26.9 C
Zrenjanin
Saturday, September 23, 2023
Naslovna Poljoprivreda Novembra priprema, Januara uživanje u ukusima. Da li sušite meso?

Novembra priprema, Januara uživanje u ukusima. Da li sušite meso?

Ko je Novebra meseca imao sredstava da kupi ili je pak odgajao tokom godine domaće životinje kako bi prezimio zimu sa svežim mesom i sušenim proizvodima, već ovih dana lepog januara će imati priliku da ”ukrasi” terasu ili prostoriju namenjenu za zrenje. Nakon sušenja sledi korak ”kačenja” kobasice, šunke ili pak suvog vrata – pečenice kako bi ih vetar ”produvao” i mraz promrzao.

Salamurenje ili pac korak do domaćeg suvog mesa traje nekoliko nedelja. U zavisnosti od toga šta želimo da usolimo. Šunka se sve ređe soli ”ucelo”, lakše je otvoriti je i tada usoliti jer so lakše prodire u sve delove iste. Najkraći rok za soljenje (pac,salamura) zahteva vrat, pečenica i tanji komadi mesa a to je 2-3 nedelje. Neko pored soli, stavlja i biber, tucanu papriku ili beli luk u granulama. Nakon toga pristupa se sušenju. Kobasice mogu odmah da idu u sušenje.

Sušenje i dimljenje mesa i prerađevina je delovanje dima, pare i vazdušnog strujanja na meso i mesne prerađevine, kako bi im se povećala trajnost i dobio karakterističan miris i okus. Najpogodnije vrste drvata za sušenje su, hrast, bukva, jasen itd. Dimljenjem se meso suši i menja izgled, miris i ukus.

Nakon završenog dimljenja, meso i mesne prerađevine stavljaju se na sušenje i zrenje. Mnogo toga kod zrenja zavisi od klimatskih uslova. Nekoliko nedelja će biti dovoljno za probanje i uživanje u ukusima i plodovima rada. Početak januara je vreme velik broj ljudi uzima svoje meso nazad iz sušara kako bi dovršili ovaj proces. Zato kada se pojavi prvi paradjz kreće da se seku i prvi već dobro zreli komadi mesa i mesnih prerađevina.

Sve veći broj naših sugrađana se više okreće proizvodnji domaćih proizvoda za svoje potrebe, jer i pored uzgajanja ili kupovine domaćih životnja za porodične potrebe, proteklih godina izrazito je popularna i ponuda delova svežeg mesa po marketima za sušenje, jer očigledno da velike trgovačke kuće beleže rast potražnje i pozitivno raspoloženje kupaca za ovakav vid konzumiranja domaćih proizvoda.

Da li i Vi sušite meso?

V.R

 

 

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...