0.6 C
Zrenjanin
Saturday, March 2, 2024
Naslovna Kultura i obrazovanje Kulturni centar - mesečni program

Kulturni centar – mesečni program

#ИЗЛОЖБА

„ВРЕМЕ УПИСАНО У СЛИКАМА: СТАРЕ КИНЕСКЕ РАЗГЛЕДНИЦЕ“

Поводом Дана института Конфуције у Културном центру Зрењанина у току је изложба – „Време уписано у сликама: старе кинеске разгледнице“ #Изложбена поставка отворена је до деветог октобра у малом салону Културног центра (испред велике сале). Програм организују: Институт Конфуције/Београд и Културни центар Зрењанина. #Улаз на програм је бесплатан.

 

 

 

ПОНЕДЕЉАК, 2. ОКТОБАР

#ИЗЛОЖБА: „ГРАД У АРХИТЕКТУРИ/АРХИТЕКТУРА У ГРАДУ – 18/17 – БЕЧЕКЕРЕК/ПЕТРОВГРАД/ЗРЕЊАНИН

#Нови пројекат Културног центра Зрењанина и његова прва фаза реализације, представиће се јавности у понедељак, 2. октобра у 20 часова у изложбеном салону наше куће. #Реч је о изложби фотографија “Град у архитектури/Архитектура у граду 18/17 – Бечкерек-Петровград – Зрењанин. #Пројекат је настао као заједничка идеја више аутора који су у оквиру области свог професионалног деловања  пажњу усмерили на модерну градску архитектуру.
#Покровитељи изложбе су: Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање и односе с верским заједницама и Град Зрењанин.

Културни центар Зрењанина је пролетос конкурисао код Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, пројектом „Град у архитектури|Архитектура у граду – 18|17  Бечкерек|Петровград|Зрењанин“, који је првобитно био замишљн тако да обухвата поставку изложбе, израду публикације и организацију трибине. Средства су, у првој фази пројекта, одобрена за поставку изложбе фотографија, чије је отварање предвиђено за 2. октобар, Дан ослобођења града у Другом светском рату, у Културном центру Зрењанина у 20 часова. #Инспирација за пројекат настала је на теми Бијенала архитектуре у Венецији 2014 – Фундаменти, која се састојала из три дела. У првом, апсорбовање модерности, 66 земаља поделило је једну тему: историју своје модерности од 1914. до 2014. Историја модерности је, такође, заинтересовала и једног од кустоса Музеја модерне уметности (МоМА) у Њујорку, Владимира Кулића, који је за 2018.  најавио изложбу Modernism InBetween: The Mediatory Architectures of Socialist Yugoslavia, којом ће одати пошту југослoвенском модернизму. Из ове теме настала је идеја да на свом, потпуно локалном,  периферном и малом  простору, пробамо да идентификујемо модерност, а носећи се идејом Бијенала – Упијање савремености 1914-2014, откријемо   модерну архитектуру, идентитет архитектуре, као  и нас самих у тој модерности. Позивајући се на године 18/17 (1918-2017.), кроз асоцијације на Бијенале (14/14), предочена је и цивилизацијска дилема о утицају модерности на развој друштва и архитектуре. Од архитектуре арх. Ђорђа Табаковића и арх. Драгише Брашована, до архитектонског израза „АГМ“ групе на челу са арх. Марјаном Ђулинцем, ствара  се утисак да, без обзира на локалност, малу средину или периферни положај у односу на велике центре, архитектура града није остала  имуна, али и неопредељена за модерно. Такође, утисак је да је препознавање вредности модерног било веома значајно ради стварања сопственог идентитета, колико год модерност имала интернационални карактер. Поставка подразумева фотографије објеката, аутора Јована Његовића Дрндака,  које су као значајне мапирале и стручно обрадиле дипл. инж. арх. Јелка Ђорђевић и историчарка уметности, Весна Каравида. Дизајн изложбе је урадила Данка Јечменица, а менаџер пројекта је Сандра Бањанин, уредница пограма визуелне уметности Културног центра Зрењанина. Покровитељи изложбе су: Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање и односе с верским заједницама и Град Зрењанин.

 

 

УТОРАК, 3. ОКТОБАР

#ТРИБИНА

У уторак, 3. октобра у малој сали Културног центра Зрењанина биће одржана трибина – «Заштићена подручја природе на територији града Зрењанина». Уводничар је мр Дејан Јованов, директор Установе «Резервати природе» а модератор је Мирослав Самарџић. Трибина почиње у 19 часова.

