22.8 C
Zrenjanin
Sunday, June 23, 2024
Naslovna Некатегоризовано Ministarstvo: Afrička svinjska kuga u Srbiji - nema opasnosti po zdravlje ljudi

Ministarstvo: Afrička svinjska kuga u Srbiji – nema opasnosti po zdravlje ljudi

Virus afričke svinjske kuge je prisutan u Srbiji, ali nema epidemije, niti ima opasnosti po zdravlje ljudi čak iako pojedu zaraženo svinjsko meso ili mesne prerađevine, rekao je za Insajder ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

„Stigli su rezultati referentne laboratorije iz Madrida, virus afričke svinjske kuge je prisutan u Srbiji. Za druge životinje i za ljude nema opasnosti od zaraze. Jedini problem može biti ako neka svinja pojede delove zaraženog sušenog mesa, mesa koje nije termički obrađeno na preko 80 stepeni, pa se tako opet proširi virus. Ali sve mere su preduzete, eutanazirane su svinje koje su bile zaražene. Ne možemo govoriti o pojavi epidemije jer se sve dešava na prostoru od desetak kilometara vazdušnom linijom“, ističe ministar za Insajder.

On kaže i da se širenje virusa afričke kuge najčešće javlja se u letnjim mesecima prilikom većeg kretanja ljudi, te da je važna higijena i sanitarne mere.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je Naučni institut za veterinarstvo iz Beograda utvrdio da je žarište zaraze u selu Rabrovac, kao i da je država nadoknadila štetu vlasnicima, što će činiti i dalje u slučaju eventualnog širenja zaraze.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je zabranjeno držanje svinja na otvorenom kako ne bi došlo do prenošenja zaraze, kao i da su pripremljena uputstva za uzgajivače svinja i lovce, kao i obaveštenja na graničnim prelazima.

Napominje se i da je mera zabrane uvoza svinjskog mesa iz Srbije privremenog karaktera, a da zemlje takvu odluku donose automatski kada postoji sumnja ili kada je proglašeno zaraženo područje.

„Ministar poljoprivrede je danas potpisao naredbu o uvođenju principa regionalizacije u Srbiji, što znači da samo iz područja koje je zaraženo nema trgovine svinjama i svinjskim mesom, a sva ostala područja gde nema virusa su slobodna za trgovinu. Posle monitoringa koji će trajati oko 40 dana, Srbija će moći nesmetano da izvozi na prostor EU i u druge države, a u skladu sa instrukcijama Svetske organizacije za zdravlje životinja“, istaknuto je u saopštenju.

Podsetimo, nakon što je Svetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja (OIE) objavila juče da se sumnja da na teritoriji Srbije postoji oboljenje svinja – afrička kuga, BiH i Severna Makedonija su zabranile uvoz svinjskog mesa iz Srbije.

Protiv afričke kuge ne postoji vakcina.

Izvor: Insajder

https://insajder.net/

 

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...

Opozicija u Zrenjaninu tvrdi da je otkrila nepravilnosti na izborima – vlast se brani policijom i lažnim optužbama

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast...

Za crkve i verske zajednice u Zrenjaninu raspoređeno 10 miliona dinara

Grad Zrenjanin i ove godine sredstvima iz budžeta finansira određene projekte crkava i verskih zajednica. Za tu namenu po rešenju koje je potpisao gradonačelnik...

Zrenjanin: Opoziciji onemogućen uvid u izborni materijal

Predstavnicima zrenjaninske opozicione koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" danas je onemogućeno da izvrše uvid u celokupan izborni materijal, koji im je prethodno...