22.8 C
Zrenjanin
Friday, July 19, 2024
Naslovna Politika i društvo NDM BGD: Predlog za pojačavanje pritiska na režim

NDM BGD: Predlog za pojačavanje pritiska na režim

Demokratija u Srbiji je u duboj krizi zbog zloupotreba institucija, medija i izbornog procesa koji ima sve odlike samo ne demokratske zbog krivice aktuelnog režima.  Sva relevantna istraživanja i pokazatelji nam govore da se osnovne slobode i prava u našem društvu degradiraju, da su institucije pod partijskom kontrolom, da mediji nisu slobodni i da više ne može biti reči o slobodnim i fer izborima. Inicijativa Ne davimo Beograd želi da aktivno radi na izgradnji demokratskih instutucija i procesa, i smatramo da taj zadatak delimo sa drugim  akterima na društveno-političkoj i javnoj sceni. Mislimo da će rad na demokratizaciji Srbije i ponovnoj izgradnji institucija  obezbediti dugoročnu promenu našeg društva, a ne kratkoročnu korist i kalkulaciju kako bi se jedna politička struktura zamenila drugom.

Imajući ovo u vidu, inicijativa Ne davimo Beograd predlaže zajednički rad na kreiranju i usvajanju ključnih uslova za fer i demokratske izbore i slobodu medija i to kroz:

  1. a) Formiranje radnog tela od organizacija koje se objektivno bave izbornim procesima koje bi kreirale uslove za fer i slobodne izbore i na taj način obezbedile slobodno glasanja građana i smenjivost postojeće i budućih vlasti demokratskim putem. 

 

Članice radne grupe bi bile organizacije organizacija civilnog društva(CRTA, CeSID, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, BIRODI, Transparentnost Srbija i drugih organizacija koje nisu pod kontrolom vlasti) koje se već duži niz godina bave izbornim procesima, izbornim zakonodavstvom i praćenjem izbora da bi se ispostavili zahtevi nadležnim institucijama kako bi izborni procesi dostigli zadovoljavajući nivo u skladu sa međunarodnim standardima.

 

Demokratizacija društva je osnovni zadatak svih aktera u društvu a ne samo političkih subjekata. Mislimo da je od ključne važnosti da rad budućeg tela/radne grupe koja će raditi na kreiranju fer i demokratskih uslova za sve aktere u izbornom procesu na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou predvode organizacije koje se time bave, a da svi ostali akteri treba da prate njihove preporuke i postupaju u skladu sa njima. Posebno imajući u vidu da okvir za fer i slobodne izbore treba da obezbedi demokratsku smenu postojeće ali i budućih vlasti.

 

Usvajanje preporuka radne grupe od nadležnih institucija će biti jedini pokazatelj da li su stvoreni uslovi za izlazak opozicije na fer i demokratske izbore. Ovaj uslov tj. preduslov smatramo kao najvažniji ukoliko želimo istinski povratak osnovnog demokratskog principa – fer i slobodnih izbora, na kojima građani i građanke mogu da slobodno biraju između ponuđenih političkih alternativa.

U skladu sa ovim predlažemo i konkretne mere političkim akterima kako bi se intenzivirao pritisak na nadležne institucije:

 

  1. Bojkot mogućih izbora do ispunjenja predloga za fer i slobodne izbore. U slučaju da se zahtevi organizacija za slobodne izbore ne ispune, a raspišu se izbori, opocioni akteri se obavezuju na bojkot izbora na svim nivoima (nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom) do usvajanje preporuka organizacija koje se bave izbornim procesima, zakonodavstvom i praćenjem izbora.

 

 

  1. Obustavak parlamentarne saradnje sa strankama režima do ispunjenja uslova za fer i demokratske izbore. Javno obavezivanje opozicionih aktera da neće sarađivati i formirati parlamentarnu većinu sa strankama režima na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou već će biti usmerene na borbu za demokratizaciju društva i vraćanje građanima/kama otete države.

 

  1. Izlazak iz parlamentarnih institucija. Kao vid pritiska na postojeći režim opozicioni akteri će uskratiti kredibilitet i legitimitet nedemokratskom režimu kroz izlazak privremeni izlazak opozicionih predstavnika iz svih parlamentarnih institucija počevši od nacionalnog nivoa, tj. Narodne skupštine Republike Srbije.

 

  1. Nastavak borbe svim raspoloživim legalnim sredstvima za demokratizaciju Republike Srbije. Opozicioni akteri će nastaviti borbu za kreiranje uslova za fer i demokratske izbore i slobodan rad medija kroz proteste, blokade, ulične akcije i druge oblike legalne borbe za demokratizaciju Srbije.

 

Posebno želimo da istaknemo da će se opozicioni akteri u svom delovanju rukovoditi i sledećim principima:

  • Suprotstavljanje nasilju, posebno svakom ekstremizmu povezanom sa vladajućom partijom. Svi opozicioni politički akteri se obavezuju da će solidarno stati u zaštitu svih ugroženih građana koji se nađu na udaru pesnice vlasti zbog drugačijeg mišljenja ili kritičkog delovanja i pružiti pomoć i zaštitu ugroženim ljudima i grupama.

 

  • Transparentan rad i aktivno uključivanje građana/ki. Opozicioni akteri obavezuju se da u svim svojim aktivnostima budu potpuno transparentni i otvoreni za uključivanje građana i građanki u sve aktivnosti.

 

  • Apsolutno uvažavanje različitosti. Svi politički akteri moraju se obavezati da će u svim svojim zajedničkim aktivnostima maksimalno poštovati i uvažavati sve oblike različitosti, nacionalne, rodne, verske ili seksualne orijentacije, kao i uložiti maksimalne napore da se u ovim aktivnostima obezbede jednako učešće žena.

 

  • Nenasilni oblici borbe. Opozicioni akteri se obavezuju da će primenjivati nenasilne metode u svim protestnim i drugim aktivnostima usmerenim na demokratizaciju društva.

Inicijativa Ne davimo Beograd
www.nedavimobeograd.rs

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

Gradonačelnik posetio Orlovat u akciji ”Da nam sela budu bliža”

Gradonačelnik Simo Salapura sa svojim saradnicima posetio jeOrlovat, u sklopu akcije “Da nam sela budu bliža” koju Grad Zrenjanin sprovodi već treću godinu. Na sastanku...

Građanski preokret: Grad Zrenjanin ignoriše pokrajinsku odluku i prikriva krivično delo

Gradska uprava grada Zrenjanina izdala je građevinsku dozvolu kompaniji Linglong za izgradnju skladišta neopasnog otpada uprkos tome što joj je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam...

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...