22.2 C
Zrenjanin
Saturday, June 15, 2024
Naslovna Privreda Kriza u turističkom sektoru - više od 20 odsto zaposlenih ostalo...

Kriza u turističkom sektoru – više od 20 odsto zaposlenih ostalo bez posla

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić izjavio je da su oni koji posluju u turističkom sektoru apsolutno bez prihoda i da je već oko 20 odsto zaposlenih do sada ostalo bez posla.

Seničić je za RTS rekao da je situacija takva da “zaista preti da ugasi komletan turistički sektor i veliki deo javnog drumskog prevoza, kao i da je pomoć dražave važna kako bi se on održao, jer su oni koji posluju u ovom sektoru apsolutno bez prihoda.

Ono što omogućava da ovaj sektor kako tako preživi, prema njegovim rečima, jesu dve destinacije koje su otvorene za naše putnike – Turska i Egipat.

“Međutim to je toliki mali broj putnika da u ukupnom broju koji smo očekivali čini tri ili četiri odsto”, objašnjava Seničić.

On je dodao da je situacija zaista teška i da je jedan deo ljudi već ostao bez posla.

“Negde oko 22 – 23 odsto od ukupnog broja zaposlenih je do sada ostalo bez posla što je oko 2.500 ljudi. brine nas što ta tendencija može da se nastavi jer nemamo perspektivu dokle će sve ovo da traje”, kaže direktor Jute.

Na pitanje da li će najavljene mere biti dovoljne, Seničić je rekao da su svake mere dobrodošle ističući da nove sektorske mere moraju da budu vrlo brze.

“Ne možemo mnogo da odugovlačimo. Mislim da početkom septembra, uz ovu pomoć koja je samo kap u moru, pokušamo kod formiranja nove vlade da prva stvar budu sektorske mere koje će gađati vrlo ciljano i konkretno”, rekao je Seničić.

Prema njegovim rečima, Vladi su već upućeni zahtevi, ali postoji i pitanje kolike su mogućnosti da se one realizuju.

“Mi smo zahtevali od Vlade bruto minimalne lične dohotke bar do kraja ove godine. To je ono što nam je neophodno da bismo ušli u sledeću godinu relativno pripremljeni, zatim moratorijum na kredite i uopšte obaveze prema finansijskim institucijama. Tražili smo da se u Fondu za razvoj odvoje određena sredstva isključivo za turistički sektor i da proces bude daleko brži”, rekao je Seničić dodajući da odgovor još nisu dobili i da se za sad radi analiza.

On je istakao i da će se čim se bude formirala nova Vlada razgovarati na tu temu.

 

Izvor: Insajder

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
broken clouds
22.2 ° C
24.5 °
22.2 °
46 %
2kmh
77 %
Sun
21 °
Mon
25 °
Tue
23 °
Wed
27 °
Thu
29 °

Popularne vesti

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...

Opozicija u Zrenjaninu tvrdi da je otkrila nepravilnosti na izborima – vlast se brani policijom i lažnim optužbama

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast...

Za crkve i verske zajednice u Zrenjaninu raspoređeno 10 miliona dinara

Grad Zrenjanin i ove godine sredstvima iz budžeta finansira određene projekte crkava i verskih zajednica. Za tu namenu po rešenju koje je potpisao gradonačelnik...

Zrenjanin: Opoziciji onemogućen uvid u izborni materijal

Predstavnicima zrenjaninske opozicione koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" danas je onemogućeno da izvrše uvid u celokupan izborni materijal, koji im je prethodno...