0.6 C
Zrenjanin
Thursday, February 22, 2024
Naslovna Poljoprivreda NEMCI DANAS U ZRENJANINU ZBOG DUALNOG OBRAZOVANJA I POLJOPRIVREDE

NEMCI DANAS U ZRENJANINU ZBOG DUALNOG OBRAZOVANJA I POLJOPRIVREDE

Poseta delegacije iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić primio je danas, u Baroknoj sali Gradske kuće, delegaciju nemačke pokrajine Baden-Virtemberg u kojoj su bili i predstavnici poljoprivrednih škola iz te pokrajine. 

Prijemu i razgovoru prisustvovali su i predstavnici zrenjaninske Poljoprivredne škole, a tema razgovora bila je saradnja poljoprivrednih škola, primena dualnog obrazovanja i, kako je naveo Radišić, primer dobre prakse Poljoprivredne škole u Zrenjaninu u toj oblasti.

Pozdravljajući goste Radišić je kazao i da su ovakve posete značajne jer mogu doprineti da se nemačka iskustva u dualnom obrazovanju primenjuju kod nas.

Istakavši dobar primer dualnog obrazovanja u Poljoprivrednoj školi, Radišić je rekao i da je želja lokalne samouprave da se u narednom periodu u našem gradu otvori i visoka poljoprivredna škola. Mnogo toga, dodao je, urađeno je i na polju razvoja IT sektora i namera je da se ta znanja primene i u unapređenju poljoprivredne proizvodnje, posebo kada je reč o navodnjavanju.

Dirk Butner, koji vodi Akademiju za poljoprivredu u Kupfercelu, rekao je da je poseta važna za učenike iz Nemačke kako bi mogli u praksi da vide ono o čemu su učili, ali i da se upoznaju sa iskustvima u ovom delu Evrope.

– Struktura poljoprivrede u Nemačkoj malo je drugačija, reč je o porodičnim gazdinstvima i mislim da će to tako ubuduće biti i u Srbiji – rekao je on.

Mladen Petković pomoćnik sekretara za poljoprivredu rekao je da Vojvodina ima stratešku saradnju sa Pokrajinom Virtemberg i da se godinama unazad organizuje razmena studenata i učenika.

– Trudimo se da im pokažemo potencijae u Vojvodini i sistem dualnog obrazovanja koji želimo da razvijemo po ugledu na nemački model. Prilikom naših poseta gradovima trudimo se da ih primi neko iz lokalnih samouprava jer želimo da pokažemo kako imamo sinhonizovanu saradnju sa lokalnim samopuravama – rekao je on naglasivši da je organizovan i susret visoke delegacije iz nemačke sa predstavnicima pokrajinske i republičke Vlade.

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...