otadžbine, vođeni idealima slobode i za svoj, i za srpski narod, ispisali su slavne stranice istorije na ovim prostorima. Njima odajemo posebnu počast i priznanje za ono najvrednije što su ostavili našem narodu i našoj zemlji – svoje živote”, kazala je Vučurević i dodala da su pokušaji revizije istorije mnogima često bili jedini argument u dnevnim političkim sukobljavanjima.“Jedno je, međutim, do danas sigurno i oko toga dileme nema, ne sme i ne može biti – srpski i ruski narod, na strani saveznika, dali su nemerljiv doprinos konačnoj pobedi u Drugom svetskom ratu. Borba protiv fašizma i borba za slobodu otadžbine bili su vrhunski ideali, jači od svih podela i promena koje su kasnije stizale. Moramo se toga sećati i na današnji dan, svakog 2. oktobra i svakog Dana pobede, 9. maja. Moramo se sećati, kako se slično zlo više nikada i nikome ne bi ponovilo”, poručila je načelnica okruga.

U ime Grada Zrenjanina venac na spomenik Žarku Zrenjaninu su položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić.

Zamenik gradonačelnika posebno je istakao značaj prisustva predstavnika ambasade Ruske Federacije današnjem obeležavanju Dana oslobođenja.
“Kada se na ovom mestu ne bi našli predstavnici ruske ambasade i Vojske Srbije, sigurno bi obeležavanje tog datuma bilo znatno siromašnije. Ovako na delu možemo da vidimo veliko poštovanje predstavnika ruske države prema Republici Srbiji, a takođe i predstavnika naše države prema Rusiji. Naši preci zajedno su ginuli za slobodu, a danas zajedno pokušavamo da jačamo ekonomiju obe države. Mnogo nam znači Sporazum o bescarinskom izvozu u Rusiju i naš današnji susret je prilika ne samo da se prisetimo prošlosti već i da razgovaramo o budućnosti i daljoj saradnji”, kazao je Santovac.

Preuzeto sa www.zrenjanin.rs

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...