0.6 C
Zrenjanin
Friday, March 1, 2024
Naslovna Hronika MOGUĆI ''SUKOBI'' U KATASTRU - SAOPŠTIO SINDIKAT ''NEZAVISNOST''

MOGUĆI ”SUKOBI” U KATASTRU – SAOPŠTIO SINDIKAT ”NEZAVISNOST”

Sindikat Nezavisnost Republičkog-geodetskog zavoda (RGZ) saopštio je da, uprkos naporima sindikata i Vlade, rukovodstvo tog zavoda „ne dozvoljava da se u organizacionim jedinicama uspostavi normalan rad“. Sindikat je naveo i da je „veoma izvesno da će doći do eskalacije sukoba između sindikata i rukovodstva“.

Taj sindikat je naveo i da su donete odluke kojima se „zabranjuje korišćenje godišnjih odmora“, kao i desetine rešenja o premeštanju rukovodilaca u katastrima „koji su bili ili su još uvek u štrajku“.

Sindikat navodi da se tim odlukama krše zakonska prava radnika, kao i Sporazum između Vlade i sindikata RGZ-a, kao i da je situacija veoma zabrinjavajuća“.

Iz Sindikata su poručili da poslednje mere i odluke nisu usmerene ka povećanju efikasnosti rada, već ka kažnjavanju neposlušnih, a da će to, kako je navedeno, nesumnjivo dovesti do slabijeg rezultata rada koji će verovatno dovesti i do pada rejtinga na Duing biznis listi Svetske banke“.

“Diskriminacija učesnika štrajka se nastavlja sa obrazloženjem da su donete odluke usmerene ka smanjenju korupcije i otklanjanju posledica zloupotrebe štrajka”, piše u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je oklevanje i prolongiranje objavljivanja izveštaja o nadzoru nad radom rukovodstva RGZ-a, a posebno izveštaja o nepravilnostima dalo prostora da se sa vrha i dalje donose sporne odluke.

“Sindikati RGZ-a su dovedeni u poziciju da se povodom svih uočenih nepravilnosti obrate Narodnoj skupštini sa zahtevom da se formira Anketni odbor koji bi utvrdio sve okolnosti u trošenju sredstava kredita u iznosu od 44 miliona evra, koji je dobijen uz posredovanje Svetske banke, a koji je ratifikovala Skupština”, navodi Sindikat.

Sindikati će se, kako navode, obratiti i Državnoj revizorskoj instituciji i regionalnoj kancelariji Svetske banke.

Inače, Savet za borbu protiv korupcije je Vlade Srbije predložio da Državna revizorska institucija ispita rad Republičkog geodetskog zavoda, za koji je ocenjeno da svojim radom nije omogućio da Srbija ima moderan, ažuran, pouzdan i potpuno javan katastar nepokretnosti.

Prema tvrdnjama sindikata, plate zaposlenih u RGZ su bliže minimalcu od 27.000 dinara nego prosečnoj plati od 500 evra.

Zaposleni su istakli kako žele da ukažu ne samo na svoj loš položaj, nego i na „manjkavosti u sistemu uprave i pravne regulative“, te i da se Zavod uređuje direktivama, ucenama, pretnjama i represijom, zbog čega je neophodno da se uključi Vlada u rešavanje njihovih problema.

 

Izvor: Beta, N1

INSAJDER

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...