13.3 C
Zrenjanin
Saturday, September 26, 2020
Naslovna Privreda Kriza u turističkom sektoru - više od 20 odsto zaposlenih ostalo...

Kriza u turističkom sektoru – više od 20 odsto zaposlenih ostalo bez posla

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić izjavio je da su oni koji posluju u turističkom sektoru apsolutno bez prihoda i da je već oko 20 odsto zaposlenih do sada ostalo bez posla.

Seničić je za RTS rekao da je situacija takva da “zaista preti da ugasi komletan turistički sektor i veliki deo javnog drumskog prevoza, kao i da je pomoć dražave važna kako bi se on održao, jer su oni koji posluju u ovom sektoru apsolutno bez prihoda.

Ono što omogućava da ovaj sektor kako tako preživi, prema njegovim rečima, jesu dve destinacije koje su otvorene za naše putnike – Turska i Egipat.

“Međutim to je toliki mali broj putnika da u ukupnom broju koji smo očekivali čini tri ili četiri odsto”, objašnjava Seničić.

On je dodao da je situacija zaista teška i da je jedan deo ljudi već ostao bez posla.

“Negde oko 22 – 23 odsto od ukupnog broja zaposlenih je do sada ostalo bez posla što je oko 2.500 ljudi. brine nas što ta tendencija može da se nastavi jer nemamo perspektivu dokle će sve ovo da traje”, kaže direktor Jute.

Na pitanje da li će najavljene mere biti dovoljne, Seničić je rekao da su svake mere dobrodošle ističući da nove sektorske mere moraju da budu vrlo brze.

“Ne možemo mnogo da odugovlačimo. Mislim da početkom septembra, uz ovu pomoć koja je samo kap u moru, pokušamo kod formiranja nove vlade da prva stvar budu sektorske mere koje će gađati vrlo ciljano i konkretno”, rekao je Seničić.

Prema njegovim rečima, Vladi su već upućeni zahtevi, ali postoji i pitanje kolike su mogućnosti da se one realizuju.

“Mi smo zahtevali od Vlade bruto minimalne lične dohotke bar do kraja ove godine. To je ono što nam je neophodno da bismo ušli u sledeću godinu relativno pripremljeni, zatim moratorijum na kredite i uopšte obaveze prema finansijskim institucijama. Tražili smo da se u Fondu za razvoj odvoje određena sredstva isključivo za turistički sektor i da proces bude daleko brži”, rekao je Seničić dodajući da odgovor još nisu dobili i da se za sad radi analiza.

On je istakao i da će se čim se bude formirala nova Vlada razgovarati na tu temu.

 

Izvor: Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,459FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
313PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
13.3 ° C
16.1 °
11 °
62 %
3.1kmh
0 %
Mon
28 °
Tue
30 °
Wed
29 °
Thu
27 °
Fri
30 °

Popularne vesti

Objavljena trasa auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad. Ne i okvirna cena i ko ga plaća.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije oglasilo je rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene koridora auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, saopšteno...

Održano ročište u postupku protiv KTV-a jer se nisu dezinfikovali na ulazu u Skupštinu

U Osnovnom tužilaštvu u Zrenjaninu održano je saslušanje svedoka u postupku protiv ekipe televizije "KTV" Zrenjanin Nakon što je uzeta izjava od pet svedoka, odlučeno...

Bez konačnog dogovora oko povećanja minimalne cene rada za 2021. godinu

Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije su završili prvu rundu pregovora oko povećanja minimalne cene rada za 2021. godinu, ali konačan dogovor nije postignut,...

Pozivaju na diskusiju u vezi uticaja na životnu sredinu fabrike guma Lingkong u Zrenjaninu

Gradski odbor ''Dosta je bilo'' Zrenjanin je pozvao građane da učestvuju u diskusiji: uticaj na životnu sredinu fabrike guma Lingkong u Zrenjaninu: Poštovani sugrađani, u nedeljniku...