 

 

СРЕДА, 4. И ЧЕТВТАК, 5. ОКТОБАР

#ЦИКЛУС ФИЛМОВА ИНГМАРА БЕРГМАНА

ФИЛМ: „ОСМЕХ ЛЕТЊЕ НОЋИ“

У октобру, у оквиру филмског програма Културног центра Зрењанина сваке среде и четвртка  емитујемо Циклус филмова Ингмара Бергмана. У среду, 4. и четвртак, 5. октобра приказује се филм: „Осмех летње ноћи“/Smiles Of a Summer Night у Малој сали од 20 часова. #Жанр: Комедија. (1955, 108′). Филм је један од ретких Бергманових разиграних и комедиографских филмова у којем љубав побеђује фрустрације а трагедија се мења у фарсу. – Како критика наводи – замена партнера током Ивањске ноћи чест је мотив у позоришту, као и мјузиклима а ни Бергман му није одолео, и то му је донело први међународни успех. #Улаз на пројекције је бесплатан.

 

 

ЧЕТВРТАК, 5. ОКТОБАР

#ДЕЧЈА НЕДЕЉА

#БАЛЕТСКИ ПРОГРАМ

Поводом Дечје недеље на великој сцени Културног центра Зрењанина биће изведен балетски програм. Учествују: Балетска школа „Димитрије Парлић“/одељење Зрењанин и Балетски студио „Делфина“. Програм почиње у 16 часова. #Улаз је бесплатан.Балетска школа представиће се кореографијама класичног балета и примењене гимнастике. Аутори кореографија су Сања Фелбапов и Анета Чупић.

 

 

ПЕТАК, 6. ОКТОБАР

#ПРЕДСТАВА „МИ ИЛИ ЛЕГЕНДА О ЧОВЕКУ КРОМПИРУ“

Представа „Ми или Легенда о човеку кромпиру“ – Драмског студија „Цеком“ биће изведена на великој сцени Културног центра Зрењанина у петак, 6. октобра у 20 часова. #Улаз је бесплатан.

 

О ПРЕСТАВИ – ИЗ „ЦЕКОМА“ – (настанак представе) –

«Као почетна инспирација за рад на представи послужио нам је роман “Ми” руског писца – Јевгенија Замјатина. Ова дистопична пројекција света мотивисала нас је да одемо и корак даље, да урадимо пројекцију будућности из перспективе замјатинових ликова. Поставили смо себи велика питања и схватили колико је тешко бити пророк сопстве нецивилизације. Представа је ауторско дело, настала је применом креативног драмског процеса и означава став и промишљања групе о теми којом смо се бавили. Ако се будемо чешће и дубље бавили анализом далеке будућности, можда нам постане јасно да је време запромену баш сада и баш овде.»

 

 

 

 

СРЕДА, 11. ОКТОБАР

#ЛЕОНТИНА И ТАЛЕНТИ

Поводом Дечје недеље у среду, 11. октобра на великој сцени Културног центра Зрењанина у терминима од 10 и 11.30. ч. биће изведен програм – „Леонтина и таленти“. #Цена улазнице је 200 динара – #У извођењу Леонтине Вукомановић, једног од наших најуспешнијих дечјих музичких педагога у региону и познате поп певачице, биће изведени најпознатији дечји хитови попут: „Деца су украс света“, „Чувај наше ђаке“, „Вуче, вуче“, „Разболе се лисица“ и др.

 

СРЕДА, 11. И ЧЕТВРТАК, 12. ОКТОБАР

#ЦИКЛУС ФИЛМОВА ИНГМАРА БЕРГМАНА

ФИЛМ: „ДЕВИЧАНСКИ ИЗВОР“

У октобру, у оквиру филмског програма Културног центра Зрењанина сваке среде и четвртка  емитујемо Циклус филмова Ингмара Бергмана. У среду, 11. и четвртак, 12. октобра приказује се филм: „Девичански извор“/The Virgin Saring (ŠVE, 1960). Филм се емитују  у Малој сали од 20 часова. #Улаз је бесплатан, #Филм је освојио, 1961. – Оскара за најбољи страни филм и заснован је на средњовековној причи/народној балади о силовању, освети и искупљењу – …

 

 

ПЕТАК, 13. ОКТОБАР

#ФИЛМ „ЉУБАВНИ СЛУЧАЈ“

#ФИЛМ „БРИЈАЊЕ – КРАТКИ ФИЛМ ПЕТРА МИТРОВИЋА“

У Културном центру Зрењанина у петак, 13. октобра биће приказана два домаћа филмска остварења најновије продукције – „Љубавни случај“ и „Бријање – кратки филм Петра Митровића“. Након учешћа на фестивалима, филмове премијерно може погледати и зрењанинска публика у малој сали од 20 часова. #Улаз на пројекције је бесплатан.

