13.3 C
Zrenjanin
Saturday, September 26, 2020
Naslovna Politika i društvo SPREČAVANJE GRAĐANSKE TRIBINE

SPREČAVANJE GRAĐANSKE TRIBINE

Tribina Udruženog pokreta slobodnih stanara, na kojoj je u Nišu trebalo da budu predstavljeni nalazi Državne revizorske institucije o poslovanju „Gradske toplane“ Niš otkazana je veče pred događaj, zbog „epidemije gripa“ iako se drugi programi u istom periodu nesmetano odvijaju u ovom prostoru.
Sa Udruženim pokretom slobodnih stanara iz Niša već duže vreme sarađuju i određene organizacije iz Zrenjanina, među kojima je i ”Građanski preokret” iz Zrenjanina, a sa ”Lokalnim frontom” iz Kraljeva i ”Ne davimo Beograd”  od skoro svi zajedno čine ”Građanski front” u Srbiji. 
Predstavnik ”Građanskog preokreta” iz Zrenjanina Dušan Kokot govoriće u subotu u Kuli na protestu 1od5 miliona. Dušan Kokot i organizacija ”Građanski preokret” koju predstavlja, niti ijedno drugo udruženje i građanski pokret iz Zrenjanina, koliko nam je poznato ne učestvuju u organizaciji protesta 1od5 miliona u Zrenjaninu, kao ni zbog čega je tako.
Regionalni centar za profesionalnalni razoj zaposlenih u obrazovanju, u kome je juče trebalo da bude održana tribina, otkazao je već plaćen i najavljen događaj u poslednjem trenutku, i time sprečio UPSS da u javnost iznese podatke o poslovanju JKP „Gradska toplana“. Naime, Udruženi pokret slobodnih stanara već godinama izveštava o nepravilnostima u poslovanju ovog i drugih javnih preduzeća, koje za posledicu imaju ogromne troškove građana za komunalne usluge. Mnogo puta su građani Niša i na ulici tražili svoja prava i iskazivali nezadovoljstvo zbog bahatog ponašanja partijskih funkcionera, kako na čelu toplane, tako i drugih javnih službi koje su duboko ogrezle u korupciju i nenamensko trošenje javnih sredstava.
Ovo nije prvi put da su javni prostori zatvoreni za UPSS pod različitim izgovorima i opravdanjima, a naši članovi često su meta pritisaka i napada zbog svog javnog delovanja. Ovim postupkom je onemogućeno javno delovanje UPSS-a, čime je prekršena Ustavom garantovana sloboda okupljanja građana (član 54.) i čime je suspendovan javni interes. Obrazloženje o otkazivanju tribine smatramo nezakonitim i antidemokratskim činom, tim pre što se mnoge javne aktivnosti (okupljanja građana) u Regionalnm centru odvijaju u toku februara 2019. bez ikakvih ograničenja.
Građanski front najoštrije osuđuje ovakvo gušenje kritičkog delovanja Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša, organizacije koja je često bila jedina brana i zaštitnik javnog interesa građana Niša.
Građanski front

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,460FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
313PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
13.3 ° C
16.1 °
11 °
62 %
3.1kmh
0 %
Mon
28 °
Tue
30 °
Wed
29 °
Thu
27 °
Fri
30 °

Popularne vesti

Objavljena trasa auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad. Ne i okvirna cena i ko ga plaća.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije oglasilo je rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene koridora auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, saopšteno...

Održano ročište u postupku protiv KTV-a jer se nisu dezinfikovali na ulazu u Skupštinu

U Osnovnom tužilaštvu u Zrenjaninu održano je saslušanje svedoka u postupku protiv ekipe televizije "KTV" Zrenjanin Nakon što je uzeta izjava od pet svedoka, odlučeno...

Bez konačnog dogovora oko povećanja minimalne cene rada za 2021. godinu

Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije su završili prvu rundu pregovora oko povećanja minimalne cene rada za 2021. godinu, ali konačan dogovor nije postignut,...

Pozivaju na diskusiju u vezi uticaja na životnu sredinu fabrike guma Lingkong u Zrenjaninu

Gradski odbor ''Dosta je bilo'' Zrenjanin je pozvao građane da učestvuju u diskusiji: uticaj na životnu sredinu fabrike guma Lingkong u Zrenjaninu: Poštovani sugrađani, u nedeljniku...