22.2 C
Zrenjanin
Saturday, June 15, 2024
Naslovna Kultura i obrazovanje NAJAVA PROGRAMA KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA DO 1. AVGUSTA 2019.

NAJAVA PROGRAMA KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA DO 1. AVGUSTA 2019.

U Kulturnom centru Zrenjanina u toku je turneja Beldocs festivala pod nazivom: Beldocs eho. U okviru ovogodišnje turneje međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina, svake srede i četvrtka zrenjaninsku publiku očekuje kvalitetan i atraktivan dokumentarni filmski program iz bogate međunarodne selekcije a publika ima mogućnost da prati recentnu produkciju dokumentarnog filma iz celog sveta.

Filmovi se prikazuju od 21h.a ulaz je besplatan.

SREDA, 24. I ČETVRTAK, 25. JUL

Splav / The Raft, Marcus Lindeen, Švedska, Danska, SAD, Nemačka, 2018, 98’ https://beldocs.rs/splav/

SREDA, 31. JUL I ČETVRTAK, 1. AVGUST

Nek mi je Bog u pomoći / So Help Me God, Yves Hinant, Jean Libon, Belgija, Francuska, 2017, 100’ https://beldocs.rs/nek-mi-je-bog-u-pomoci/

U TOKU:

IZLOŽBA MATIJE RAJKOVIĆA

“DIGITALNE GRAFIKE”

U  Kulturnom centru Zrenjanina, u petak, 5. jula otvorena je izložba grafika likovnog umetnika Matije Rajković.

Izloženo je 18 digitalnih grafika nastalih u periodu od 2014-2019. godine. Za svoje radove autor kaže da su nastali spontano i kao odgovor na naše svakodnevne situacije u kojima se nalazimo. Posmatračima će nazivi radova sugerisati šta na izložbi mogu da potraže i šta mogu da očekuju. Digitalne grafike  nastale su od niza fotografija na kojima su dokumentovani različiti tragovi grafita i plakata, pisanja i lepljenja, korozije i vremena na metalnim površinama, ograda gradilišta. Okom i kamerom pronađene i zabeležene različite teksture postale su potencijal za eksperimentisanje i otkrivanje novih i neočekivanih mogućnosti u polju digitalne tehnologije.

  • Postavka je otvorena do 1. avgusta.

PROGRAM MANIFESTACIJE „BANATSKA BAJKA”

U narednom periodu:

PONEDELJAK – 22. JUL- GRADSKA BAŠTA

FILMSKO VEČE UZ MUZIKU 

20h – Milica Dosković, vokalna solistkinja

21h Projekcija filma : “Torba puna sećanja” 

Originalan naslov: UN SAC DE BILLES

Dužina trajanja filma: 110 min

Država/godina: Francuska/2017.

Žanr: drama

Glumci: Dorian Le Clech, Batyste Fleurial Palmieri, Patrick Bruel, Elsa Zylberstein, Kev Adams

Režiser: Christian Duguay

Trejler: https://youtu.be/p8k9_Er-jK0 

SADRŽAJ:

Pariz je okupiran. Nacistička pretnja nadvila se nad Evropom. Dva brata prisiljena su da napuste oca i krenu u nepoznato. Život im zavisi od jedne laži. Nikome ne smeju priznati ko su.

Prvi put posle legendarnog “Dnevnika Ane Frank” svetska publika ima priliku da u ekranizaciji na 30 jezika prevedenog biografskog romana “Torba puna sećanja” poznatog francuskog pisca Žozefa Žofoa, sagleda Drugi svetski rat očima deteta. Potresna životna priča autora, utkana prvo u književno delo, a zatim i u istoimeni film čija je premijera u Francuskoj bila 18. januara, na snažan i emotivno sugestivan način dočarava nam putešestvije dva brata Jevrejina, Morisa i Žozefa. Poslati iz rodnog Pariza sa 5.000 franaka u džepu, morali su sami, uz brojne domišljatosti, lukavosti i inteligentne dosetke, da savladaju nadmoćnijeg okrutnog nacističkog okupatora i dokopaju se slobode. I pri tome nikada nikome ne prizanju da su Jevreji. Ta velika laž jedina je istina koja ih je delila od smrti.

O REŽISERU:

Kanadski režiser Christian Duguay rođen je 1956. godine u gradiću Utremon, u pokrajini Kvebek. Dokazao se u ulozi režisera i asistenta režije u mnogobrojnim projektima poput filma „Veština ratovanja“ (2000), Emijem nagrađivanih televizijskih mini-serija „Hitler – uspon zla“ (2003) i „Jovanka Orleanka“ (1999), ali i uspešnim ekranizacijama istorijskih novela i klasika.