Љубавни случај је први римејк српске кинематографије снимљен на педесету годишњицу од настанка оригинала и представља неку врсту омажа недавно преминулом Бранку Вучићевићу који је тада био косценариста и помоћник редитеља. У главним улогама се појављују: Љума Пенов, Албин Салиховић, Ана Тодоровић Диало, Марина Буквички, Анђелко Берош, Александар Меда Јовановић, Милан Узелац и други. #Ради се о савременој верзији Љубавног случаја, која на провокативан начин третира актуелне теме, као што су питање избеглица, хомосексуалности или рушења у Савамали. У том смислу прати дух оригинала, који је такође провоцирао пре пола века.
Комбинацијом играних, документарних и архивских снимака, следи сличан наративни ток који је и Макавејев користио, тако да и у римејку можемо чути стручна тумачења сексолога Др Александра Милошевића, који је заменио чувеног Александра Костића, као и криминалисте, у чијој улози се овог пута нашао, уместо Живојина Алексића, кога смо гледали у оригиналној верзији, Др Звонимир Ивановић, са Криминалистичко полицијске академије.
 
Филм је специфичан по томе што је деветоро аутора равноправно потписују сценарио, режију и продукцију: Петар Митровић, Зорица Светличић, Даниела Ћеранић, Горана Цветковић, Ђорђе Цвијовић, Јелена Антонић, Алекса Борковић, Саво Рељин и Мила Крсмановић.
У тренутку када у Србији не постоји филмска индустрија и када су фондови недоступни за већину аутора, група људи различитих годишта, у оквиру филмске школе «Предитор», окупила се око једног занимљивог пројекта, који по много чему представља преседан у домаћој кинематографији.

#Филм се приказује у малој сали од 20 часова. #Улаз је бесплатан.

 

https://www.youtube.com/watch?v=_cCXU9tT9Mc&feature=youtu.be

https://www.facebook.com/ljubavnislucaj/

https://www.facebook.com/brijanje/

 

 

 

 

СРЕДА, 18. И ЧЕТВРТАК, 19. ОКТОБАР

#ЦИКЛУС ФИЛМОВА ИНГМАРА БЕРГМАНА

ФИЛМ: „ЂАВОЉЕ ОКО“

У оквиру Циклус филмова Ингмара Бергмана,  у среду, 18. и четвртак, 19. октобра приказује се филм: „Ђавоље око“/The Devil’s Eye. Филм је снимљен 1060, траје 87 минута и улази у жанр – комедије, драме и СФ –а. Пројекције су од 20 часова у малој сали Културног центра Зрењанина. #Улаз је бесплатан. У сажетку за радњу филма се наводи да – невиност и чистота свештеникове младе ћерке, „трн је“ у ђавољем оку. Ђаво из Пакла шаље Дон Жуана и његовог слугу Пабла – на Земљу, да заведе младу Брит Мари – но, ситуација се мења када се Дон Жуан заљуби у „његову мету“ и заборави зашто је послат –

 

 

ПЕТАК, 20. ОКТОБАР

#ПРЕДАВАЊЕ О ЗДРАВЉУ

У петак, 20. октобра у 18 часова у малој сали Културног центра Зрењанина биће одржано предавање на тему здравља. Предавач је Прим. др мед. Боро М. Вујасин.

 

 

 

СУБОТА, 21. ОКТОБАР

ФИЛМ. «ЖИВОТ ПО МОСКРИЈУ»

У суботу, 21. октобра у великој сали Културног центра Зрењанина, биће приказан филм: «Живот по Москрију», #Филм се емитује у термину од 20 часова. #Улаз је бесплатан.

«Живот по Москрију» је црна комедија у којој се легендарни и контраверзни, али нажалост покојни, хипхопер оснивач реп групе Prti Bee Gee – Давор Бобић Москри, изненада враћа на овај свет међу живе. Дозвољену му је да се врати  у облику десетогодишњег детета, јер је само тада био чист. Његов циљ је да освоји карту за рај, па се сходно томе понаша као анђео. Такође му је циљ да прикаже својим следбеницима из андерграунда, међу којима су дилери, шанери, шмекери, репери, затим бајкери, скејтери и наравно клабери, куда води животни мото Удри гудру на весеље!

