26.9 C
Zrenjanin
Saturday, September 23, 2023
Naslovna ZR caffe Međunarodni dan zaštite slepih miševa

Međunarodni dan zaštite slepih miševa

Da li ste znali da i slepi miševi imaju svoj dan?

Pa ako imaju, zaslužili su!

 

U svetskom kalendaru o zaštiti prirode ubeležen je i 21. septembar kao međunarodni dan zaštite slepih miševa. Ovo su ugrožene životinje i zato su uvrštene u zaštićene vrste, pa i u Srbiji.

Ta mila stvorenja zvana slepi miševi, šišmiši, netopiri ili ljiljci su lepe i vrlo korisne noćne životinje, da njih nema izbadali bi nas komarci.Oni su bitna karika u lancu ishrane.

Slepi miševi, uopšte nisu štetočine, neprimetno žive pored ljudi, jedino što ih se ljudi plaše, a da ih nikada nisu ni videli.E dragi šišmiši, da vam onaj BremStoker nije ocrnio život, svrstavši vas u red krvopija, karakondžula i ostalih strašila, malo ko bi znao da postojite.

Njihov uticaj na modu je prepoznatljiv, dugačak crni, kožni mantil kakav su nosili pripadnici tajnih policija, pa lepršavi mantil s uzdignutom kragnom, pa šišmiš rukavi na haljinama, jaknama, džemperima. Ako je i od šišmiša pa dosta je.

Šišmiši su noćni radnici, treća smena koja nikad ne spava.To radno svojstvo je, od njih,BremStoker prepisao i dao ga Drakuli. Spavaju danju, viseći naglavačke na usamljenim stablima, tavanima, skrivenim i slabo posećenim mestima u prirodi.Zimu provode u hibernaciji ili sele u toplija područja.

Zadivljujuće je što jedan šišmiš može da pojede i 3000 insekata za vreme jedne dobre lovačke noći. Koliko bi bilo insekata da nije ovih korisnih sisara. Inače jedu i sitne životinje, ribe, žabe, biljke. To zavisi od vrste slepog miša, a ima ih preko hiljadu vrsta.

Oni su jedini leteći sisari, a imaju i svojstvo slično ultrazvučnom aparatu, to svojstvo je eholokacija. Oni odašilju ultrazvučne impulse koji se odbijaju od svih prepreka u okolini pa registruju eho i tako dobijajujasnu sliku o okruženju (plenu koji love, preprekama). Tako da slepi miševi, koji inače nisu slepi jer vide po dnevnom svetlu, neće naleteti na čoveka, a kamoli mu krv piti.

Ako slučajno slepi miš uleti u kućuu večernjim satima jureći nekog insekta, ugasiti svetlo, ostaviti otvoren prozor i on će izleteti napolje. Ako sleti negde, uhvatiti ga krpom i izbaciti napolje, nije ništa strašno.

Ova nedužna životinja je dosta ispaštala kroz vekove zbog glupavih i primitivnih ljudi. Slepom mišu su vadili srce, sekli krila, glavu, sakupljali krv radi sreće, gatanja, začeća, strahova…motivi su razni. Ali ima i civilizacija koje su slavile slepe miševe kao simbole rodnosti, imetka i izobilja.

Evo i starinskog recepta, kako da momak zavoli devojku ali ne i obrnuto, devojka momka. Uhvatiti svojeručno slepog miša, odseći mu jedno krilo zlatnim nožem i kroz to krilo gledati momka za vreme mladog meseca i želeti da se zaljubi baš u vas. Budući da je lov na slepe miševe zakonski zabranjen, drage devojke nađite drugi recept za očaravanje momaka!

Redakcija Z1 info

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...