0.6 C
Zrenjanin
Sunday, March 3, 2024
Naslovna Kultura i obrazovanje Manifestacija "Najbolje vino Banata"

Manifestacija “Najbolje vino Banata”

NAJBOLJE VINO BANATA
– februar/mart 2019.
Manifestacija „Najbolje vino Banata“ organizuje se u Kulturnom centru Zrenjanina u toku februara 2019. godine. Organizatori su Klub Vina iz Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanina i Turistička organizacija grada Zrenjanina a pokrovitelj manifestacije je Grad Zrenjanin.
Završnica manifestacije biće održana u petak, 1. marta 2019. u Kulturnom centru u 12 časova.
U okviru završnice uz umetnički program proglasiće se najuspešnija vina Banata, gostima će se obratiti organizatori, pokrovitelj manifestacije i održati javna degustacija takmičarskih vina i Banatskog Šilera.

(Finale manifestacije, takmičenja vina iz Banata jeste završna izložba svih vina
koja su se takmičila i njihova javna degustacija. Finale/završnica manifestacije je popularno nazvano/a – Sajam vina.)

Predviđen okvir i raspored manifestacije je sledeći:
– Takmiče se vina iz četiri kategorije: belo, roze, crveno i šiler
– Predaja uzoraka je 22. (od 9-16h) i 23. februara (od 9 do 13h) – (2X0,75lit.)
– Žiriranje – utorak, 26. februar od 10 do 15 časova. (informacija za medije)
– 1. mart 2019. – 12h – Proglašenje pobednika uz umetnički program u Holu Kulturnog centra Zrenjanina i javna degustacija takmičarskih vina i Banatskog Šilera (degustacija i smotra takmičarskih vina – u sklopu završnice manifestacije od 13 do 17h).

PRAVO UČEŠĆA

Na takmičenju ima pravo da učestvuje svaka punoletna osoba nastanjena na teritoriji Banata, koja ima svoje proizvedeno vino. Jedna osoba može da se takmiči sa više različitih vina.

KATEGORIJE VINA

Svako se vino prijavljuje u jedno od četiri kategorije, koje se posebno ocenjuju

  • bela vina
  • crvena vina
  • roze vina
  • šiler vina

Vinar – takmičar sam određuje u koju grupu njegovo vino pripada.

Banatski šiler – vina proizvedena po specifikaciji Standarda za Banatski šiler se ocenjuju i izlažu izvan konkurencije, bez rangiranja i bez naplate kotizacije. Standard je sastavni deo ovog konkursa.

 

NAČIN PRIJAVLJIVANJA

Uzorci vina, i to dve boce minimalno 0.75 lit, propisno zatvorene i označene, predaju se 22.02.2019, od 09.00 do 16.00 časova i 23.02.2019 od 09.00 do 13.00 časova, u prostorijama Kulturnog centra Zrenjanin, Narodne Omladine 1.

Na ovu adresu mogu se slati uzorci i poštom na teret i odgovornost pošiljaoca. Pri tome pošiljka mora stići u naznačenom roku za prijem, a pošiljalac je dužan da označi svaku svoju bocu zasebno sa dole navedenim podacim, kao id a uplati odgovarajući iznos od 200 dinara po uzorku na račun Kluba Vina, kao donacija. Broj računa za uplatu je 105-3541-76.

Uzorak mora imati sledeće podatke:

  • Ime i prezime proizvođača
  • Adresu proizvođača
  • Naziv vina, i godinu berbe
  • Vrsta vina (belo, crveno, roze,šiler i banatski šiler)
  • Poreklo grožđa

Pri predaji uzoraka takmičar je obavezan dad a svoju ličnu kartu na uvid.

Uplata donacije po uzorku vina je 200,00 dinara.

 

OCENJIVANJE I PRIZNANJA

Ocenjivanje uzoraka se organizuje ” na slepo ” od strane iskusnih i svetski priznatih ocenjivača 26.02.2019, od 10.00 do 15.00, u prostorijama Kulturnog Centra Zrenjanin. Na osnovu ocena (bodova) formiraju se rang liste za svaku kategoriju vina.Prvi sa lista zavređuju titulu NAJBOLJE (belo, crveno, roze ili šiler) VINO takmičenja NAJBOLJE VINO BANATA 2019.

Titulu NAJBOLJE VINO BANATA, kao apsolutni pobednik takmičenja komisija dodeljuje vino koje se po oceni komisije posebno ističe, bez obzira na kategoriju vina, pod uslovom, da je proizvedeno od grožđa poreklom iz Banata.

Pobednicima sledi priznanje u vidu pehara, diplome i prigodne nagrade.

Ostali učesnici dobijaju priznanje u vidu diploma sa naznakom ranga i medalje na osnovu broja bodova.

Banatski šiler se ocenjuje od strane posebne komisije, i ne takmiči se sa ostalim vinima.

 

PROGLAŠENJE POBEDNIKA

Proglašenje pobednika će biti 01.03.2019 u 12.00 u holu Kulturnog Centra, uz dodelu nagrada i kulturno-umetnički program.

 

JAVNA DEGUSTACIJA

01.03.2019 u holu Kulturnog Centra Zrenjanin, Narodne Omladine 1, od 13.00 do 17.00 održaće se javna degustacija svih vina sa takmičenja za građanstvo i sve zainteresovane učesnike takmičenja.

