0.6 C
Zrenjanin
Saturday, March 2, 2024
Naslovna Poljoprivreda Novembra priprema, Januara uživanje u ukusima. Da li sušite meso?

Novembra priprema, Januara uživanje u ukusima. Da li sušite meso?

Ko je Novebra meseca imao sredstava da kupi ili je pak odgajao tokom godine domaće životinje kako bi prezimio zimu sa svežim mesom i sušenim proizvodima, već ovih dana lepog januara će imati priliku da ”ukrasi” terasu ili prostoriju namenjenu za zrenje. Nakon sušenja sledi korak ”kačenja” kobasice, šunke ili pak suvog vrata – pečenice kako bi ih vetar ”produvao” i mraz promrzao.

Salamurenje ili pac korak do domaćeg suvog mesa traje nekoliko nedelja. U zavisnosti od toga šta želimo da usolimo. Šunka se sve ređe soli ”ucelo”, lakše je otvoriti je i tada usoliti jer so lakše prodire u sve delove iste. Najkraći rok za soljenje (pac,salamura) zahteva vrat, pečenica i tanji komadi mesa a to je 2-3 nedelje. Neko pored soli, stavlja i biber, tucanu papriku ili beli luk u granulama. Nakon toga pristupa se sušenju. Kobasice mogu odmah da idu u sušenje.

Sušenje i dimljenje mesa i prerađevina je delovanje dima, pare i vazdušnog strujanja na meso i mesne prerađevine, kako bi im se povećala trajnost i dobio karakterističan miris i okus. Najpogodnije vrste drvata za sušenje su, hrast, bukva, jasen itd. Dimljenjem se meso suši i menja izgled, miris i ukus.

Nakon završenog dimljenja, meso i mesne prerađevine stavljaju se na sušenje i zrenje. Mnogo toga kod zrenja zavisi od klimatskih uslova. Nekoliko nedelja će biti dovoljno za probanje i uživanje u ukusima i plodovima rada. Početak januara je vreme velik broj ljudi uzima svoje meso nazad iz sušara kako bi dovršili ovaj proces. Zato kada se pojavi prvi paradjz kreće da se seku i prvi već dobro zreli komadi mesa i mesnih prerađevina.

Sve veći broj naših sugrađana se više okreće proizvodnji domaćih proizvoda za svoje potrebe, jer i pored uzgajanja ili kupovine domaćih životnja za porodične potrebe, proteklih godina izrazito je popularna i ponuda delova svežeg mesa po marketima za sušenje, jer očigledno da velike trgovačke kuće beleže rast potražnje i pozitivno raspoloženje kupaca za ovakav vid konzumiranja domaćih proizvoda.

Da li i Vi sušite meso?

V.R

 

 

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...