8.7 C
Zrenjanin
Tuesday, December 5, 2023
Naslovna Politika i društvo SPREČAVANJE GRAĐANSKE TRIBINE

SPREČAVANJE GRAĐANSKE TRIBINE

Tribina Udruženog pokreta slobodnih stanara, na kojoj je u Nišu trebalo da budu predstavljeni nalazi Državne revizorske institucije o poslovanju „Gradske toplane“ Niš otkazana je veče pred događaj, zbog „epidemije gripa“ iako se drugi programi u istom periodu nesmetano odvijaju u ovom prostoru.
Sa Udruženim pokretom slobodnih stanara iz Niša već duže vreme sarađuju i određene organizacije iz Zrenjanina, među kojima je i ”Građanski preokret” iz Zrenjanina, a sa ”Lokalnim frontom” iz Kraljeva i ”Ne davimo Beograd”  od skoro svi zajedno čine ”Građanski front” u Srbiji. 
Predstavnik ”Građanskog preokreta” iz Zrenjanina Dušan Kokot govoriće u subotu u Kuli na protestu 1od5 miliona. Dušan Kokot i organizacija ”Građanski preokret” koju predstavlja, niti ijedno drugo udruženje i građanski pokret iz Zrenjanina, koliko nam je poznato ne učestvuju u organizaciji protesta 1od5 miliona u Zrenjaninu, kao ni zbog čega je tako.
Regionalni centar za profesionalnalni razoj zaposlenih u obrazovanju, u kome je juče trebalo da bude održana tribina, otkazao je već plaćen i najavljen događaj u poslednjem trenutku, i time sprečio UPSS da u javnost iznese podatke o poslovanju JKP „Gradska toplana“. Naime, Udruženi pokret slobodnih stanara već godinama izveštava o nepravilnostima u poslovanju ovog i drugih javnih preduzeća, koje za posledicu imaju ogromne troškove građana za komunalne usluge. Mnogo puta su građani Niša i na ulici tražili svoja prava i iskazivali nezadovoljstvo zbog bahatog ponašanja partijskih funkcionera, kako na čelu toplane, tako i drugih javnih službi koje su duboko ogrezle u korupciju i nenamensko trošenje javnih sredstava.
Ovo nije prvi put da su javni prostori zatvoreni za UPSS pod različitim izgovorima i opravdanjima, a naši članovi često su meta pritisaka i napada zbog svog javnog delovanja. Ovim postupkom je onemogućeno javno delovanje UPSS-a, čime je prekršena Ustavom garantovana sloboda okupljanja građana (član 54.) i čime je suspendovan javni interes. Obrazloženje o otkazivanju tribine smatramo nezakonitim i antidemokratskim činom, tim pre što se mnoge javne aktivnosti (okupljanja građana) u Regionalnm centru odvijaju u toku februara 2019. bez ikakvih ograničenja.
Građanski front najoštrije osuđuje ovakvo gušenje kritičkog delovanja Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša, organizacije koja je često bila jedina brana i zaštitnik javnog interesa građana Niša.
Građanski front

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
broken clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
58 %
6.1kmh
51 %
Fri
14 °
Sat
11 °
Sun
13 °
Mon
12 °
Tue
8 °

Popularne vesti

Zrenjaninska gradska vlast: Niz radova širom grada i po selima

Niz radova širom grada i u novembru: od trim-staza i saobraćajnica, preko obnove fasada i spomenika, energetske efikasnosti do kanalizacije u selima, glasi naslov...

Zrenjanin: Bespovratna sredstava za razvoj i revitalizaciju umetničkih i starih zanata

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac uručio je ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na konkursu Grada Zrenjanina za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i revitalizaciju poslova koji...

Bodiroga potpisnik ProGlasa – Legenda iz Kleka nacionalno blago

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je jedan od najvećih srpskih košarkaša svih vremena, Dejan Bodiroga postao jedan od 150.000 potpisnika...

Roditelj u vezi sa ponudom hrane koja se nalazi u školama

Prenosimo mišljenje i predlog jednog roditelja čije dete pohađa jednu srednju školu. ''Kao roditelj jednog učenika prve godine srednje škole, želim da izrazim svoju zabrinutost...