Grad Zrenjanin obaveštava: Promocija ”Linglonga” i mogućnost apliciranja za posao
21. November 2019.
Zrenjaninci davali potpis za oslobađanje uzbunjivača Aleksandra Obradovića
8. December 2019.

Nova rubrika – ”Priče za laku noć”. Vremenski rekorderi po funkcijama u Srbiji i Zrenjaninu

Priče za laku noć će biti izbor tekstova – činjenica preuzete sa medijskih portala koje teže nezavisnom, slobodnom i nepristrasnom izveštavanju o trenutnom stanju u društvu i političkim prilikama u Srbiji ali i naših autorskih tekstova o sličnim temama u Zrenjaninu. Za danas izdvajamo..

Rekorder: Ljajić ministar već 6.611 dana, promenio devet vlada i osam premijera

A da li znate ko je rekorder u Zrenjaninu?

To je aktuelni član gradskog veća (gradska vlada) u Zrenjaninu Mile Kovačević koji je na ovoj poziciji 12 godina. Prvi put je postavljen 2004. godine kada je Gradonačelnik bio Goran Knežević (DS) , 2008 godine Mileta Mihajlov (DS) i 2016. godine na predlog Čedomira Janjića (SNS). Pauzu u većničkoj fotelji pravi 2012-2016 kada je bio odbornik Demokratske stranke. Bio je dugogodišnji član SPO (Srpski pokret obnove), nakon toga prilazi Demokratskoj stranci a  2016. godine ulazi u Srpsku naprednu stranku. Po struci je doktor medicine, specijalista za plućne bolesti. Zaposlen je u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti “Dr Vasa Savić” Zrenjanin, kao šef Odseka bolesti tuberkoloze.

N1 info – Rekorder: Ljajić ministar već 6.611 dana, promenio devet vlada i osam premijera

Aktuelni ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić apsolutni je rekorder po dužini ministarskog staža od uvođenja višestranačja u Srbiji. Početkom novembra navršilo se tačno 19 godina od kada je Ljajić prvi put izabran na funkciju ministra, a od tada je učestvovao u čak devet vlada, u tri države (Savezna Republika Jugoslavija, Srbija i Crna Gora – SCG, Republika Srbija). Jedini prekid u svom ministrovanju Ljajić je imao od trenutka raspada SCG u junu 2006. do izbora druge vlade Vojislava Koštunice, maja naredne godine.

Režimi su se menjali, ali se u svim vladama našlo mesto i za lidera Socijaldemokratske partije Srbije, koji je zadržao status “najpoželjnijeg koalicionog partnera” svake vlasti. Rasim Ljajić je na različitim ministarskim funkcijama proveo ukupno 6.611 dana (zaključno sa 20. novembrom 2019), po čemu je daleko ispred konkurenata na listi “najdugovečnijih ministara”.

Drugo mesto na “tabeli” zauzima šef socijalista Ivica Dačić, koji je u izvršnoj vlasti ukupno 4.245 dana, od čega 3.606 kao ministar. Liderskom dvojcu donekle mogu da pariraju samo Velimir Velja Ilić sa 3.066 ministarskih dana i Mlađan Dinkić sa 2.765, s tim što će se Ljajićeva i Dačićeva prednost dodatno uvećati, barem do isteka mandata aktuelne vlade.

 

Izvor: N1info

V.Petković

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *