26.9 C
Zrenjanin
Sunday, October 1, 2023
Naslovna ZR caffe NOVA MODERNA DEČJA IGRALIŠTA OD MAJA MESECA

NOVA MODERNA DEČJA IGRALIŠTA OD MAJA MESECA

Novi Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta doneće evropske stadarde i na našim dečijim igralištima koja će od sada biti moderno uređena i opremljena u cilju povećanja bezbednosti dece na njima.

Ministarstvo privrede radi na novom pravilniku koji bi trebao da bude završen u maju ove godine. Prema novom pravilniku, sva dečja igrališta koja su namenjena javnoj upotrebi moraće da budu napravljena po strogim standardima.

Modernija igrališta će imati određenu zonu pada koja će morati da bude prekrivena specijalnom podlogom da se deca ne bi povredila. Ona je tačno propisana i odnosi se na ukupan prostor i površinu na koju dete može da se bezbedno prizemlji sa nekog rekvizita.

“Biće određena zona opasnosti i udaljenosti za postavljanje rekvizita kao i podloge ispod rekvizita. Pravilnikom će se odrediti i mesto gde mogu da se nalaze dečja igrališta, sadržaj informativne table, vegetacija zbog alergija i eventualno postavljanje ograda ukoliko se radi o zonama blizu saobraćajnica”, objašnjavaju u Ministarstvu privrede.

Vlasnik igrališta (uglavnom će biti lokalna samouprava) ili onaj kome je vlasnik poverio brigu o održavanju odgovoran je za stanje igrališta, ali i moguće incidente. Takođe, snosiće odgovornost i za bezbednost, a redovnu kontrolu opreme i celokupnog igrališta sprovodiće Ministarstvo. Tako će firme ili ustanova koja napravi igralište morati da sklopi ugovor o održavanju sa nekom odgovarajućom kućom koja će dalje preuzeti brigu.

Očekuje se da će primena pravilnika početi mesec, dva posle usvajanja, a za igrališta koja već postoje biće određen prelazni period od dve do pet godina za prilagođavanje, jer je potrebno vreme da se uklone i zamene svi rekviziti koji neće moći da zadovolje zahteve pravilnika.

M.M.

2 KOMENTARA

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...