SDPS reaguje – PETROVGRAD ILI ZRENjANIN
6. March 2018.
Otvaranje prve samostalne izložbe Tamare Jovanov
6. March 2018.

Najbolje vino Banata 2018.

Manifestacija “Najbolje vino banata 2018.” biće održano 16. marta u Kulturnom centru Zrenjanin. Cilj je okupiti što više vinara koji će se takmičiti u različitim kategorijama za najbolje vino u banatu.

Direktor Kulturnog centra Zrenjain, Goran Marinković, kaže da je manifestacija “Najbolje vino banata 2018.godine” organizovana  u saradnji sa turističkom agencijom i klubom vina i da je ove godine veća u odnosu na prošlu kada se održavala samo na nivou srednjeg banata – “Sa lokalnog nivoa ova manifestacija je prerasla u regionalni nivo. Ove godine 16.marta, Kulturni centar u Zrenjaninu će biti domaćin, nadam se, svih najboljih vinara banata što nam pričinjava veliku čast jer pored promocije dobrog vina, promoviše se i grad i turizam” – rekao je Marinković i dodao da u narednim godinama očekuje da ova manifestacija preraste na međunarodni sajam vina

Šandor Šomođi, predsednik udruženja vina iz Zrenjaina kaže da je postoji mnogo obožavatelja vina u našem gradu i u okolnjim selima “Grad je nešto sasvim drugo od sela, mi smo zaduženi za kulturu vina, ali i da taj krajnji proizvod bude priznat kao nešto najbolje iz bašte  što dođe na tržište. Za to će biti zadužen naš stručni žiri. Mi tako vino stavljamo na pravi put, tako što ga naša komisija koja je vrlo merodavna oceni” rekao je Šomođi i dodao da u ocenjivanju  u prvi plan dolaze domaća vina, odnosno Banatski šiler koji se pravi jedino u banatu.

Koordinator manifestacije “Najbolje vino banata 2018.”, Slobodan Prohaska, kaže da se na takmičenje mogu prijaviti svi takmičari iz banata u četiri kategorije – belo, roze, crveno i šiler vino za koje postoje posebni standardi i posebna komisija koja ga ocenjuje – ” Izuzetno stručna komisja sa međunarodnim ocenjivaćima će oceniti sva vina i izabrati najbolje u sve četiri kategorije kao i apsolutnog pobednika vina koje je proizvedeno isključivo od grožđa iz banata” rekao je Prohaska i dodao da poziva sve građane da nakon takmičenja prist+ustvuju degustaciji vina.

Manifestaciju uz podršku Grada Zrenjanina organizuje Klub vina iz Zrenjanina u saradnji sa Kulturnim centrom i Turističkom organizacijom Zrenjanin.

U petak, 16. marta u 12h u Kulturnom centru Zrenjanina proglasiće se najbolji u kategoriji :belo, roze, crveno i šiler vina a od 13h organizovati javna degustacija takmičarskih vina i banatskog šilera.

M.Milošević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *