8.7 C
Zrenjanin
Tuesday, December 5, 2023
Naslovna Kultura i obrazovanje NOVI PROSTORI KULTURE NASTAVLJAJU DA ISTRAŽUJU

NOVI PROSTORI KULTURE NASTAVLJAJU DA ISTRAŽUJU

 

 

Početkom septembra meseca, performansom u Zrenjaninu, otvoren je jednomesečni festival nezavisne kulture i umetnosti Na sopstveni pogon. Festival se održava u 12 mesta širom Srbije, broji više od 20 različitih programa, od kojih su neki već realizovani i u Ivanjici, Šapcu, Beloj Crkvi, Banatskoj Dubici i Novom Pazaru.

Ovogodišnje, četvrto izdanje festivala okuplja više od 35 organizacija javnog i privatnog sektora, udruženja, kulturnih centara, pojedinaca, inicijativa i neformalnih grupa, od kojih su 16 članice Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS). Pod sloganom ,,Novi prostori kulture” učesnici predstavljaju savremene umetničke prakse, preispituju mogućnost oživljavanja i promišljanja funkcija javnih i napuštenih prostora, istražuju mogućnosti i snage lokalnih zajednica i publike u kreiranju kulturnog sadržaja, i postavljaju pitanja o stanju i ulozi nezavisne scene.

Publika je do sada imala prilike da vidi festival u festivalu, odnosno četvorodnevnu manifestaciju ,,Novi prostori” u Zrenjaninu, u organizaciji lokalnog CEKOM-a i partnera, zatim projekciju studenskih dokumentarnih filmova u Ivanjici nastalih tokom 13. Međunarodnog studenskog filmskog kampa ,,Interakcija” NFC Filmart-a iz Požege, te umetničko oživljavanje i preispitivanje napuštenog Doma JNA u Šapcu kroz muzičko-scenski performans u realizaciji Kombinarta i Hleb teatra, zajedno sa mladim šabačkim umetnicama i umetnicima.

Tokom upravo završenog vikenda, festival je okupirao Novi Pazar predstavljanjem poetske slem scene kroz tribine, video prezentacije, ali i manje formalni oblik razmene ideja i znanja, poput ispijanja jutarnje kafe uz poeziju, u realizaciji Poezina i partnera. Istovremeno, radioničarski program animirao je publiku Bele Crkve (organizator je Agora Art Action) gde su učesnici ovladavali tehnikama pozlaćivanja starih alata, i Banatske Dubice, gde su meštani zajedno sa susedima iz Jarkovca snimali kratkometražne uradi-sam filmove (realizatori su Satibara i MOBA).

U nastavku programa očekuju nas još dve projekcije studentskih dokumentarnih filmova, prva već danas u Čačku (17.09) i druga krajem meseca u Užicu (30.9). Održaće se i još dva festivala – festival gifova Gifest u Subotici i Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma – KRAF, 28. i 29. septembra, u organizaciji udruženja Millennium i partnera.

Izložbeni programi će za publiku biti otvoreni krajem meseca. U Novom Sadu u prostorijama Šok zadruge od 25. septembra publika će moći da poseti izložbu ,,Unutrašnji dijalog” gde će biti izloženi radovi novosadskih umetnika koji predstavljaju aproprijacije slike ,,Seoba Srba” Paje Jovanovića, dok će u Beloj Crkvi od 29. septembra u napuštenoj fabrici ,,Pobeda” publika moći da vidi alate pozlaćene tokom proteklih radionica.

Paralelno sa festivalom, u Subotici se od 21. do 23. septembra održava i redovna godišnja Skupština Asocijacije NKSS, prilikom koje će se formirati dalji plan razvoja i delovanja Asocijacije, prijem novih članova, kao i predstavljanje nekoliko lokalnih umetničkih inicijativa.

Više o festivalu, programima, učesnicima i lokacijama zainteresovani mogu pronaći na internet adresi festivala www.nsp.nezavisnakultura.net  ili na facebook stranici Asocijacije (facebook.com/NKSS).

Program četvrtog izdanja festivala Na sopstveni pogon su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Heinrich-Boll fondacije u Beogradu.

Ulaz na sve programe je slobodan.

 

 

 

 

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
broken clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
58 %
6.1kmh
51 %
Fri
14 °
Sat
11 °
Sun
13 °
Mon
12 °
Tue
8 °

Popularne vesti

Zrenjaninska gradska vlast: Niz radova širom grada i po selima

Niz radova širom grada i u novembru: od trim-staza i saobraćajnica, preko obnove fasada i spomenika, energetske efikasnosti do kanalizacije u selima, glasi naslov...

Zrenjanin: Bespovratna sredstava za razvoj i revitalizaciju umetničkih i starih zanata

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac uručio je ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na konkursu Grada Zrenjanina za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i revitalizaciju poslova koji...

Bodiroga potpisnik ProGlasa – Legenda iz Kleka nacionalno blago

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je jedan od najvećih srpskih košarkaša svih vremena, Dejan Bodiroga postao jedan od 150.000 potpisnika...

Roditelj u vezi sa ponudom hrane koja se nalazi u školama

Prenosimo mišljenje i predlog jednog roditelja čije dete pohađa jednu srednju školu. ''Kao roditelj jednog učenika prve godine srednje škole, želim da izrazim svoju zabrinutost...