22.8 C
Zrenjanin
Tuesday, July 16, 2024
Naslovna Politika i društvo Naš grad se zove i zvaće se Zrenjanin - Udruženje antifašista Zrenjanina

Naš grad se zove i zvaće se Zrenjanin – Udruženje antifašista Zrenjanina

Udruženje antifašista Zrenjanina oštro se protivi ideji o promeni naziva grada.

Smatramo da je nedopustivo olako poigravanje sa tekovinama antifašističke borbe.

Nažalost, u zemljama nastalim na razvalinama bivše Jugoslavije, sveprisutne su ideje revizionizma i pokušaja poništavanja herojskih dela pojedinaca koji su dali svoje živote u borbi protiv nacista i fašista.

Narodni heroj Žarko Zrenjanin jedan je od nasvetlijih primera pokreta otpora idejama Adolfa Hitlera i njegovih sledbenika.

U godinama pogroma, holokausta i apsolutne dominacije politike ”krvi i tla”, Žarko Zrenjanina se hrabro borio i u toj borbi i poginuo.

Najveći banatski grad imao je čast poneti njegovo slavno ime.

Godine koje su nastupile predstavjale su godine velikog privrednog napretka Zrenjanina. Naš grad je sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka, uz Ljubljanu i Maribor, bio jedan od tri najveća industrijska centra Jugoslavije. Uspesi u oblasti kulture, obrazovanja i sporta bili su svakodnevnica.

Zrenjanin je bio mesto u kojem se dobro živelo od svoga rada, bez obzira na ime, prezime, versku ili nacionalnu pripadnost.

U danima kada naš grad ekonomski posrće, pada ispod republičkog proseka u svim ekonomskim parametrima, pitanje promene imena Zrenjanina je kranje nepotrebno stavljeno na dnevni red.

Okupimo se oko ideje napretka, a ne ideje podela. Nađimo ono što nas povezuje, a ne ono što nas razdvaja.

Iz tih razloga, ponovo snažno kažemo  NE PROMENI IMENA GRADA ZRENJANINA!

Udruženje antifašista Zrenjanina 

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

Gradonačelnik posetio Orlovat u akciji ”Da nam sela budu bliža”

Gradonačelnik Simo Salapura sa svojim saradnicima posetio jeOrlovat, u sklopu akcije “Da nam sela budu bliža” koju Grad Zrenjanin sprovodi već treću godinu. Na sastanku...

Građanski preokret: Grad Zrenjanin ignoriše pokrajinsku odluku i prikriva krivično delo

Gradska uprava grada Zrenjanina izdala je građevinsku dozvolu kompaniji Linglong za izgradnju skladišta neopasnog otpada uprkos tome što joj je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam...

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...