UTORAK – 23. JUL – GRADSKA BAŠTA

VINSKO VEČE 

20h – Vinoteka Milorad Popović Zrenjanin, Duo “Joca i Brana” 

SREDA – 24. JUL – GRADSKA BAŠTA

MULTIMEDIJALNO VEČE 

20 h – Koncert i predstava RiKaTaKa new Balkan rhythmNovi Sad 

Tradicionalna muzika iz Srbije i ostalih zemalja Balkana u novim aranžmanima izvedena kroz spoj telesnih perkusija i pevanja predstavlja kulturnu baštinu ovog podneblja na neposredan, uzbudljiv i nesvakidašnji način.

Pesme iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Albanije, Romske pesme, kroz melodije, ritmove, ali i tekstove opisuju karakterističan svet i kulturu koju delimo, ne samo geografski, već emotivno i istorijski, živeći na trusnom području u stalnim previranjima.

Kroz ovo muzičko putovanje vodi vas par umetnika, čiju priču takođe otkrivamo na ovom putu.

Alice in WonderBand je životni projekat čije jezgro čine muzičari Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, koji su već 22 godine partneri kako na sceni tako i u životu, što daje novu dimenziju njihovom prisustvu i odnosu na sceni.

Visnja Obradovic – rediteljka je glumica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu od 2011. godine. Edukovala se širom sveta u oblasti glume, scenskog pokreta, plesa i komedije del arte. Igra brojne uloge u svom matičnom pozorištu, radila režije scenskog pokreta za više predstava uz brojna priznanja i nagrade. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu bila docent na predmetima Scenski pokret i Komedija del arte.

Koncert RiKaTaKa, novi balkanski ritam je do sada izvođen u Srbiji (festivali Piano City Novi Sad, Hrizantema festival u Subotici, Дорћолско народно позориште / Dorćolsko narodno pozorište сцена Kosmodrom u Beogradu, a ovog leta na Aleksinačkom kulturnom letu, dok su sledeće stanice putovanja Korifej festivalu i Barski Ljetopis) i Nemačkoj (Freies Musikzentrum e.V. München; Meta Theater, Minhen).

Alice in WonderBand su uspešno nastupali u Srbiji, regionu (Crna Gora, Hrvatska, Bosna) i inostranstvu (Nemačka, Italija, Francuska, Austrija, Turska).

RiKaTaKa, novi balkanski ritam
Izvođači: Marko Dinjaški, Ana Vrbaški
Režija, tekst: Višnja Obradović
Dizajn zvuka: Goran Vujičin, MrV production
Kostim: LUTKART
Frizura: Beastic
Trajanje: 1h

Video Studio Skladka Igor Stević

ČETVRTAK – 25. JUL – GRADSKA BAŠTA

DEČJI PROGRAM 

18h – Dečiji centar “Smaljli” -“Zdravo dete od glave do pete”, predstava “Ekologijada” i velika dečija žurka 

21h – Film: “Espen u svetu planinskog kralja”/Askeladden – I Dovregubbens hall (NOR, 2017,134’)

Dečji igrani film – 

Kraći prikaz filma:

Espen, sa braćom, kreće u misiju spašavanja princeze od zlog trola poznatijeg pod imenom – Planinski kralj, kako bi uzeli nagradu za nju i tako spasili farmu svog oca od propasti.

PETAK – 26. JUL – GRADSKA BAŠTA

TAMBURAŠKO VEČE 

20 h – Melenački tamburaši “Džo i drugari” 

SUBOTA – 27. JUL – GRADSKA BAŠTA

VEČE UZ EVERGRIN MUZIKU

20h – “Bid bend” Gagić i prijatelji 

NEDELJA – 28. JUL – GRADSKA BAŠTA

“AKTIVNI ZRENJANIN” 

18.30 h Demonstracija Thai chi – Zdenko Goda 

20h – Japanska tehnika lečenja “REIKI” Igor Kekenj Shihan majstor učitelj u Gendai Reiki ho pravcu Reikija sa kaiden majstorskim stepenom u Usui teate Reikiju. 

Reiki je japanska tehnika lečenja Univerzalnom životnom energijom. Bazirana je na polaganju ruku i verovanju da životnea energija teče kroz ceo Univerzum te i kroz čoveka i ostala bića. Deluje na svim nivoima mentalnom, duhovnom, emocionalnom i fizičkom. Reiki daje energiju i leči telo. Studije kažu da ubrzava lečenje rana, snižava krvi pritisak, smanjuje stres ui umanjuje ili uklanja bol. Reiki je lek za 10000 bolesti.

PONEDELJAK – 29. JUL – GRADSKA BAŠTA 

FILMSKO VEČE UZ MUZIKU

20 h – Milica Dosković, vokalna solistkinja

21 h – Projekcija filma “Granica” 

Gräns / Border

Žanr: drama

Režija: Ali Abbasi

Scenario: Ali Abbasi, Isabella Eklöf

Uloge: Eva Melander, Eero Milonoff, Viktor

Åkerblom, Joakim Olsson

Zemlja produkcije: Švedska, Danska

Jezik: švedski

Trajanje: 110 minuta

 

O filmu:

Graničarka Tina ima neverovatan osećaj da

prepozna krijumčarenje. Jednoga dana sa trajekta

silazi čovek sumnjivog izgleda, koga nije u

mogućnosti da pročita. Kada ne uspe da dozna šta

krije, ona postaje opsednuta njime i njegovom

uznemirujućom aurom. Započinje istragu koja će

otkriti mnogo više nego što je očekivala: uskoro će

morati da se suoči sa zastrašujućim istinama o sebi i

čovečanstvu.

