24.4 C
Zrenjanin
Tuesday, May 21, 2024
Naslovna Некатегоризовано KRIK: Koruptivne veze: „Milenijum tim“ ustupio audi i stan bratu Siniše Malog

KRIK: Koruptivne veze: „Milenijum tim“ ustupio audi i stan bratu Siniše Malog

IZVOR: KRIK

Pišu: Dragana Pećo i Pavle Petrović

Predrag Mali, rođeni brat ministra finansija Siniše Malog, već pet godina vozi „audi“ u vlasništvu firmi srpskih biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, otkriva KRIK. Automobil je najpre bio u vlasništvu njihove poznate firme „Milenijum tim“ angažovane na najvrednijim državnim projektima, uključujući i „Beograd na vodi“, a zatim je preregistrovan na njihovu drugu kompaniju „KBV datakom“. Sem automobila, biznismeni su ustupili i stan u kojem je stanovala devojka Predraga Malog. Nekoliko stručnjaka reklo je za KRIK da se ovakav vid ustupanja automobila i nekretnina može tumačiti kao klasičan primer korupcije.

Sat posle ponoći 26. decembra 2014, saobraćajni policajac zaustavio je crni „audi a6“ nedaleko od Hrama Svetog Save u Beogradu. Utvrdio je da je vozač bio pod dejstvom alkohola te je sastavio zapisnik na osnovu kojeg je kasnije podneta prekršajna prijava.

Za policajca, ovo je bio rutinski posao. Zapisnik koji je sastavio, međutim, otkriva značajnu koruptivnu vezu krupnog biznisa i ljudi na vlasti.

Vozač „audija“ bio je Predrag Mali, brat tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog, ali kola nisu bila njegova. Automobil je bio u vlasništvu beogradske kompanije „Milenijum tim“ (Millennium team) iza koje stoje biznismeni Ivan Bošnjak i Stojan Vujko, otkriva policijski dokument čiju kopiju poseduje KRIK.

Istim „audijem“, tri meseca ranije, Predrag Mali vozio je svog prijatelja Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, u danu održavanja Parade ponosa kada ih je pretukla grupa žandarma. Prilikom davanja iskaza u vezi sa ovim incidentom, Mali je slagao tužioca da je „audi“ njegov.

Automobil je, nakon „Milenijum tima“, kako otkriva KRIK, preregistrovan na „KBV datakom“ (KBV datacom), firmu takođe u većinskom vlasništvu istih biznismena – Bošnjaka i Vujka.

Ova kola Predrag Mali vozi i danas.

Novinari KRIK-a videli su ga 5. juna ove godine kako isti „audi a6“ parkira u garažu zgrade u kojoj stanuje. Kada je krenuo da izlazi iz automobila, pitali su ga kako to da godinama vozi kola u vlasništvu firmi srpskih biznismena. Mali je kratko odgovorio da „to nije tačno“ i zatvorio pokretna vrata garaže. Do objavljivanja ovog teksta, brat ministra finansija nije odgovorio na pozive i poruke novinara KRIK-a.

Vozilo, međutim, nije jedino što su ovi biznismeni ustupili Predragu Malom.

U dupleksu na Voždovcu, koji se nalazio u vlasništvu „ćerke firme“ „Milenijum tima“, do 2016. godine stanovala je tadašnja devojka Predraga Malog, Vanja Grujić – direktorka Zavoda za izgradnju Grada Beograda. U tom stanu je, pre više od tri godine, izvršila samoubistvo. Imala je dvadeset i pet godina. Mediji nisu izvestili o ovom slučaju.

Automobil i stan pokazuju dugogodišnju vezu između brata aktuelnog ministra finansija Siniše Malog i moćnih domaćih biznismena čija firma dobija milionske poslove od države.

Bošnjakov i Vujkov „Milenijum tim“ angažovan je na jednom od najpoznatijih građevinskih projekata u državi – „Beogradu na vodi“, koji je sa partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ispregovarao upravo Siniša Mali. Policajci su saslušavali predstavnike ove kompanije u istrazi čuvenog rušenja u Savamali, jer je jedan od svedoka rekao da su bageri koji su srušili ceo kvart došli sa njihovog gradilišta.

