0.6 C
Zrenjanin
Wednesday, February 28, 2024
Naslovna Kultura i obrazovanje Koncertne aktivnosti, konkursi, filmovi i tribina

Koncertne aktivnosti, konkursi, filmovi i tribina

PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA- DO 2. NOVEMBRA 2017.

– Koncertne aktivnosti, konkursi, filmovi i tribina –

 

SREDA, 25. I ČETVRTAK, 26. OKTOBAR#CIKLUS FILMOVA INGMARA BERGMANAFILM: „TIŠINA“U okviru Ciklus filmova Ingmara Bergmana,  u sredu, 25. i četvrtak, 26. oktobra prikazuje se film: „Tišina“/The Silence. Film je snimljen 1963, godine. Projekcije su od 20 časova u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. #Ulaz je besplatan. #Kako se navodi – reč je o drami o emocionalnoj distanci između dve sestre. Sestre, različite seksualne orijentacije, odsedaju u hotelu jednog severnoevropskog grada, sa njim je i sin jedne od sestara. #Tišina u naslovu ukazuje na nemogućnost komunikacije među sestrama i stanovnicima grada –

ČETVRTAK, 26. OKTOBAR#KONCERT ANSAMBLA „LEVANT“U četvrtak, 26. oktobra u Baroknoj sali Gradske kuće biće održan koncert Ansambla Levant pod nazivom – „Muzika vizantijskog kruga“. Koncert počinje u 20 časova. #Ulaz je besplatan.
Ansambl LEVANT (2013) se bavi izučavanjem i interpretacijom rane muzike na istorijskim instrumentima. Sastavljen je od eminentnih muzičara koji za sobom imaju decenije istraživačkog i interpretatorskog rada na području srpske i evropske rane muzike. Svoje kvalitete su iskazivali osnivanjem i saradnjom sa različitim ansamblima, među kojima je, svakako, najznačajniji Ansambl RENESANS (prvi i najstariji ansambl za ranu muziku ne samo u bivšoj Jugoslaviji, već i na području Jugoistočne Evrope). Od osnivanja 2013. do danas LEVANT je ostvario niz koncerata u gradovima Srbije, među kojima su Beograd, Požarevac, Šabac, Aranđelovac i Kanjiža, te učešćem na različitim festivalima rane muzike, od kojih je poslednji bio MEDIMUS (Međunarodni festival srednjovekovne muzike) u Prizrenu.

 

MUZIKA VIZANTIJSKOG KRUGA

Grčka

Narodna pesma iz svetogorskog  manastira Iviron (poč. 17. veka)

Igra Kalamatjanos  Pesma sa ostrva Kosa

Makedonija

IgraBugarska

Igra Prizren

Car Lazina pesmaSentandreja

Pesma verne ljube Cara Lazara

Gora Marijo deli, bela kumrijo

Valjevo Kolubarka i Kolo na dvojnicama

Kosovsko pomoravlje  Gusta mi magla padnala

Peć Preleteše tice lastavice

Prizren Simbil cveće

Metohija Đurđele vojvodo

Južna Srbija  Skomraška igra

Devojačko kolo
Ansambl LEVANT
Marčela Frančesko – glasDragan Mlađenović – glas, divan sazŽorž Grujić – kaval, frula, dvojnice, raušfajfe Darko Karajić – persijska lauta, baglamaGoran Milošević – glas, udaraljke

Koncert Ansambla LEVANT, Muzika vizantijskog kruga, upoznaje publiku sa muzikom vizantijskog kulturnog prostora, odnosno sa njenim izvorima, koristeći istorijske instrumente koji su se svirali u vreme i na prostoru istočno-romejskog carstva. Neposrednim i posrednim putem ova muzička tradicija je izvršila uticaj na istoriju srpske muzike i ostala živa i prepoznatljiva u današnjem muzičkom izrazu.

