Sveti Trifun, Dan zaljubljenih ili zaljubi pa zbuni..
14. February 2019.
ZRENJANIN – ZBOG MOGUĆE EPIDEMIJE GRIPA ŠKOLE NE RADE
14. February 2019.

KUPI KILOMETAR ZA ZRENJANINSKU PORODICU DUDAŠ – OBEZBEDIMO IM KROV!

Humanitarna akcija za porodicu Dudaš koju je pokrenula grupa entuzijastičnih i humanih zrenjaninaca napreduje u dobrom smeru kao i pripreme za ultra maraton koji će se trčati od Beograda do Zrenjanina 24.02. kako bi se skupila sredstva za kupovinu kuće porodicu Dudaš.

Humanitarno trčanje započeće od Hrama sv. Save na Vračaru u Beogradu, a završiće se ispred crkve sv. Arhangela Mihaila (Ruska crkva) u Zrenjaninu. Dakle, staza je duga čitavih 82 kilometara te će se u trku uključiti i profesionalni maratonci Ivan Miškeljin koji je trostruki državni prvak u maratonu i dražavni rekorder u trčanju na 50km kao i Goran Nikolić koji je za 55 dana istrčao 55 maratona, a trenutno je u pripremnoj fazi da u Njujorku istrči  77 maratona za 77 dana!

Oni koji žele da učestvuju u trčanju za porodicu Dudaš, a ultra maratonska kilometraža im se čini prevelika, iz organizacionog tima kažu da se svako ko želi može pridružiti trkačima na nekom delu staze na primer na ulazu ili izlazu iz nekog naseljenog mesta ili možda na ulazu u Zrenjanin u zavisnosti od toga koliko je neko spreman da istrči.

Prema rečima organizatora za sada se prijavilo 12 trkača koji će sigurno trčati što manje, što veće kilometraže. Trka će početi ispred hrama sv. Save u Beogradu u 07:00 časova, a trkači će se okupiti na istom mestu sat vremena ranije.

Svi koji žele da trče su dobrodošli da se pridruže, a u toku trčanja trkače će pratiti kola hitne pomoći ali i nekoliko automobila kako bi oni koji žele mogli da se odmore i ponovo nastave trku.

Manifestaciju će upotpuniti i ultramaratonci Srbije Željko Zeljković koji je pretrčao od Preševa do Subotice zbog maloga Vlade koji je imao cistu na mozgu, Saša Gacik državni rekorder u maratonu na 24h, Darko Vesković pripadnik SAJ-a, kao i Valentina Neljković iz Niša…

Organizacioni tim čine Saša Nikolić iz Aleksandrova ,naši sugrađani Nenad Škundrić, Boris Knežević, Ivan Radosavljević i Mario Barlakov iz Ečke. Na inicijativu Saše Nikolića koji je video apel stolara Mileta i pozvao ostale članove organizacionog tima razvila se ideja o ultra maratonu i načinu da se sredstva za porodicu Dudaš prikupe. Oni su se u proteklim danima potrudili da što je više moguće upotpune ovu humanitarnu manifestaciju, a njihov glas čuli su i brojni drugi mediji te su gostovali u emisiji “Vikendica” koja se emituje na zrenjaninskoj RTV Santos, kao i na KTV-u u emisiji “Subotom po podne”. Prilog o porodici Dudaš snimile su i televizijske kuće među kojima su i Radio televizija Vojvodine (RTV) kao i Radio televizija Srbije (RTS).

Početkom ove nedelje organizatori su imali sastanak sa zamenikom gradonačelnika Zrenjanina Sašom Santovcem koji je rekao da će grad pomoći u finansiranju  ultramaratona, ali i organizaciji učesnika Duhovne akademije u Kulturnom centru Zrenjanina čije je održavanje planirano  iste večeri sa početkom u 18 časova. Prošle nedelje takođe ih je primio i zamenik gradonačelnika za sport Sima Salapura.

Program Duhovne akademije koji će se odigravati u toku, ali i nakon maratona biće raznovrstan i još uvek je u procesu formiranja. Ono što organizatori pokušavaju da pruže jeste  raznovrsnost kao bi se okupio što veći broj ljudi pa će tako u Kulturnom centru maraton moći da se prati uživo, a građani će u svakom momentu moći da znaju gde su i šta rade trkači. Pored toga za muzički deo biće zadužen Nebojša Burić (frula i kaval) kao i crkveni hor, a prisutni će moći da čuju i duhovne besede o ljubavi pod nazivom “Ljubav pobeđuje sve”. Prisutni će moći svoj doprinos ovoj akciji da ubace u kutiju za prikupljanje humanitarne pomoći, a sva sredstva biče usmerena na kupovinu kuće porodici Dudaš.