 

 

 

O manifestaciji

– Takmičenje vina nastalih u našem regionu u novijoj istoriji grada datira od2009. godine. Tada je na inicijativu lokalnih seoskih udruženja vinogradara Regionalna privredna komora bila organizator, i angažovali su profesionalne ocenjivače. Najbolja vina tog takmičenja su prezentovana na prvoj Vinskoj večeri, svojevrsnom vinskom balu u hotelu Vojvodina.

Od 2015. Klub Vina dobija partnera u organizaciji – Kulturni centar Zrenjanina, i Grad Zrenjanin kao pokrovitelja manifestacije. Ova saradnja je veoma uspešno funkcioniše i do danas.

2018. godine manifestacija je proširila granice na Banat (sa dosadašnjeg Srednjeg Banata) sa tendencijom da u budućnosti obuhvati i Banat izvan naših granica (Mađarski i Rumunski deo Banata). 2018. godine učešće u organizaciji uzela je i Turistička organizaciji grada Zrenjanin i doprinela značaju održavanja manifestacije. Vinari, kako amateri, tako i nekoliko registrovanih vinarija odazvali su se sa skoro cele teritorije Banata. Pristiglo je 166 uzoraka iz: Gudurice, Pančeva, Dolova, Kovačice, Mužlje, Orlovata, Melenaca, Taraša, Iđoša, Aradca, Zrenjanina, Alibunara, Novog Bečeja, Botoša, Crepaje, Nakova i Novih Kozaraca. 2018. smo prvi put imali i vinskog sudiju iz Mađarske, zahvaljujući, pored ostalih i Privrednoj komori Vojvodine.

Od samog početka veličina i ozbiljnost ovog takmičenja jeste u ocenjivanju vina od strane profesionalnih sudija za vino. Ugledne somelijere, enologe, vinske publiciste, okuplja i dovodi naš zrenjaninac Igor Luković, osnivač i glavni urednik časopisa Vino i Fino koji je i međunarodni vinski sudija. Posebno je važno naglasiti, da je tradicionalno vino ovih krajeva prepoznato, kao Banatski Šiler, i da počev od 2018. godine se ocenjuje izdvojeno sa namerom da se sačuva tradicija, nematerijalno kulturno dobro Banata.

ZNAČAJ MANIFESTACIJE
Manifestacija NAJBOLJE VINO BANATA je takmičenje od izuzetnog značaja za kulturu vina u našoj regiji iz više razloga jer:
– promoviše proizvodnju vina iz sopstvenih malih vinograda Banata,
– promoviše najviše standarde u kvalitetu vina,
– oslikava stvarno stanje potencijala za proizvodnju vina,
– ne pravi razliku u odnosu na amatere i profesionalce i
– povezuje lokalna seoska udruženja Banata.

ZANIMLJIVOSTI I ČINJENICE
– Vinska tradicija u Banatu
– Razvoj seoskog i vinskog turizma
– Iako Banat nije istorijsko vinogorje, ravnica ima svoje pomalo zaboravljeno vino: tradicionalni Banatski Šiler, koji se pravi po posebnom postupku i razlikuje se od drugih vina. Nema sela, u kojem se nije pravilo ovo vino u prošlosti. Ne samo u bircovima i po kućama, nego se pilo u svatovima i na proslavama. Manifestacija Najbolje vino Banata vraća popularnost pravljenja ovih vina na selu kao značajan gastro elemenat u seoskom turizmu. Očekuje se, promenom zakona o vinu, da će sva sela imati barem po dve, tri male vinarije. To je trend i praksa u svim okolnim zemljama… Manifestacija Najbolje vino Banata ujedno i obrazuje i usmerava buduće vinare kroz vrhunsko ocenjivanje njihovih proizvoda.

ISTORIJSKA POZADINA VINOGRADARSTVO BANATA
Banat je nastao na tlu nekadašnjih močvara. Naseobine su se gradile planski, najviše u vreme Austro-Ugarske monarhije. Planski dokumenti svedoče o obavezi stvaranja pojasa vinograda i voćnjaka okolo sela. Postoje dominantne sorte vinove loze na ovom tlu, ali ne i autohtone. Od značaja su, gledajući kroz istoriju, razlozi koji su opravdavali sadnju nekih sorti. Ova struktura se značajno zadržala do danas, iako prevladavaju svetske sorte, diktirane modom…

BANATSKI ŠILER– LOKALNI BREND
Kulturu pravljenja vina u naše krajeve doneli su doseljenici, Nemci iz oblasti Alzasa i Lotaringije. U Švajcarskoj, u gradu Graubünden-u i danas proizvode Schiller Wine, na isti način, kao i kod nas: iz malih vinograda, gde uvek ima mnoštvo sorti grožđa, u jednom danu se obere ceo vinograd, i nakon muljanja ostavi na pokožici da dobije blago-crvenu boju, pa se zatim otače i neguje. Svaki vinograd daje značajno različita vina. Ova veoma voćna i aromatična vina se piju mlada do sledeće berbe. I danas stariji ljudi pamte vinograde u svojim  selima, i način spravljanja ovih domaćih vina. Enološki gledano ovaj postupak u mnogome odstupa od akademskih tehnologija, ali je prepoznatljiv, autentičan i zato treba da bude zaštićen brendom Banata.

 

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...