UTORAK – 30. JUL – GRADSKA BAŠTA

VINSKO VEČE 

20h – Vinske priče – Društvo vinogradara Aradac i Duo “Joca i Brana” 

SREDA – 31. JUL – GRADSKA BAŠTA

MULTIMEDIJALNO VEČE 

20h – Udruženje književnika Jugoslavije – izložba Jelica Stojić i književno veče Draginje Milović iz Zrenjanina; predstavljanje kulture opštine Sečanj.

AFTER  VEČERI BANATSKE BAJKE

MUZIČKE VEČERI I DRUŽENJA NA PREVLACI KOD MUZEJA PIVA I GRADSKE PIVNICE

(UTORAK, PETAK I SUBOTA od 22h)

  • Svi program su besplatni.
  • U slučaju lošeg vremena, kiše, vremenskih nepogoda i nepredviđenih vremenskih okolnosti, program će se po dogovoru i potrebi organizovati u zatvorenom prostoru, u prostoru Barokne sale  Gradske kuće ili u Kulturnom centru Zrenjanina.
  • Organizator zadržava pravo izmene programa.

 

O MANIFESTACIJI „BANATSKA BAJKA“ – 2019.

Do 18. avgusta održava se manifestacija „Banatska bajka“.  Program manifestacije počeo je 10. juna. Ove godine, manifestacija proširila je svoj programski i organizacioni okvir na taj način što se predviđeni programi pored prostora Gradske bašte odvijaju još na jednog gradskoj lokacija i u sedam okolnih naseljenih mesta. Program u Gradskoj bašti realizuje se tokom cele nedelje. Ponedeljkom se organizuju – muzičke i filmske večeri. Utorak je predviđen za program pod nazivom: „Vinske priče“ uz muzički program,  Sredom se organizuju – multimedijalne večeri u kojima  učestvovuju književnici, glumci, muzičari, KUD, bendovi a predstavljaju  se zanatlije i udruženja. Četvrtak je „rezervisan“ za dečje programe i filmske projekcije, petkom publiku očekuje nastup tamburaških ansambala a subotom će se organizuju evergrin i zabavne muzičke večeri. Nedelja je dan za predstavljanje sporta i zdravih stilova života pod nazivom: „Aktivni Zrenjanin“. Svi programi su besplatni i, osim dečjeg programa  koji počinje u 18 časova, programi se organizuju se od 20 – 22h. U okviru druge celine programskih aktivnosti –  „Banatske bajke“ predviđeno je učešće u seoskim manifestacijama sa ciljem da se građanima približi selo sa svojim znamenitostima a meštani prirede prigodan, promotivni, program u saradnji sa „Banatskom bajkom“ u okviru postojećih ili novih manifestacija. Zabavne večeri, u skladu sa interesovanjima jednog dela publike, u okviru trećeg segmenta „Banatske bajke“ svakog utorka, petka i subote od 22h u toku trajanja manifestacije organizovaće se tzv. After večeri na obali Begeja (lokacija- Muzej piva i Gradska pivnica).

 

Organizatori manifestacije: 

– Kulturni centar Zrenjanina, Turistička organizacija Grada Zrenjanina i IP Media023.

Pokrovitelj manifestacije:

  • Grad Zrenjanina

Detaljne informacije o programima manifestacije možete pronaći na stranici  “Banatska bajka – Leto u Gradskoj bašti “:

https://www.facebook.com/Banatska-Bajka-Leto-U-Gradskoj-Ba%C5%A1ti-1341842445907622/

Dobro došli!

Organizator zadržava pravo izmene programa.

Pratite nas putem FB stranica, sajta Kulturnog centra Zrenjanina 

www.kczr.org kao i preko našeg youtube kanala

 

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
broken clouds
22.2 ° C
24.5 °
22.2 °
46 %
2kmh
77 %
Sun
21 °
Mon
25 °
Tue
23 °
Wed
27 °
Thu
29 °

Popularne vesti

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...

Opozicija u Zrenjaninu tvrdi da je otkrila nepravilnosti na izborima – vlast se brani policijom i lažnim optužbama

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast...

Za crkve i verske zajednice u Zrenjaninu raspoređeno 10 miliona dinara

Grad Zrenjanin i ove godine sredstvima iz budžeta finansira određene projekte crkava i verskih zajednica. Za tu namenu po rešenju koje je potpisao gradonačelnik...

Zrenjanin: Opoziciji onemogućen uvid u izborni materijal

Predstavnicima zrenjaninske opozicione koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" danas je onemogućeno da izvrše uvid u celokupan izborni materijal, koji im je prethodno...