0.6 C
Zrenjanin
Sunday, March 3, 2024
Naslovna Hronika NEKADAŠNJA VLAST BILA KORUMPIRANA I DEMOKRATSKA, OVA SAMO KORUMPIRANA - SLOBODAN GEORGIJEV...

NEKADAŠNJA VLAST BILA KORUMPIRANA I DEMOKRATSKA, OVA SAMO KORUMPIRANA – SLOBODAN GEORGIJEV ZA LIST DANAS

List  “Danas” pokrenuo je pre više od godinu dana akciju pod nazivom “Intervju na mreži” u okviru koje javne ličnosti direktno odgovaraju na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa. Intervjui se smeštaju u posebnu rubriku pod istim imenom, a na portalu lista dostupni su svim građanima. Čitavu rubriku sa svim dosadašnjim  intervjuima možete pogledati OVDE

Najnoviji intervju objavljen je juče, a sagovornik je bio novinar i urednik Balkanske istraživačke mreže BIRN Slobodan Georgiev.

Prenosimo celokupan tekst:

Ovo nije regularan demokratski sistem. Voleo bih da imamo demokratsku vlast, da institucije rade svoj posao i da ja ne moram svakoga dana borim za život i pravo da radim.

To je u ovonedeljnom “Intervjuu na mreži” rekao novinar i urednik Balkanske istraživačke mreže BIRN Slobodan Georgiev.

“Uvek pišemo o korupciji onih koji su na vlasti jer verujemo da je to važno za građane. Kada su Đilas i Jeremić bili vlast pisali smo o njima. Niko ni o kome ne pljuje”, naveo je Georgiev na kritike građana iznesene na Fejsbuk stranici Danasa.

Na pitanje da uporedi vlast Demokratske stranke sa sadašnjom vladajućom strankom odgovor našeg ovonedeljnog sagovornika je da je „ta nekadašnja vlast bila korumpirana i demokratska, a da je ova samo korumpirana“.

“Mi u BIRN-u imamo svu slobodu da radimo kako mislimo da je najbolje. S druge strane, atmosfera u društvu je takva da smo označeni kao izdajnici i strani plaćenici što nam otežava rad jer bi trebalo da uvek i iznova dokazujemo da to nismo i da se samo bavimo novinarstvom”, istakao je on dodavši da su pritisci deo novinarskog posla.

Prema njegovim rečima, ova vlast insistira na takvom odnosu jer se plaši onoga što BIRN objavljuje. “Umesto da odgovara na pitanja ili da dostavi dokumentaciju služi se najprizemnijim napadima na mene i moje kolege”, objasnio je on.

“Činjenica da ne objavljujemo laži, neistine i ne klevećemo ljude”, istakao je Georgiev o radu BIRN-a.

Kada je reč o stanju u medijima, urednik BIRN-a je naveo da novinare deli na novinare i na propagandiste.

“Novinari treba da rade svoj posao i da se klone povezivanja sa političarima. Veza medija i politike je jedan od stvari koje su dovele do urušavanja profesije. Vlast kontroliše glavne medije u Srbiji i koristi ih kao sredstvo propagande. Propaganda nije novinarstvo”, ocenio je on.

Među pitanjima koje su građani postavili u ovonedeljnom Intervjuu na mreži našlo se više onih koji se tiču napada na novinarku TV Pinka Gordanu Uzelac.

“Niko ne sme i ne treba da pipne ljude koji rade za medijske kuće. To je moj stav i to zna i Goca Uzelac”, kazao je Georgiev.

Mišljenja je da Gordana Uzelac nije novinarka jer, kako je objasnio, ne zna svoj posao.

“Predrag Sarapa je posebna sorta i tu ne bih imao šta da dodam. Ivan Ivanović jeste novinar jer je svoje delovanje zasnovao na etici odgovornosti, a to je neobično važno kada je novinarstvo u pitanju. Pored toga, on je verovatno novinar koji je napravio neke od najboljih intervjua od kad postoje TV stanice u Srbiji”, naglasio je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, sebe ne smatra objektivnim.

“Nisam objektivan, trudim se da budem fer i da ono što objavljujem bude izbalansirano. Svako ima pravo na svoj stav, ali činjenice su činjenice. To treba razlikovati”, objasnio je Georgiev ocenivši da objektivnost nije nešto što novinari mogu da praktikuju.

Kako je naveo, on zagovara balans i fer pristup. Dodao je da to znači da je novinar sposoban da donose sud o onome šta radi i da svim akterima u svojoj priči omogući da govore o onom delu koji je vezan za njih.

U svom odgovaranju je napomenuo da mnoge stvari nisu isterane do kraja zato što različite grupe nisu prepoznale značaj onoga što se objavi u istraživačkim tekstovima. Tu je, kako je naveo, odgovornost istraživačkih novinara jer nisu umeli da u većoj meri zainteresuju druge za ono što rade.

Istakao je i da je nezavisan novinar onaj koji sam određuje šta će da istražuje, kao i da se on trudi da bude neka vrsta kontrole onih koji su moćni.

Mediji treba da mere ono što radi vlast a ne da propagiraju njene poteze. Vlast bez kontrole, uvek i svuda, jeste korumpirana vlast. Slažem se da su mediji odgovorni za loše stvari u društvu. Posebno oni veliki mediji koje gledaju i čitaju milioni”, ocenio je on.

Moj Tviter nalog je samo moj Tviter nalog

“Moj Tviter nalog je samo moj Tviter nalog, dakle ništa posebno važno. Ne morate se na to obazirati”, rekao je Slobodan Georgiev. On se osvrnuo na snimak koji je objavio na toj društvenoj mreži u kome se čuje kako kaže “Sve ćemo mi Vas u logore”.

“To je zaista ‘neslana šala’ za koju nemam nikakvo opravdanje. Glupi snimak sam napravio u januaru ove godine kada sam sa kolegama poslom išao u Zaječar i prolazio pored parkiranih autobusa na ulazu u Boljevac. Naravno da je to velika glupost i to sam odmah rekao i priznao i izvinio se kada sam uopšte shvatio da sam tako nešto postavio na svoj Tviter”, objasnio je on.

Izvor – Danas

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...