24.4 C
Zrenjanin
Monday, May 20, 2024
Naslovna Некатегоризовано Međunarodni dan ljudskih prava - podizanje svesti građana i suzbijanju rodno zasnovanog...

Međunarodni dan ljudskih prava – podizanje svesti građana i suzbijanju rodno zasnovanog nasilja u Zrenjaninu

 

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, odnosno poslednjeg dana u okviru globalne kampanje “16 dana aktivizma u borbi za sprečavanje nasilja nad ženama”, članovi Radne grupe za prevenciju nasilja grada Zrenjanina, predstavnici Ženske odborničke mreže i Saveta za rodnu ravnopravnost grada Zrenjanina održali su danas redovnu sednicu.
Na samom početku, koordinatorka za rodnu ravnopravnost Ljiljana Lazarević je ukazala da Grad Zrenjanin, kao potpisnik Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti, kontinuirano promoviše kampanju o podizanju svesti građana i suzbijanju rodno zasnovanog nasilja. Ona je navela i da je 10. decembar dan kada Grad posebno skreće pažnju na elementarno kršenje ženskih ljudskih prava.
Tokom današnje sednice potpisan je i Protokol o saradnji za sprečavanje nasilja nad ženama između Grada Zrenjanina i Sportskog saveza grada Zrenjanina, a dokument su potpisali pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i Vukosava Đapić Atanacković, generalni sekretar SSGZ.
Zahvaljujući se svima koji deluju na sprečavanju naslija, Radišić je podsetio da je Grad Zrenjanin pre više od jedanaest godina prepoznao i aktivno se uključio u rešavanje tog problema, da je 2014. godine uspostavljena međusektorska saradnja, a da je rezultat uspešnog rada doveo do toga da je 2017. godine, po “Zrenjaninskom modelu” usvojen zakon.
– Ponosni smo na to, ali se trudimo da proširimo mrežu, danas i sa Sportskim savezom i sigurni smo da će njihovo uključivanje dati značajan doprinos – kazao je on.
Zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica podsetila je na aktivnosti sporovedene tokom ove godine i ukazala na važnost da se celokupno društvo ujedini protiv nasilja, ne samo nad ženama, već nasilja načelno.
– Cenimo i poštujemo dobru volju Sportskog saveza grada koji je pokazao da, bez obzira kojim se poslom bave, i te kako mogu da doprinesu rešavanju ovog problema koji je, moramo priznati, izražen u našem društvu. Ako pogledamo statistiku unazad, svedoci smo da nasilje ne jenjava. Doneli smo novi Zakon o porodici, izmenili krivični zakon i uskladili zakonska akta, ubrzali proces rešavanja problema, ali ipak je činjenica da nasilje postoji. Ono što mi se čini da treba menjati, a to je i najteže od svega, jeste menjanje mentaliteta i navika – rekla je Travica.
Ukazala je da je za rešavanje problema nasilja neophodno uključiti sve činioce, a govoreći o saradnji sa Sportskim savezom, rekla je da će prva aktivnost biti obuka odbrane za žene žrtve nasilja i biće realizovana tokom naredne godine.
– Naravno, svi kursevi i obuke biće besplatni – istakla je Ljuba Travica. 
 
Povodom završetka globalne kampanje i Međunarodnog dana ljudskih prava, u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” odigrana je pozorišna predstava “Trag ljudskih zuba”, u izvođenju amaterskog pozorišta “Jovica Jelić” iz Banatskog Karađorđeva.
[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
few clouds
24.4 ° C
24.4 °
24 °
34 %
7.3kmh
22 %
Mon
24 °
Tue
25 °
Wed
25 °
Thu
23 °
Fri
25 °

Popularne vesti

Uništen bilbord koalicije “Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin” saopštili su iz ove grupacije

Koalicija "Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin" pozvala je zrenjaninsku policiju da u najkraćem mogućem roku otkrije osobe koje su uništile bilborde ove koalicije na uglu...

Krivična prijava protiv direktora Fabrike vode i JKP Vodovod i Kanalizacija

Protiv direktora preduzeća Pannonian Water d.o.o. Branislava Zeca, direktora Javno-komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin Predraga Bodiroge, i NN lica odgovornog u Gradskog upravi...

Povodom Međunarodnog dana porodice večeras je u Velikoj sali Gradske kuće održana tribina pod nazivom “Srce za porodicu”

Zrenjanin,rs piše da je povodom Međunarodnog dana porodice, koji se od 1994. godine obeležava svake godine 15. maja,  sinoć u Velikoj sali Gradske kuće...

Mogućnost pada pritiska u vodovodnoj mreži

U sredu 15. maja počeli su radovi na kompletnoj reparaciji vodotornja u Lazarevu, koji imaju za cilj da dodatno povećaju stabilnost vodosnabdevanja u ovom naseljenom mestu....