19.1 C
Zrenjanin
Thursday, May 28, 2020
Naslovna Hronika Lukićevo: obnovljen spomenik Veljku Lukiću - Kurjaku u centru sela

Lukićevo: obnovljen spomenik Veljku Lukiću – Kurjaku u centru sela

Povodom obeležavanja Dana pobede i 75. godišnjice od završetka Drugog svetskog rata, u Lukićevu je završena obnova spomenika-obeliska narodnom heroju Veljku Lukiću – Kurjaku.

U saopštenju iz gradske kuće su istakli: ispunjeno je obećanje koje je prilikom poslednje posete tom naseljenom mestu dao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, kada mu su čelnici mesne zajednice predočili da je spomenik u veoma lošem stanju i da predstavlja opasnost za prolaznike.

Spomenik je postavljen 1950. godine, dok su dve spomen ploče levo i desno od spomenika, sa ispisanim imenima boraca stradalim u narodnooslobodilačkoj borbi postavljene 1956. godine. Obelisk je visok 6 metara, obložen mermernim pločama. Na prednjoj strani, pri dnu stuba, isklesan je lik Veljka Lukića, a iznad i ispod njega bio je uklesan latinični tekst.

Kako se navodi na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pre konzervatorsko-restauratorskih radova, spomenik je bio u veoma lošem stanju, a boravak u njegovoj blizini rizičan, prvenstveno zbog stanja masivnih mermernih ploča kojima je obložen visoki stub. Mnoge ploče su popucale, ili su počele da se odvajaju od stuba, a u gornjoj zoni obeliska, iz pukotine je nikao brest. Stanje ispisanog teksta na mermernim pločama je takođe bilo veoma loše, te je bilo potrebno i njih obnoviti. Takođe je predviđeno i vraćanje originalnog ćiriličnog teksta na obelisku koji je devedesetih godina prošlog veka zamenjen latiničnim.

Mere zaštite su podrazumevale građevinske, kamenorezačke i konzervatorske radove. Demontirane su mermerne ploče oko stuba spomenika, a od kamenorezačkih radova izvršeno je oblaganje stuba novim mermernim pločama, po vrsti i boji slični postojećim, koje nisu zamenjene. Izvršeno je i vraćanje originalnog teksta na prednjoj strani stuba, mašinskim ispisom ćiriličnog, umesto prethodnog latiničnog teksta, a obnovljena su sva ručno ispisana slova sa imenima palih boraca na obe ploče ispred spomenika. Na kraju su sve ploče dodatno pričvršćene za stub. Takođe su i sve površine postamenta, kao i prilazno stepenište sa zidovima, umesto ranijeg teraca, sada obloženi kulirom u dve nijanse. Izvršeni su i dodatni i konzervatorsko-restauratorski radovi zasnovani na savremenim principima zaštite kulturnih dobara – navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i zaključuju da je kvalitetno izvedenim radovima obnovljen još jedan ratni memorijal, čime je sačuvana uspomena na tragičan deo istorije meštana sela Lukićeva.

Investitor je bio Grad Zrenjanin, a izvođač radova preduzeće „Granit Liješće“ iz Sremske Mitrovice. Projektno-tehničku dokumentaciju izradio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin – odgovorni projektant bila je Dragana Šijak, diplomirani inženjer arhitekture, a saradnici Branislav Milić, etnolog i Željko Popov, dia master. Za konzervatorski nadzor bili su zaduženi Dragana Šijak i Branislav Milić, navedeno je na sajtu grada Zrenjanina.

Izvor: zrenjanin.rs

Fotografije: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,405FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
316PratilacaZaprati
Zrenjanin
scattered clouds
19.1 ° C
24 °
14.4 °
35 %
2.6kmh
25 %
Tue
17 °
Wed
24 °
Thu
27 °
Fri
28 °
Sat
16 °

Popularne vesti

”U prah i pepeo” – Diploma, zvanje i uspesi profesorke Ene Nedić

Profesorka srpskog jezika Ena Nedić zapalila je svoju diplomu ispred zgrade Narodne skupštine, kako je rekla - u znak protesta što mladi i školovani...

U Demokratskoj stranci ”tuča oko pečata”

Nije tajna da je vladajuća stranka (SNS) i njen predsednik (Vučić A.) godinama radila na rasturanju Demokratske stranke i opozicije uopšte, i to vrlo...

Zrenjanin: Zeleni traže da se reši problem Bagljaškog kanala

Zelena stranka iz Zrenjanina se obratila javnosti saopštenjem u kojem traže od gradske vlasti da ''hitno krene u rešavanje problema sa Bagljaškim kanalom''. Bagljaški...

Zrenjanin: Ne veruju gradskoj vlasti – poziv da pokrajinska inspekcija proveri analize ispravnosti vode

Građanski preokret je u svom saopštenju naveo da poziva pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo i Sanitarnu inspekciju da provere ispravnost vode u vodovodnoj mreži Zrenjanina...