8.7 C
Zrenjanin
Friday, December 1, 2023
Naslovna Некатегоризовано Lazar Sekulić: Ko ima pravo da nam ne da da dišemo?

Lazar Sekulić: Ko ima pravo da nam ne da da dišemo?

Lepo vreme bi trebalo da znači da napolju možete da boravite kad god to poželite. Takođe, i da prozore možete da držite otvorenim u svako doba dana i noći. 

Međutim, deo Zrenjaninaca taj „luksuz“ sebi ne može da priušti. Razlog su neprijatni mirisi koji se i dalje šire iz postrojenja fabrike za preradu životinjskog otpada „Prekon“, a koji je poznat kao kafilerija, kaže se u okviru saopštenja DJB Zrenjanin. 

”Svi oni koji imaju kuće ili stanove u blizini kafilerije znaju da je pravo na svež vazduh nešto što im je uskraćeno. To su stanovnici delova grada kod bazena i u industrijskoj zoni, kao i oni koji žive na Zelenom polju, Ruži Šulman, 4. julu, D-2, D-3, Mužlji… Pa čak i oni koji ne žive u Zrenjaninu mogli su, ukoliko su prolazili blizu kafilerije, da osete izuzetno neprijatan miris,” dodaje Lazar Sekulić iz pokreta Dosta je bilo Zrenjanin.

”Kafilerija je zasigurno jedan od najvećih ekoloških problema koji godinama muči Zrenjanince. Neprijatni mirisi svima smetaju u većoj ili manjoj meri. Ipak, njihov uticaj na hronične bolesnike je ogroman, jer im pogoršavaju osnovnu bolest. Teško je i mučno i zamisliti kako je nekome ko inače ima problema sa disajnim putevima u trenucima kada se neprijatan miris raširi. On definitivno mora više puta da koristi pumpicu, lekove” ističe se u saopštenju.

”Fabrici „Prekon“ je sud 2018. godine zabranio rad na tri godine ukoliko ne ugrade neophodne fitlere. Maja ove godine presuda je potvrđena. Uprkos tome u kafileriji nisu prekidali preradu životinjskog otpada, pravdajući se činjenicom da presuda nije pravosnažna i da su na nju uložili žalbu. Istina je da su u međuvremenu ugradili filtere, ali oni očito ne daju željene rezultete”, podsećaju iz ove organizacije. 

Podsetimo, na tribini koja je održana septembra prošle godine pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić uveravao je da će se problem neprijatnih mirisa i zagađenja iz kafilerije rešiti do kraja godine. Prošlo je više od pola tekuće godine, a problem i dalje postoji – Pokret Dosta je bilo, pita ko je to snažniji i jači od svakog zakona i svake presude? Ko ima pravo da Zrenjanincima ne da da dišu čist vazduh? Kada će nadležni, koje čine SNS i stranke okupljene oko nje, da preduzmu korake da zaštite svoje sugrađane? 

Zbog svega navedenog  iz pokreta Dosta je bilo ističu da ”građani s pravom imaju strah i nepoverenje i prema budućem postrojenju za proizvodnju automobilskih guma  Shandong Linglong Tire čija je izgradnja počela”.

Izjava Lazar Sekulića iz 
Dosta je bilo Zrenjanin

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
broken clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
58 %
6.1kmh
51 %
Fri
14 °
Sat
11 °
Sun
13 °
Mon
12 °
Tue
8 °

Popularne vesti

Zrenjaninska gradska vlast: Niz radova širom grada i po selima

Niz radova širom grada i u novembru: od trim-staza i saobraćajnica, preko obnove fasada i spomenika, energetske efikasnosti do kanalizacije u selima, glasi naslov...

Zrenjanin: Bespovratna sredstava za razvoj i revitalizaciju umetničkih i starih zanata

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac uručio je ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na konkursu Grada Zrenjanina za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i revitalizaciju poslova koji...

Bodiroga potpisnik ProGlasa – Legenda iz Kleka nacionalno blago

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je jedan od najvećih srpskih košarkaša svih vremena, Dejan Bodiroga postao jedan od 150.000 potpisnika...

Roditelj u vezi sa ponudom hrane koja se nalazi u školama

Prenosimo mišljenje i predlog jednog roditelja čije dete pohađa jednu srednju školu. ''Kao roditelj jednog učenika prve godine srednje škole, želim da izrazim svoju zabrinutost...