22.2 C
Zrenjanin
Thursday, June 13, 2024
Naslovna Poljoprivreda Novembra priprema, Januara uživanje u ukusima. Da li sušite meso?

Novembra priprema, Januara uživanje u ukusima. Da li sušite meso?

Ko je Novebra meseca imao sredstava da kupi ili je pak odgajao tokom godine domaće životinje kako bi prezimio zimu sa svežim mesom i sušenim proizvodima, već ovih dana lepog januara će imati priliku da ”ukrasi” terasu ili prostoriju namenjenu za zrenje. Nakon sušenja sledi korak ”kačenja” kobasice, šunke ili pak suvog vrata – pečenice kako bi ih vetar ”produvao” i mraz promrzao.

Salamurenje ili pac korak do domaćeg suvog mesa traje nekoliko nedelja. U zavisnosti od toga šta želimo da usolimo. Šunka se sve ređe soli ”ucelo”, lakše je otvoriti je i tada usoliti jer so lakše prodire u sve delove iste. Najkraći rok za soljenje (pac,salamura) zahteva vrat, pečenica i tanji komadi mesa a to je 2-3 nedelje. Neko pored soli, stavlja i biber, tucanu papriku ili beli luk u granulama. Nakon toga pristupa se sušenju. Kobasice mogu odmah da idu u sušenje.

Sušenje i dimljenje mesa i prerađevina je delovanje dima, pare i vazdušnog strujanja na meso i mesne prerađevine, kako bi im se povećala trajnost i dobio karakterističan miris i okus. Najpogodnije vrste drvata za sušenje su, hrast, bukva, jasen itd. Dimljenjem se meso suši i menja izgled, miris i ukus.

Nakon završenog dimljenja, meso i mesne prerađevine stavljaju se na sušenje i zrenje. Mnogo toga kod zrenja zavisi od klimatskih uslova. Nekoliko nedelja će biti dovoljno za probanje i uživanje u ukusima i plodovima rada. Početak januara je vreme velik broj ljudi uzima svoje meso nazad iz sušara kako bi dovršili ovaj proces. Zato kada se pojavi prvi paradjz kreće da se seku i prvi već dobro zreli komadi mesa i mesnih prerađevina.

Sve veći broj naših sugrađana se više okreće proizvodnji domaćih proizvoda za svoje potrebe, jer i pored uzgajanja ili kupovine domaćih životnja za porodične potrebe, proteklih godina izrazito je popularna i ponuda delova svežeg mesa po marketima za sušenje, jer očigledno da velike trgovačke kuće beleže rast potražnje i pozitivno raspoloženje kupaca za ovakav vid konzumiranja domaćih proizvoda.

Da li i Vi sušite meso?

V.R

 

 

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
broken clouds
22.2 ° C
24.5 °
22.2 °
46 %
2kmh
77 %
Sun
21 °
Mon
25 °
Tue
23 °
Wed
27 °
Thu
29 °

Popularne vesti

Opozicija u Zrenjaninu tvrdi da je otkrila nepravilnosti na izborima – vlast se brani policijom i lažnim optužbama

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast...

Za crkve i verske zajednice u Zrenjaninu raspoređeno 10 miliona dinara

Grad Zrenjanin i ove godine sredstvima iz budžeta finansira određene projekte crkava i verskih zajednica. Za tu namenu po rešenju koje je potpisao gradonačelnik...

Zrenjanin: Opoziciji onemogućen uvid u izborni materijal

Predstavnicima zrenjaninske opozicione koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" danas je onemogućeno da izvrše uvid u celokupan izborni materijal, koji im je prethodno...

Zrenjanin domaćin Evropskog turnira u inkluzivnoj košarci za žene

Zrenjanin je tokom ovog vikenda, biti domaćin još jednog međunarodnog sportskog događaja - Evropskog turnira u inkluzivnoj košarci, na kom je najavljeno više od...