OSNOVAN GRAĐANSKI FRONT – I ZRENJANIN MEĐU POBUNJENIM GRADOVIMA
14. April 2019.
SUZE KOJE SU NAJAVLJIVALE KRV – VREME
15. April 2019.

Na današnji dan 14. aprila 1941. snage Vermahta ušle su u naš grad – ZRIKIPEDIA podseća

NA DANAŠNjI DAN (14. april) 1941. godine, snage nemačkog Vermahta i SS-a ušle su u Petrovgrad i uspostavile nemačku okupacionu upravu, koja će trajati sve do 2. oktobra 1944. U grad je prva ušla jedna motorizovana prethodnica, koja je oduševljeno dočekana od strane velikog broja lokalnih folksdojčera, nacističkih pristalica, koji su nosili oznake sa kukastim krstovima i uzvikivali nacistički pozdrav “Hajl Hitler”. Na čelu nemačke patrole se nalazio narednik SS-a koji je, po ulasku u opštinsko zdanje, pozvao predsednika opštine Peru Erdeljanova i Imrea Varadija (predvodnika mađarske nacionalne manjine u gradu) da skiciraju poziv nemačkim trupama da uđu u grad. Erdeljanov i Varadi su to odbili i napustili opštinsku zgradu.

Oko 17 časova u grad je ušla duga kolona nemačkih tenkova, motociklista i kamiona sa pešadijom – jedinica nemačkog pešadijskog puka “Gros Dojčland” (“Velika Nemačka”, nem. “Gross-Deutschland”). Nakon toga je Pera Erdeljanov pod prisilom od strane SS potpukovnika Jirgena Vagnera i formalno predao vlast novom okupacionom gradonačelniku Jozefu Gionu.

Istog dana štampani su trojezični plakati na nemačkom, mađarskom i srpskom jeziku, u kojima je obnarodovano zauzimanje grada od strane nemačke vojske, imenovanje Jozefa Giona za gradonačelnika i poziv građanstvu da preda nemačkoj policiji oružje i municiju, uz pretnju smrću svakom ko to bude propustio da učini. Ovaj oglas je objavljen narednog dana i glasio je:

“STANOVNIŠTVU GRADA VELIKOG BEČKEREKA (PETROVGRADA). U ime nemačkog naroda preuzimaju Nemci pod zaštitom ADOLFA HITLER-a i pod zaštitom nemačke oružane sile celokupnu upravu grada Velikog Bečkereka (Petrovgrada). Pozivamo građanstvo da se novim prilikama prilagodi i da se pokorava vlastima koje su od nas naimenovane. Za gradonačelnika postavljen je g. Jozef Gion. Pozivamo celokupno građanstvo da do 12 časova preda nemačkoj policiji oružje i municiju. Ko posle 12 časova još bude posedovao oružje ili ubojna sredstva biće smesta streljan”.

Time je otpočeo troipogodišnji period okupacije tokom kog su zabeleženi brojni slučajevi fašističkog terora, streljanja, vešanja, hapšenja, deportacija, pljačke jevrejske imovine itd. Grad je oslobođen 2. oktobra 1944. godine ulaskom jedinica Crvene armije.

НА ДАНАШЊИ ДАН (14. април) 1941. године, снаге немачког Вермахта и СС-а ушле су у Петровград и успоставиле немачку…

Gepostet von ЗРикипедија – ZRikipedia am Samstag, 13. April 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *