Zrenjaninka Miroslava Najdanovski je srpska plivačica. Učestvovala je na Olimpijskim igrama u Atini 2004. kao i u Pekingu 2008. Na Mediteranskim igrama u Peskari je osvojila zlatnu medalju na 100 m slobodnim stilom, a na Univerzijadi u Beogradu je podelila treće mesto sa američkom plivačicom Medison Kenedi. Od 2017. godine član je tima Olimpijskog komiteta Republike Srbije.
Šta te je privuklo kuvanju? Kako si počela da kuvaš?
Životne okolnosti, najkraće rečeno… Godinama sam živela u Italiji zbog sporta i tamo sam počela u stvari i da kuvam. Nisam imala puno vremena između treninga, ali čim bi ugrabila priliku, ja sam pokušavala da pravim razne paste koje se tamo jedu…
– Često kada kuvam, kuvam po receptima moje mame! –
– Bez preterivanja – moja mama je zaista maher za pravljenje raznih đakonija. Ima ih mnogo ali piletina sa prazilukom je vrhunski specijalitet i verujem da ovo jelo pravi najbolje na svetu! –
Koje ti je najomiljenije jelo koje si pripremila po nečijem receptu?
Iskreno, više volim slana jela. Usudila sam se svega par puta da pravim slatka jela i mogu vam reći da i nisam tako loša kako sam očekivala, ali ipak slana jela su moj favorit (smeh). Nisam neki ljubitelj slatkih jela i to je jedini razlog zašto ih ne pravim toliko. Često kada kuvam, kuvam po receptima moje mame! Bez preterivanja – moja mama je zaista maher za pravljenje raznih đakonija. Ima ih mnogo ali piletina sa prazilukom je vrhunski specijalitet i verujem da ovo jelo pravi najbolje na svetu!
Da li se striktno držiš recepta? U kojim prilikama kuvaš?
E sad, pošto sam nekako nova u kuvanju, još uvek se striktno držim recepta ako jelo pripremam za goste, ali ako je samo za mene onda volim da isprobam nešto drugačije ili da ubacim neke stvari. Da se razumemo – ne kuvam samo kada imam goste (smeh). Volim i za sebe da spremim ponešto kada mi to vreme dozvoli…
Da li više spremaš jela iz domaće ili strane kuhinje? Koje strane kuhinje voliš i zašto?
Uf, uf, uf… Kod mene sve zavisi od momenta – šta mi se sprema, za koga spremam i šta je povod. Volim italijansku kuhinju, volim japansku, volim špansku kuhinju. Za mene svaka od tih kuhinja koje sam navela ima posebnu slast. Svaka se pravi na njihov način, jedinstven i neponovljiv, i naravno začinjena je drugačije.
Da li ideš u velike kupovine ili češće pazariš za dnevnu upotrebu?
Pa, više volim da idem u manje kupovine po par puta nedeljno. Ne volim ništa da mi stoji previše dugo u frižideru i zato mi odgovara manje i češće.
Izvor – VRATASPORTA.RS