17 C
Zrenjanin
Sunday, July 5, 2020
Naslovna Hronika Lukićevo: obnovljen spomenik Veljku Lukiću - Kurjaku u centru sela

Lukićevo: obnovljen spomenik Veljku Lukiću – Kurjaku u centru sela

Povodom obeležavanja Dana pobede i 75. godišnjice od završetka Drugog svetskog rata, u Lukićevu je završena obnova spomenika-obeliska narodnom heroju Veljku Lukiću – Kurjaku.

U saopštenju iz gradske kuće su istakli: ispunjeno je obećanje koje je prilikom poslednje posete tom naseljenom mestu dao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, kada mu su čelnici mesne zajednice predočili da je spomenik u veoma lošem stanju i da predstavlja opasnost za prolaznike.

Spomenik je postavljen 1950. godine, dok su dve spomen ploče levo i desno od spomenika, sa ispisanim imenima boraca stradalim u narodnooslobodilačkoj borbi postavljene 1956. godine. Obelisk je visok 6 metara, obložen mermernim pločama. Na prednjoj strani, pri dnu stuba, isklesan je lik Veljka Lukića, a iznad i ispod njega bio je uklesan latinični tekst.

Kako se navodi na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pre konzervatorsko-restauratorskih radova, spomenik je bio u veoma lošem stanju, a boravak u njegovoj blizini rizičan, prvenstveno zbog stanja masivnih mermernih ploča kojima je obložen visoki stub. Mnoge ploče su popucale, ili su počele da se odvajaju od stuba, a u gornjoj zoni obeliska, iz pukotine je nikao brest. Stanje ispisanog teksta na mermernim pločama je takođe bilo veoma loše, te je bilo potrebno i njih obnoviti. Takođe je predviđeno i vraćanje originalnog ćiriličnog teksta na obelisku koji je devedesetih godina prošlog veka zamenjen latiničnim.

Mere zaštite su podrazumevale građevinske, kamenorezačke i konzervatorske radove. Demontirane su mermerne ploče oko stuba spomenika, a od kamenorezačkih radova izvršeno je oblaganje stuba novim mermernim pločama, po vrsti i boji slični postojećim, koje nisu zamenjene. Izvršeno je i vraćanje originalnog teksta na prednjoj strani stuba, mašinskim ispisom ćiriličnog, umesto prethodnog latiničnog teksta, a obnovljena su sva ručno ispisana slova sa imenima palih boraca na obe ploče ispred spomenika. Na kraju su sve ploče dodatno pričvršćene za stub. Takođe su i sve površine postamenta, kao i prilazno stepenište sa zidovima, umesto ranijeg teraca, sada obloženi kulirom u dve nijanse. Izvršeni su i dodatni i konzervatorsko-restauratorski radovi zasnovani na savremenim principima zaštite kulturnih dobara – navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i zaključuju da je kvalitetno izvedenim radovima obnovljen još jedan ratni memorijal, čime je sačuvana uspomena na tragičan deo istorije meštana sela Lukićeva.

Investitor je bio Grad Zrenjanin, a izvođač radova preduzeće „Granit Liješće“ iz Sremske Mitrovice. Projektno-tehničku dokumentaciju izradio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin – odgovorni projektant bila je Dragana Šijak, diplomirani inženjer arhitekture, a saradnici Branislav Milić, etnolog i Željko Popov, dia master. Za konzervatorski nadzor bili su zaduženi Dragana Šijak i Branislav Milić, navedeno je na sajtu grada Zrenjanina.

Izvor: zrenjanin.rs

Fotografije: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,387FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
315PratilacaZaprati
Zrenjanin
light rain
17 ° C
17 °
17 °
100 %
3.1kmh
100 %
Tue
18 °
Wed
21 °
Thu
22 °
Fri
25 °
Sat
19 °

Popularne vesti

”Asistencija” pri glasanju – nema informacija gde je nastao snimak VIDEO

Republička izborna komisija (RIK) odbacila je sve prigovore koje su podneli birači i organizacija Crta, i to zbirno, iako su se prigovori odnosili na...

U Šapcu poništeni lokalni izbori – falsifikovani glasački listići, kupovina glasova..

Gradska izborna komisija Šapca poništila je izbore na svih 100 biračkih mesta, zbog utvrđivanja brojnih nepravilnosti, prenosi list Danas. Neke od nepravilnosti su nekoliko hiljada...

Zrenjanin: Rezultati izbora. Izašlo 41.4%, nevažećih 4.1%. Odbornike osvojilo šest lista.

Gradska izborna komisija u Zrenjaninu je saopštila sledeće PRIVREMENE rezultate glasanja na lokalnim izborima:  

U Zrenjaninu mala izlaznost – 41.4%. U Srbiji do 49%

Zrenjanci su na izbore izašli u najmanjem broju od kada se sprovode višestranački izbori u Srbiji . tačnije između 41 i 42 odsto. Željko Malušić,...