19 C
Zrenjanin
Wednesday, August 5, 2020
Naslovna Hronika NAJČITANIJI MEDIJI NA INTERNETU U SRBIJI - RANG LISTA

NAJČITANIJI MEDIJI NA INTERNETU U SRBIJI – RANG LISTA

Najčitanijim portalima u Srbiji smatraju se tabloidi. Ovu tvrdnju proverili smo malim istraživanjem i utvrdili koji su to MEDIJSKI PORTALI bili najčitaniji tokom poslednja tri meseca, tačnije od decembra 2018.godine do danas. 

Slika koju smo dobili nije se mnogo razlikovala od uobičajne, a među najbolje kotiranim portalima našli su se i poneki tabloidi kako ih naziva javnost, dok su se ozbiljniji mediji kotirali znatno niže. Najmanje poverenja na interenetu građani poklanjaju javnim medijski servisima RTS i RTV.

Malo istraživanje Z1 info je napravio uz pomoć sajta alexa koji može poslužiti za brojanje posete i time rangira sajtove. Dakle kotiranost medijskih portala se broji u čitanosti-pregledanju svih sajtova u Srbiji. Ako je npr. Blic na mestu broj 5. od ukupno svih sajtova u republici Srbijia verovatno je kao medijski portal na mestu broj 1.

Mesto BROJ 1. Najbolje kotirani medij na interenetu jeste Blic koji se nalazi na 5 mestu po čitanosti u Srbiji, a takođe je i jedan od najčitanijih portala u dijaspori što pokazuje i podatak da se našao na 2.990 mestu od ukupnog broja svih sajtova na svetu.

Mesto BROJ 2. Odmah za njim najbolje se kotira Kurir koji se nalazi na 6.mestu. On je, kao i Blic, jedan od čitanijih portala pa se na svetskom tržištu kotira na visokom 3.132 mestu.

Mesto broj 3. Portal medija B92 je na visokom 9 mestu u Srbiji što ga rangira kao trećeg po čitanosti medija u Srbiji. Na svetskom nivou on se kotira na 4,939 mestu od svih sajtova na web-u.

Mesto BROJ 4. Još jedan medij na internetu pratio je popularnost prethodna dva pa se tako na 17 mestu po čitanosti u Srbiji našao Telegraf, dok je na svetskoj listi svih sajtova na webu zauzeo 8.294.mesto.

Mesto BROJ 5. Medijski portal koji se bavi širokim sprektrom ozbiljnih tema od javnog značaja jeste N1 koji se našao na 26 mestu po čitanosti u Srbiji, a njihov sajt se  u svetu kotira na 10.218.mestu.

Mesto BROJ 6. Tri mesta ispod N1 rangirale su se i Večernje Novosti zauzevši 29.mesto u Srbiji, a 12.651 mesto u svetu.

Mesto BROJ 7. Informer se našao na 35. mestu u Srbiji.

Mesto BROJ 8. List Danas se na po čitanosti na internetu našao na 40.

Mesto BROJ 9. Odmah za njima rangirao se i portal Mondo zauzevši 43.mesto.

Mesto broj 10. Portal RTS-a rangiran je na 46 mestu u Srbiji a na 14.884 mestu po praćenju u svetu.

Mesto BROJ 11. List Politika na web-u rangirala se na 69.mestu u Srbiji.

Mesto BROJ 12. Portal Pink zauzeo je 82.mesto od svih sajtova u Srbiji.

Veliki broj pratioca medijskih sadržaja se preselio na internet, pa ne čudi dobra kotiranost među interenet sadržajem, jer godinama unazad sve je više čitalaca koji prate vesti i ostale sadržaje na interenetu a manje u papirnom obliku, radio i televiziji.

Ovo malo istraživanja pokazalo je i jedan podatak, a odnosi se na to da građani manje pažnje na interenetu poklanjaju javnim medijskim servisima Srbije i Vojvodine, odnosno RTS i RTV. Tako se javni medijski servis Srbije (RTS) rangirao na 46 mestu u Srbiji a na 14.884 mestu po čitanosti u svetu.

Ovaj podatak pokazuje da građani više čitaju i više poverenja poklanjaju manje ozbiljnijim portalima, banalnim i estradnim sadržajima, tračevima i aferama, ulepšavanju stvarnosti ili pak portalima koji u udarnim vestima često imaju crnu hroniku, dok se teme od javnog interesa guraju iz etra. Portali u trci za klikovima i sočnim pričama i naslovima radije pribegavaju profitu i kvantitetu pre nego kvalitetu te informaciju vide kao robu umesto kao vrlo značajnu stavku za informisanje javnosti. Iz ovog proizilazi da građani imaju sve manje interesovanja za značajna državna, politička, socijalna i druga pitanja i da radije prate tabloidan sadržaj. To takođe proizvodi i pogodno tlo za medijsku, političku ali i drugu manipulaciju.

Takođe velik broj pratioca internet portala koji isporučuju vesti-informacije kao glavni produkt, retko prave razliku između neregistrovanih interenet portala i registrovanih medija. Internet portali koji nisu registrovani mediji slobodnije distribuiraju privlačnije naslove i tekstove, a često neproverene i poluistinite informacije, nagađanja pa i neistine i dezinformacije. Oni time ne podležu kažnjivosti niti medijskim zakonima, dok mediji moraju poštovati sve odredbe medijskih zakona i trebaju mnogo opreznije distribuirati informacije, tačne i proverljive, što ih često stavlja u ”neprivlačan” položaj kod čitalaca na tržištu, bilo na nacionalnom ili lokalnom nivou. 

Javni medijski servis Vojvodine (RTS) rangiran je na 186 mestu po čitanosti na interenetu u Srbiji, a na 75.197 mestu u svetu. 

Da bi se medijska slika promenila potrebno je menjati čitalačke navike publike kao i medijske navike i agendu. Pretplata koju naplaćuje javni medijski servis trebalo bi da bude dovoljna kako bi se omogućila nezavisnost i raznolikost sadržaja i pojačalo poverenje publike na internetu. Javni medijski servis trebalo bi da bude ono zbog čega je i nastao, odnosno da bude u službi građana.

 

M.M. V:R

foto prinskrin Youtube

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,453FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
313PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
19 ° C
20 °
18 °
77 %
1kmh
0 %
Fri
29 °
Sat
30 °
Sun
17 °
Mon
22 °
Tue
17 °

Popularne vesti

Kriza u turističkom sektoru – više od 20 odsto zaposlenih ostalo bez posla

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić izjavio je da su oni koji posluju u turističkom sektoru apsolutno bez prihoda i da je...

Zrenjanin: sveštenici SPC organizovali obred bez mera protiv epidemije

Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) organizovalo je verski obred u jednoj kapeli na groblju u Zrenjaninu, a ni sveštenici ni vernici nisu nosili maske,...

In memoriam Ranko Hrnjaz (1964-2020)

Ranko Hrnjaz, predsednik nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, izgubio je bitku sa korona virusom i preminuo u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Zrenjaninu. Organizovao...

INTERVJU: Jovan Popović profesionalni foto-model

Verujem da našeg sugrađanina Jovana Popovića nije potrebno posebno predstavljati. Po zanimanju je profesor informatike i tehnike, a u životu se oprobao u muzici,...