22.8 C
Zrenjanin
Wednesday, June 19, 2024
Naslovna Hronika O otvorenom pismu Vladi: Krizni štab donosio odluke pod uticajem politike

O otvorenom pismu Vladi: Krizni štab donosio odluke pod uticajem politike

Jedan od potpisnika otvorenog pisma Vladi Srbije u kome se traži smena Kriznog štaba, dr Aleksandar Milošević, rekao je da su članovi tog tela pogrešili kada su dozvolili da se ključne odluke donose pod uticajem politike.

Lekar ne treba da laže svog pacijenta. Treba da ga podrži, da mu da nadu, ali ne da ga laže“, rekao je za Nova.rs urolog Milošević, koji je bio direktor Gradske bolnice Zvezdara.
Grupa lekara okupljenih u neformalnoj grupi “Ujedinjeni protiv kovida” u pismu Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama ogradila se od republičkog Kriznog štaba i zatražila njegovu smenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi.
Situacija je katastrofalna. Ključne odluke koje su donete u borbi protiv epidemije bile su političke, što je uvek pogubno“, rekao je Milošević.
On je naglasio da je ključna greška članova Kriznog štaba što su menjali svoje stavove i predložene mere pod uticajem politike i što su dozvolili da se pred izbore napravi euforija da je pobeđen virus.
Nije trebalo da se mere relaksiraju tako naglo i odjednom. Mislim da su pojedine mere bile preterane u startu. Trebalo je polako ulaziti u te mere i zavisno od toga šta traži situacija, ublažavati ih ili pojačavati. Ovo će tek ostaviti velike posledice na psihu građana, a posredno i na njihovo ukupno zdravlje, jer ljudi su potpuno izgubili poverenje“, upozorava Milošević.
Kada je reč o zahtevu da se izabere novi krizni štab, veruje da bi u njemu trebalo da bude mesta za epidemiologa Zorana Radovanovića.
Čini mi se da je doktor Radovanović sve vreme nastupao odmereno. Ne znam da li bi on hteo, jer je u penziji. Nisam stručnjak za epidemiologiju, ali verujem da tu ima još stručnih ljudi, verovatno i mlađih stručnjaka, koji bi mogli da daju svoj doprinos i koji bi u svojim odlukama bili nezavisni“, naglašava.
Mada je jedan od potpisnika otvorenog pisma u kom se traže promene, Milošević ne očekuje konkretnu reakciju nadležnih na stavove iznete u pismu.
Ne očekujem ništa, osećao sam moralnu obavezu da to potpišem i da nešto uradim, ali mislim da smo svi osuđeni na propast“, zaključio je dr Milošević.
Lekari koji su svojim potpisima stali iza otvorenog pisma zahtevaju da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se “stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika”.
Inače, otvoreno pismo Vladi je od jučerašnjih nešto više od 300 lekara do danas potpisalo njih više od 700.
Dodajmo da je zamenica direktora Instituta “Batut” i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević povodom otvorenog pisma lekara rekla da svako ima pravo na svoje mišljenje, ali da među potpisnicima nema kompetentnih kada su u pitanju zarazne bolesti, tj. ni epidemiologa, ni infektologa, ni imunologa. Ona dodaje da je svaka kritika dobrodošla, ali da u tom pismu nisu izneti nikakvi konkretni predlozi.
Autor: Danas
VMA i koronavirus, foto: mod.gov.rs
[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...

Opozicija u Zrenjaninu tvrdi da je otkrila nepravilnosti na izborima – vlast se brani policijom i lažnim optužbama

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast...

Za crkve i verske zajednice u Zrenjaninu raspoređeno 10 miliona dinara

Grad Zrenjanin i ove godine sredstvima iz budžeta finansira određene projekte crkava i verskih zajednica. Za tu namenu po rešenju koje je potpisao gradonačelnik...

Zrenjanin: Opoziciji onemogućen uvid u izborni materijal

Predstavnicima zrenjaninske opozicione koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" danas je onemogućeno da izvrše uvid u celokupan izborni materijal, koji im je prethodno...