 

Takođe, uplata se može izvršiti i na račun koji je u ove svrhe otvoren u Vojvođanskoj banci, a organizatori objašnjavaju da će svaki kilometar ove trke moći da se “otkupi”:

“Svako će moći da otkupi odredjeni kilometar trke simboličnom uplatom u iznosu od 1200 din. Svakoga dana kontrolisaćemo koji i koliko kilometara je otkupljeno. Ukoliko je sve otkupljeno pre ili tokom trke, gradjani i pravna lica će moći svakako da uplaćuju novac na račun porodice Dudaš u skladu sa svojim mogućnostima” – rekao je jedan od organizatora Ivan Radosavljević i dodao da uplaćeni iznos ne mora iznositi 1200 dinara već svako može uplatiti i više i manje u skladu sa svojim mogućnostima.

Nenad Škundrić koji se takođe nalazi u organizacionom timu istakao je važnost svake uplate bila ona u vrednosti od 100,200,500 dinara ili nekoliko hiljada jer svaki dinar je u ovoj akciji važan. Na njegovom fejsbuk profilu svakodnevno objavljuje koliko je novca uplaćeno i koliko se novca trenutno nalazi na računu za prikupljanje pomoći kao bi sve bilo transparentno. U prilogu je slika stanja na računu od juče.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Ostalo je jos 30km da se otkupi i istrci, znamo kad se otkupe svi kilometri da to nije dovoljno, ali mi necemo stati dok se kuca ne kupi! Akcija će se nastaviti”, rekao je Škundrić.

Broj tekućeg računa u Vojvođanskoj banci je: 355000320069476944.

Svrha uplate: Korakom do kuce od srca ( sa naznakom koji kilometar otkupljujete ako tako uplaćujete).

Primalac: Djurika Dudas, Munkaci Mihalja 8, 23206 Muzlja.

 

Kako je sve počelo

Prvi apel za pomoć porodici Dudaš uputio je čuveni humanitarac Mile Jurković iz Beočina, poznatiji kao stolar Mile, koji je bolesnom Davidu poklonio kolica. On je apelovao na zrenjanince da je pomoć porodici preko potrebna, a naš portal među prvima je preneo ovu vest. Nedugo zatim rodila se ova ideja između pet sjajnih momaka koji čine organizacioni tim za ultramaraton posvećen porodici Dudaš.
Cilj ove akcije jeste da se porodici Dudaš kupi kuća u blizini bolnice zbog Davidovog lošeg zdravestvenog stanja. Ukoliko se ne nađe odgovarajuća kuća koja ispunjava sve uslove života dostojnog čoveka u 21.veku planira se kupovina placa, a nakon toga pozivanje emisije “Kuća od srca” koja će porodici na tom mestu sagraditi krov nad glavom. Ono što je najnovija informacija jeste da je odgovarajuća kuća pronađena i da je za njenu kupovinu potrebno izdvojiti oko 10.000 evra. Kuća ima sve uslove koji porodici odgovaraju, a ukoliko budu potrebni radovi u smislu renoviranja organizacioni tim će se potruditi da i tom problemu stane na put.
Porodica Dudaš trenutno živi u podstanarskoj kući u naselju “Mužlja” u Zrenjaninu i ima rok da se iseli do početka marta ove godine pošto njihovi stanodavci prodaju kuću. Imaju četvoro dece od kojih drugo nastarije dete, 19-ogodišnji David boluje od cerebralne paralize koju prate jaki epileptični napadi. Nepokretan je. Kada se dese napadi David mora biti u vrlo kratkom vremenskom roku hospitalizovan.

Pozivaju se svi gradjani Srbije, pravna lica, preduzeća ,lokalna samouprava grada Zrenjanina i svi mediji da uzmu učešće u akciji pomoći ovoj porodici kako bi im trajno rešili stanbeno pitanje. Ako svako od nas učini malo, porodici Dudaš će značiti mnogo.

M.M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *