8.7 C
Zrenjanin
Thursday, December 7, 2023
Naslovna Privreda Kriza u turističkom sektoru - više od 20 odsto zaposlenih ostalo...

Kriza u turističkom sektoru – više od 20 odsto zaposlenih ostalo bez posla

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić izjavio je da su oni koji posluju u turističkom sektoru apsolutno bez prihoda i da je već oko 20 odsto zaposlenih do sada ostalo bez posla.

Seničić je za RTS rekao da je situacija takva da “zaista preti da ugasi komletan turistički sektor i veliki deo javnog drumskog prevoza, kao i da je pomoć dražave važna kako bi se on održao, jer su oni koji posluju u ovom sektoru apsolutno bez prihoda.

Ono što omogućava da ovaj sektor kako tako preživi, prema njegovim rečima, jesu dve destinacije koje su otvorene za naše putnike – Turska i Egipat.

“Međutim to je toliki mali broj putnika da u ukupnom broju koji smo očekivali čini tri ili četiri odsto”, objašnjava Seničić.

On je dodao da je situacija zaista teška i da je jedan deo ljudi već ostao bez posla.

“Negde oko 22 – 23 odsto od ukupnog broja zaposlenih je do sada ostalo bez posla što je oko 2.500 ljudi. brine nas što ta tendencija može da se nastavi jer nemamo perspektivu dokle će sve ovo da traje”, kaže direktor Jute.

Na pitanje da li će najavljene mere biti dovoljne, Seničić je rekao da su svake mere dobrodošle ističući da nove sektorske mere moraju da budu vrlo brze.

“Ne možemo mnogo da odugovlačimo. Mislim da početkom septembra, uz ovu pomoć koja je samo kap u moru, pokušamo kod formiranja nove vlade da prva stvar budu sektorske mere koje će gađati vrlo ciljano i konkretno”, rekao je Seničić.

Prema njegovim rečima, Vladi su već upućeni zahtevi, ali postoji i pitanje kolike su mogućnosti da se one realizuju.

“Mi smo zahtevali od Vlade bruto minimalne lične dohotke bar do kraja ove godine. To je ono što nam je neophodno da bismo ušli u sledeću godinu relativno pripremljeni, zatim moratorijum na kredite i uopšte obaveze prema finansijskim institucijama. Tražili smo da se u Fondu za razvoj odvoje određena sredstva isključivo za turistički sektor i da proces bude daleko brži”, rekao je Seničić dodajući da odgovor još nisu dobili i da se za sad radi analiza.

On je istakao i da će se čim se bude formirala nova Vlada razgovarati na tu temu.

 

Izvor: Insajder

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
broken clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
58 %
6.1kmh
51 %
Fri
14 °
Sat
11 °
Sun
13 °
Mon
12 °
Tue
8 °

Popularne vesti

Karavan koalicije ”Srbija protiv nasilja” u sredu 6.decembra gostuje u Zrenjaninu

Karavan koalicije „Srbija protiv nasilja“ posetiće Zrenjanin, u sredu, 6. decembra 2023. godine. Očekuje se dolazak lidera i liderki svih stranaka, a štand će...

Grad Zrenjanin: Stopiran konkurs sufinansiranja mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova zbog velikog interesovanja

Komisija za realizaciju mera energetske sanacije u okviru projekta "Čista energija i energetska efikasnost" Grada Zrenjanina, a koja je raspisala Javni poziv za sufinansiranje...

Srbija protiv nasilja:Batinica da odgovara za počinjeno nasilje

Stranke koje u Zrenjaninu čine koaliciju "Srbija protiv nasilja" reagovale su povodom izuzetno zabrinjavajućeg događaja na utakmici u okviru devetog kola Prve futsal lige...

Zrenjaninska gradska vlast: Niz radova širom grada i po selima

Niz radova širom grada i u novembru: od trim-staza i saobraćajnica, preko obnove fasada i spomenika, energetske efikasnosti do kanalizacije u selima, glasi naslov...