1.3 C
New York City
četvrtak, 20 februara, 2020
Naslovna Politika i društvo SPREČAVANJE GRAĐANSKE TRIBINE

SPREČAVANJE GRAĐANSKE TRIBINE

Tribina Udruženog pokreta slobodnih stanara, na kojoj je u Nišu trebalo da budu predstavljeni nalazi Državne revizorske institucije o poslovanju „Gradske toplane“ Niš otkazana je veče pred događaj, zbog „epidemije gripa“ iako se drugi programi u istom periodu nesmetano odvijaju u ovom prostoru.
Sa Udruženim pokretom slobodnih stanara iz Niša već duže vreme sarađuju i određene organizacije iz Zrenjanina, među kojima je i ”Građanski preokret” iz Zrenjanina, a sa ”Lokalnim frontom” iz Kraljeva i ”Ne davimo Beograd”  od skoro svi zajedno čine ”Građanski front” u Srbiji. 
Predstavnik ”Građanskog preokreta” iz Zrenjanina Dušan Kokot govoriće u subotu u Kuli na protestu 1od5 miliona. Dušan Kokot i organizacija ”Građanski preokret” koju predstavlja, niti ijedno drugo udruženje i građanski pokret iz Zrenjanina, koliko nam je poznato ne učestvuju u organizaciji protesta 1od5 miliona u Zrenjaninu, kao ni zbog čega je tako.
Regionalni centar za profesionalnalni razoj zaposlenih u obrazovanju, u kome je juče trebalo da bude održana tribina, otkazao je već plaćen i najavljen događaj u poslednjem trenutku, i time sprečio UPSS da u javnost iznese podatke o poslovanju JKP „Gradska toplana“. Naime, Udruženi pokret slobodnih stanara već godinama izveštava o nepravilnostima u poslovanju ovog i drugih javnih preduzeća, koje za posledicu imaju ogromne troškove građana za komunalne usluge. Mnogo puta su građani Niša i na ulici tražili svoja prava i iskazivali nezadovoljstvo zbog bahatog ponašanja partijskih funkcionera, kako na čelu toplane, tako i drugih javnih službi koje su duboko ogrezle u korupciju i nenamensko trošenje javnih sredstava.
Ovo nije prvi put da su javni prostori zatvoreni za UPSS pod različitim izgovorima i opravdanjima, a naši članovi često su meta pritisaka i napada zbog svog javnog delovanja. Ovim postupkom je onemogućeno javno delovanje UPSS-a, čime je prekršena Ustavom garantovana sloboda okupljanja građana (član 54.) i čime je suspendovan javni interes. Obrazloženje o otkazivanju tribine smatramo nezakonitim i antidemokratskim činom, tim pre što se mnoge javne aktivnosti (okupljanja građana) u Regionalnm centru odvijaju u toku februara 2019. bez ikakvih ograničenja.
Građanski front najoštrije osuđuje ovakvo gušenje kritičkog delovanja Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša, organizacije koja je često bila jedina brana i zaštitnik javnog interesa građana Niša.
Građanski front

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Popularne vesti

Idete u pozorište? Repertoar za 21. i 22. februar

POZORIŠNI REPERTOAR ZA 21. i 22. FEBRUAR 2019 Petak, 21. februar, u 20 časova Dramska scena (Scena „Todor Manojlović”) ZLOSTAVLJANJE Po motivima istoimene pripovetke Iva Andrića / režija: Momčilo Miljković U predstavi igraju: Nataša ILIN (Anica), Dragan ĐORĐEVIĆ (Andrija 1), Stefan...

”Samo Vojvođanski front Srbiju spasava” smatraju iz LSV

Pre brojnih odgovora na pitanje zašto Vojvođanski front, najpre podsećanje šta je on. Vojvođanski front je grupa političkih partija, organizacija i pojedinaca koja za...

ZSF: Na pomolu nova afera u Zrenjaninu. Za javnu rasvetu 390 miliona.

Zrenjanin poslednjih godina doživljava pravu agoniju, smatra ZSF. ''Gotovo da u gradu ne postoji ni jedna javna delatnost koja funkcioniše na korist građana a...

Zelena stranka: Raste podrška ideji za „Zeleni Zrenjanin“

Ekologija i zaštita sredine u kojoj živimo se polako nameće kao tema oko koje će se u bliskoj budućnosti na globalnom planu učvrstiti na...