NEDELjA, 29. OKTOBAR#VEČE SA VEDRANOM DABOVIĆU nedelju, 29. oktobra u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina biće održana promocija dečjeg duhovnog stvaralaštva pod nazivom – „Veče sa Vedranom Dabović“. Program počinje u 19 časova.
UTORAK, 31. OKTOBAR#TRIBINAU utorak, 31. oktobra u maloj sali Kulturnog centra biće održana tribina: „Kvantna spletenost i kvantna informatika“. Uvodničar je Nemanja Micić – master fizike a moderator tribine je Miroslav Samardžić. Tribina počinje u 19 časova.

#DANI FRANCUSKOG FILMA#CIKLUS: „UDAHNI ŽIVOT“SREDA, 1. I ČETVRTAK, 2. NOVEMBAR#FILM: „TAMARA“U toku novembra u Kulturnom centru  na programu su „Dani francuskog filma“. U okviru programa emitovaće se četiri filma iz ciklusa – „Udahni život“. U sredu, 1. i četvrtak, 2. novembra u maloj sali od 20 časova prikazuje se film: „Tamara“. #Ulaz je besplatan. #Ciklus filmova emituje se u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji i Kulturnog centra Zrenjanina.

SažetakTAMARA (Francuska, 2016, 100′, komedija)Režija: Aleksandar KastanjetiIgraju: Eloiz Marten, Silvi Testid, Siril Gei  Tamara je devojčica od 15 godina koja ima velike komplekse zbog svoje kilaže. Da bi se oslobodila loše etikete koju je dobila od svojih vršnjaka u srednjoj školi, ona odlučuje da uzme stvar u svoje ruke. Opkladiće se sa najboljom drugaricom da će izaći sa prvim dečkom koji prođe pored vrata učionice. Igrom slučaja, izabranik će biti Dijego, najzgodniji dečko u školi i Tamara već vidi šansu da će da uspeti u svojoj nameri….

 

USKORO U KULTURNOM CENTRU ZRENjANINAKoncert Aleksandre Radović i Ansambla nacionalnih igara i pesama Srbije – „Kolo“
#KONCERT ALEKSANDRE RADOVIĆ- Karte su, već, u prodaji na biletarnici Kulturnog centra ZrenjaninaKoncert Aleksandre Radović održaće se na velikoj sceni  Kulturnog centra Zrenjanina u petak, 10. novembra. Pevačica, pop-diva sa velikim brojem muzičkih hitova uz tačno definisan i prepoznatljiv zvuk i vokal predstaviće zrenjaninskoj publici muzičke numere sa  najnovijeg albuma i izvesti poznate i uvek rado slušane hitove sa  predhodnih CD izdanja. #Koncert počinje u 20 časova.  #Cena ulaznice je 1000 dinara. #Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i subotom  od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

ČETVRTAK, 16. NOVEMBAR#KONCERT ANSAMBLA „KOLO“#Karte su u prodaji na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina- od ponedeljka, 30. oktobra -Nacionalni ansambl „Kolo“ – Ansambl narodnih igara i pesama Srbije,  nastupiće na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 16. novembra. Nacionalnom ansambl – „Kolo“   se bavi očuvanjem narodne kulture kroz igru i pesmu uz  visoku umetničku interpretaciju sa izuzetnim scenskim nastupom. U stvaranju umetničkog repertoara učestvovali su naši najeminentniji koreografi, kompozitori, kao i mnogobrojni stručni saradnici (etnomuzikolozi, etnolozi, baletski umetnci) koji su izgradili prepoznatljiv umetnički stil, izražen pre svega u raznolikosti scenskih i muzičkih oblika.  Više od šezdeset vrhunskih umetnika, igrača koji su istovremeno i pevači, kao i petnaest muzičara, prezentuju raznovrsnu i bogatu srpsku tradicionalnu muziku i muziku, nacionalnih zajednica, sa naših prostora. #Koncert počinje u 20 časova. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra od ponedeljka – 30. oktobra, svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 400 a za organizovane posete 250 dinara.