Kompanija je poznata i po tome što je radila gasifikaciju opština Smederevo i Grocka, dva posla koja su ukupno vredna oko 60 miliona evra, a nedavno je dobila da gradi stanove za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju za 15 miliona evra. Osim toga, učestvovala je i u desetinama drugih poslova, a njeni prihodi iz godine u godinu skaču.

Njihova druga firma „KBV datakom“, na koju se takođe vodio „audi a6“, prekopala je širi centar Beograda kako bi postavila optičke kablove za državnu telekomunikacionu kompaniju Telekom Srbija. Sarađivala je i sa Telekomovom najvećom konkurencijom – SBB-om. Radila je i na projektovanju magistralnog gasovoda „Južni tok“ čija izgradnja nikada nije realizovana.

Stručnjaci sa kojima su novinari KRIK-a analizirali ovaj slučaj upozoravaju da postoji velika sumnja da je u pitanju korupcija i ističu da bi više institucija moralo da reaguje.

„Ovaj slučaj koji ste istražili je tipičan primer trgovine uticajem – to je firma koja dobija najznačajnije poslove, a brat Siniše Malog od njih dobija darove“, kaže Čedomir Čupić, nekadašnji predsednik odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

„Da sam još u Agenciji, tražio bih da se ovaj slučaj ispita i istraži“, napominje Čupić. „Takođe, tužilaštvo bi trebalo da reaguje.“

Bošnjak i Vujko nisu pristali na intervju za KRIK, ali je marketinška služba „Milenijum tima“ pismeno odgovorila na pitanja koja su im poslali novinari, ističući da su „kvalitet, pouzdanost i odgovornost jedini kriterijumi po kojima ’Milenijum tim’ dobija poslove“.

„U potpunosti odbacujemo navode da smo bilo šta ustupili ili poklonili Predragu Malom, s kojim kompanija nema nikakve odnose. Zgrada o kojoj govorite građena je 2009. godine, svi stanovi su prodati i nemamo evidenciju ko u njima stanuje. Gospodina Sinišu Malog, kao i mnoge druge predstavnike izvršne vlasti smo imali prilike da upoznamo prilikom obilaska naših gradilišta. Mimo toga, nemamo nikakve odnose“, navodi se u dopisu, uz komentar da su pitanja o njihovom odnosu sa porodicom Mali „neumesna“.

CEO TEKST PROČITAJTE OVDE

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
few clouds
24.4 ° C
24.4 °
24 °
34 %
7.3kmh
22 %
Mon
24 °
Tue
25 °
Wed
25 °
Thu
23 °
Fri
25 °

Popularne vesti

Aktivisti koalicije ””Voda i sloboda – NADA – Ujedinjena opozicija Zrenjanin” čekali gradonačelnika – on se nije pojavio

''Banatski festival vina je održan u subotu 18. maja u dvorištu Gradske kuće. Ulaz je bio otvoren za sve zainteresovane građane. Pored vina, članovi...

Lista „Mi snaga naroda – Branimir Nestorović, Zrenjanin“ apeluje da se spreči zagađenje vazduha, vode i zemljišta u Perlezu

Lista „Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović – Zrenjanin“ apelovala je danas na gradske, pokrajinske i republičke inspekcijske službe da što hitnije reaguju...

Održan 5. “Banatski festival vina” i 24. “Banatske vredne ruke” – predstavljeno više od pedeset vinarija

Veliki broj posetilaca do kasno u noć mogao je da uživa ne samo u vinima, već i u razgovorima sa ljudima koji su ih...

Uništen bilbord koalicije “Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin” saopštili su iz ove grupacije

Koalicija "Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin" pozvala je zrenjaninsku policiju da u najkraćem mogućem roku otkrije osobe koje su uništile bilborde ove koalicije na uglu...