24.4 C
Zrenjanin
Sunday, May 19, 2024
Naslovna ZR caffe Međunarodni dan zaštite slepih miševa

Međunarodni dan zaštite slepih miševa

Da li ste znali da i slepi miševi imaju svoj dan?

Pa ako imaju, zaslužili su!

 

U svetskom kalendaru o zaštiti prirode ubeležen je i 21. septembar kao međunarodni dan zaštite slepih miševa. Ovo su ugrožene životinje i zato su uvrštene u zaštićene vrste, pa i u Srbiji.

Ta mila stvorenja zvana slepi miševi, šišmiši, netopiri ili ljiljci su lepe i vrlo korisne noćne životinje, da njih nema izbadali bi nas komarci.Oni su bitna karika u lancu ishrane.

Slepi miševi, uopšte nisu štetočine, neprimetno žive pored ljudi, jedino što ih se ljudi plaše, a da ih nikada nisu ni videli.E dragi šišmiši, da vam onaj BremStoker nije ocrnio život, svrstavši vas u red krvopija, karakondžula i ostalih strašila, malo ko bi znao da postojite.

Njihov uticaj na modu je prepoznatljiv, dugačak crni, kožni mantil kakav su nosili pripadnici tajnih policija, pa lepršavi mantil s uzdignutom kragnom, pa šišmiš rukavi na haljinama, jaknama, džemperima. Ako je i od šišmiša pa dosta je.

Šišmiši su noćni radnici, treća smena koja nikad ne spava.To radno svojstvo je, od njih,BremStoker prepisao i dao ga Drakuli. Spavaju danju, viseći naglavačke na usamljenim stablima, tavanima, skrivenim i slabo posećenim mestima u prirodi.Zimu provode u hibernaciji ili sele u toplija područja.

Zadivljujuće je što jedan šišmiš može da pojede i 3000 insekata za vreme jedne dobre lovačke noći. Koliko bi bilo insekata da nije ovih korisnih sisara. Inače jedu i sitne životinje, ribe, žabe, biljke. To zavisi od vrste slepog miša, a ima ih preko hiljadu vrsta.

Oni su jedini leteći sisari, a imaju i svojstvo slično ultrazvučnom aparatu, to svojstvo je eholokacija. Oni odašilju ultrazvučne impulse koji se odbijaju od svih prepreka u okolini pa registruju eho i tako dobijajujasnu sliku o okruženju (plenu koji love, preprekama). Tako da slepi miševi, koji inače nisu slepi jer vide po dnevnom svetlu, neće naleteti na čoveka, a kamoli mu krv piti.

Ako slučajno slepi miš uleti u kućuu večernjim satima jureći nekog insekta, ugasiti svetlo, ostaviti otvoren prozor i on će izleteti napolje. Ako sleti negde, uhvatiti ga krpom i izbaciti napolje, nije ništa strašno.

Ova nedužna životinja je dosta ispaštala kroz vekove zbog glupavih i primitivnih ljudi. Slepom mišu su vadili srce, sekli krila, glavu, sakupljali krv radi sreće, gatanja, začeća, strahova…motivi su razni. Ali ima i civilizacija koje su slavile slepe miševe kao simbole rodnosti, imetka i izobilja.

Evo i starinskog recepta, kako da momak zavoli devojku ali ne i obrnuto, devojka momka. Uhvatiti svojeručno slepog miša, odseći mu jedno krilo zlatnim nožem i kroz to krilo gledati momka za vreme mladog meseca i želeti da se zaljubi baš u vas. Budući da je lov na slepe miševe zakonski zabranjen, drage devojke nađite drugi recept za očaravanje momaka!

Redakcija Z1 info

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
few clouds
24.4 ° C
24.4 °
24 °
34 %
7.3kmh
22 %
Mon
24 °
Tue
25 °
Wed
25 °
Thu
23 °
Fri
25 °

Popularne vesti

Uništen bilbord koalicije “Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin” saopštili su iz ove grupacije

Koalicija "Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin" pozvala je zrenjaninsku policiju da u najkraćem mogućem roku otkrije osobe koje su uništile bilborde ove koalicije na uglu...

Krivična prijava protiv direktora Fabrike vode i JKP Vodovod i Kanalizacija

Protiv direktora preduzeća Pannonian Water d.o.o. Branislava Zeca, direktora Javno-komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin Predraga Bodiroge, i NN lica odgovornog u Gradskog upravi...

Povodom Međunarodnog dana porodice večeras je u Velikoj sali Gradske kuće održana tribina pod nazivom “Srce za porodicu”

Zrenjanin,rs piše da je povodom Međunarodnog dana porodice, koji se od 1994. godine obeležava svake godine 15. maja,  sinoć u Velikoj sali Gradske kuće...

Mogućnost pada pritiska u vodovodnoj mreži

U sredu 15. maja počeli su radovi na kompletnoj reparaciji vodotornja u Lazarevu, koji imaju za cilj da dodatno povećaju stabilnost vodosnabdevanja u ovom naseljenom mestu....