8.7 C
Zrenjanin
Wednesday, November 29, 2023
Naslovna Hronika O otvorenom pismu Vladi: Krizni štab donosio odluke pod uticajem politike

O otvorenom pismu Vladi: Krizni štab donosio odluke pod uticajem politike

Jedan od potpisnika otvorenog pisma Vladi Srbije u kome se traži smena Kriznog štaba, dr Aleksandar Milošević, rekao je da su članovi tog tela pogrešili kada su dozvolili da se ključne odluke donose pod uticajem politike.

Lekar ne treba da laže svog pacijenta. Treba da ga podrži, da mu da nadu, ali ne da ga laže“, rekao je za Nova.rs urolog Milošević, koji je bio direktor Gradske bolnice Zvezdara.
Grupa lekara okupljenih u neformalnoj grupi “Ujedinjeni protiv kovida” u pismu Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama ogradila se od republičkog Kriznog štaba i zatražila njegovu smenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi.
Situacija je katastrofalna. Ključne odluke koje su donete u borbi protiv epidemije bile su političke, što je uvek pogubno“, rekao je Milošević.
On je naglasio da je ključna greška članova Kriznog štaba što su menjali svoje stavove i predložene mere pod uticajem politike i što su dozvolili da se pred izbore napravi euforija da je pobeđen virus.
Nije trebalo da se mere relaksiraju tako naglo i odjednom. Mislim da su pojedine mere bile preterane u startu. Trebalo je polako ulaziti u te mere i zavisno od toga šta traži situacija, ublažavati ih ili pojačavati. Ovo će tek ostaviti velike posledice na psihu građana, a posredno i na njihovo ukupno zdravlje, jer ljudi su potpuno izgubili poverenje“, upozorava Milošević.
Kada je reč o zahtevu da se izabere novi krizni štab, veruje da bi u njemu trebalo da bude mesta za epidemiologa Zorana Radovanovića.
Čini mi se da je doktor Radovanović sve vreme nastupao odmereno. Ne znam da li bi on hteo, jer je u penziji. Nisam stručnjak za epidemiologiju, ali verujem da tu ima još stručnih ljudi, verovatno i mlađih stručnjaka, koji bi mogli da daju svoj doprinos i koji bi u svojim odlukama bili nezavisni“, naglašava.
Mada je jedan od potpisnika otvorenog pisma u kom se traže promene, Milošević ne očekuje konkretnu reakciju nadležnih na stavove iznete u pismu.
Ne očekujem ništa, osećao sam moralnu obavezu da to potpišem i da nešto uradim, ali mislim da smo svi osuđeni na propast“, zaključio je dr Milošević.
Lekari koji su svojim potpisima stali iza otvorenog pisma zahtevaju da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se “stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika”.
Inače, otvoreno pismo Vladi je od jučerašnjih nešto više od 300 lekara do danas potpisalo njih više od 700.
Dodajmo da je zamenica direktora Instituta “Batut” i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević povodom otvorenog pisma lekara rekla da svako ima pravo na svoje mišljenje, ali da među potpisnicima nema kompetentnih kada su u pitanju zarazne bolesti, tj. ni epidemiologa, ni infektologa, ni imunologa. Ona dodaje da je svaka kritika dobrodošla, ali da u tom pismu nisu izneti nikakvi konkretni predlozi.
Autor: Danas
VMA i koronavirus, foto: mod.gov.rs

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
broken clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
58 %
6.1kmh
51 %
Fri
14 °
Sat
11 °
Sun
13 °
Mon
12 °
Tue
8 °

Popularne vesti

SNS Zrenjanin započeo kampanju – Oduvaćemo konkurenciju!

“Vetar duva u Banatu, tako ćemo i mi 17. decembra da ”oduvamo”političku konkurenciju. Da oduvamo one koji ne znaju ništa drugo nego da napadaju...

VIDEO novi Utisak nedelje: Dragan Bjelogrlić, Ivanka Popović i Miodrag Jovanović

Brojnost je jako bitna jer je ona odgovor na strah, ocena je glumca i reditelja Dragana Bjelogrlića u večerašnjem "Utisku nedelje", prenosi Nova S. Dragan...

Zrenjanin: Lista ”Srbija protiv nasilja” prikupila potpise podrške za Vojvođanske izbore

U Zrenjaninu prikupljenje potpisa podrške listi ''Srbija protiv nasilja'' je sprovedeno u prostorijama stranke Slobode i pravde u naselju Bagljaš i u prostorijama stranke...

SNS Zrenjanin: Više hiljada Zrenjaninaca potvrdilo je svojom potpisima podršku naprednjacima

Ogromnu podršku Srpskoj naprednoj stranci više hiljada Zrenjaninaca u rekordnom roku potvrdilo potpisom podrške izbornoj listi „ALEKSANDAR VUČIĆ – Vojvodina ne sme da stane“...