 «Аутори филма наводе: «Као класни пројекат друге године ФТВ продукције Факултета драмских уметности, наш филм је студентски пројекат без комерцијалне вредности. Покушали смо да изађемо из очекиваних оквира студентног филма, да закорачимо у жанр и успели смо да изазовемо жељене реакције публике. Са преко 40 хиљада прегледа на трејлеру на нашем youtube каналу и свакодневним порукама интересовање за филм расте из дана у дан. Пуно је молби стигло на нашу адресу али ми нисмо у финансијског могућности да обиђемо сами све тражене градове. Са великим ентузијазмом желимо да публици представимо студентски филм у нади да ће схватити значај краткометражних филмова а самим тим упознати их са младим и перспективним уметницима који ће кроз коју годину бити професионалци у свом послу.» 

 

Трејлер можете погледати на https://www.youtube.com/watch?v=mpvkg6gQNwY и посетити сајт http://www.moskrifilm.com/

 

 

 

СРЕДА, 25. И ЧЕТВРТАК, 26. ОКТОБАР

#ЦИКЛУС ФИЛМОВА ИНГМАРА БЕРГМАНА

ФИЛМ: „ТИШИНА

У оквиру Циклус филмова Ингмара Бергмана,  у среду, 25. и четвртак, 26. октобра приказује се филм: „Тишина“/The Silence/. Филм је снимљен 1963, године. Пројекције су од 20 часова у малој сали Културног центра Зрењанина. #Улаз је бесплатан. #Како се наводи – реч је о драми о емоционалној дистанци између две сестре. Сестре, различите сексуалне оријентације, одседају у хотелу једног северноевропског града, са њим је и син једне од сестара. #Тишина у наслову указује на немогућност комуникације међу сестрама и становницима града –

 

 

ЧЕТВРТАК, 26. ОКТОБАР

#КОНЦЕРТ АНСАМБЛА „ЛЕВАНТ“

У четвртак, 26. октобра у Барокној сали Градске куће биће одржан концерт Ансамбла Левант. Концерт почиње у 20 часова. #Улаз је бесплатан.

 

Ансамбл ЛЕВАНТ (2013) се бави изучавањем и интерпретацијом ране музике на историјским инструментима. Састављен је од еминентних музичара који за собом имају деценије истраживачког и интерпретаторског рада на подручју српске и европске ране музике. Своје квалитете су исказивали оснивањем и сарадњом са различитим ансамблима, међу којима је, свакако, најзначајнији Ансамбл РЕНЕСАНС (први и најстарији ансамбл за рану музику не само у бившој Југославији, већ и на подручју Југоисточне Европе).

Од оснивања 2013. до данас ЛЕВАНТ је остварио низ концерата у градовима Србије, међу којима су Београд, Пожаревац, Шабац, Аранђеловац и Кањижа, те учешћем на различитим фестивалима ране музике, од којих је последњи био МЕДИМУС (Међународни фестивал средњовековне музике) у Призрену.

 

Солисти Ансамбла ЛЕВАНТ: Др Дарко Карајић (уметнички руководилац), Марчела Франческо, Жорж Грујић, Драган Млађеновић и Горан Милошевић.

 

 

 

 

 

 

МУЗИКА ВИЗАНТИЈСКОГ КРУГА

 

 

Грчка                                                                             Народна песма из светогорског

манастира Ивирон (поч. 17. века)

Игра Каламатјанос

Песма са острва Коса

Македонија                                                                   Игра

Бугарска                                                                        Игра

 

 

Призрен                                                                       Цар Лазина песма

Сентандреја                                                                 Песма верне љубе Цара Лазара

Гора                                                                             Маријо дели, бела кумријо

Ваљево                                                                        Колубарка и Коло на двојницама

Косовско поморавље                                                 Густа ми магла паднала

Пећ                                                                               Прелетеше тице ластавице

Призрен                                                                       Симбил цвеће

Метохија                                                                     Ђурђеле војводо

Јужна Србија                                                               Скомрашка игра

Девојачко коло

 

                                                                         

Ансамбл ЛЕВАНТ

 

Марчела Франческо – глас

Драган Млађеновић – глас, диван саз

Жорж Грујић – кавал, фрула, двојнице, раушфајфе

Дарко Карајић – персијска лаута, баглама

Горан Милошевић – глас, удараљке

 

 

Kонцерт Ансамбла ЛЕВАНТ, Музика византијског круга, упознаје публику са музиком византијског културног простора, односно са њеним изворима, користећи историјске инструменте који су се свирали у време и на простору источно-ромејског царства. Непосредним и посредним путем ова музичка традиција је извршила утицај на историју српске музике и остала жива и препознатљива у данашњем музичком изразу.

 

Организаор задржава право измене програма.

Добро дошли!

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...