 

Organizaor zadržava pravo izmene programa.

Dobro došli!

#INFO PLUS#KONKURSI
KONKURS ZA IZLAGANjE U IZLOŽBENOM SALONU  KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA ZA 2018. GODINU

Kulturni centar Zrenjanina raspisuje konkurs za  samostalne i grupne izložbe za izlagačku 2018. godinu. Pravo učešća na konkursu imaju svi likovni, primenjeni i multimedijalni akademski  umetnici, grupe i udruženja likovnih umetnika. Konkurs je otvoren do 10. decembra 2017. godine.
Pri predlaganju izložbe za postavku, imati na umu ograničenost izložbenog prostora čije su dimenzije zidova 9 h 9,65 h 7,65 metara, visina 2,80 metara. Takođe, postoji mogućnost postavke radova na šine koje se nalaze na plafonu 9,65 metara h 3 kom.
Dokumentacija za konkurs treba da sadrži:
– popunjen obrazac prijave na konkurs;– najviše pet jasno imenovanih fotografija radova koji se predlažu za izložbu, sa naznačenim nazivom, dimenzijama, tehnikom i godinom nastanka;– po mogućnosti, katalog u elektronskom obliku i najviše tri fotografije sa prethodne postavke izložbe ( nije obavezujuće).
Konkursni materijal se može dostaviti, uz naslov – Prijava na konkurs (upišite svoje ime i prezime), isključivo na elektronsku adresu:  sandra.banjanin@gmail.com
Nepotpun konkursni materijal neće biti razmatran. Poslate fotografije će biti korišćene za štampani materijal i grafička rešenja za promociju izložbe.
O odabiru izložbi za postavku odlučuje umetnički savet Izložbenog salona Kulturnog centra Zrenjanina. Svi prijavljeni autori će biti obavešteni o rezultatima konkursa putem elektronske pošte do kraja decembra 2017. godine.
Kulturni centar Zrenjanina se obavezuje da postavi izložbu, organizuje otvaranje, medijsku podršku i štampa propratni materijal u skladu sa mogućnostima. Oko detalja svake izložbe pojedinčano, dogovaraće se autor i urednica programa vizuelne umetnosti. Za dodatne informacije pozvati: 064.811.64.60 (Sandra Banjanin).

 

Obrazac za prijavljivanje možete preuzeti na sajtu www.kczr.org

LIKOVNI KONKURS 30 SA 30OTVOREN  DO 20. NOVEMBRA

Kulturni Centar Zrenjanina i autor projekta mr Milutin Mićić raspisuju likovni konkurs 30 X 30.Uslovi konkursa:

Autori mogu da konkurišu sa jednim radom. Radovi mogu da budu dvodimenzionalni i trodimenzionalni u svim tehnikama i disciplinama. Jedino ograničenje je da dvodimenzionalni radovi moraju biti formata 30 sa 30 santimetara. Kod trodimenzionalnih radova jedna dimenzija treba da bude 30 santimetara, a ostale dve ne smeju da budu veće od 30 santimetara. Radovi koji pređu ove dimenzije neće se razmatrati. Uz radove poslati i jedan reprezentatitni katalog (ako ga autori imaju).
Pored slobodnih rešenja , ove godine nudimo autorima i mogućnost da promišljaju na zadatu temu-zadatak:STRAHU MENI OD MENEU TEBI OD TEBEU TEBI OD MENEU MENI OD TEBEOD NjIHOD NASSTRAHOVANjANa svim poljima, i lokalno i globalno, sve više  pravimo problema. Izgleda da svet tone u sveopštu  propast. Čovek je postao nerazumno  biće kojeg se treba plašiti. Bezbroj je razloga za strahovanja. Možda nam pomogne njihovo razotkrivanje i osvešćivanje. Umetnici su to oduvek najbolje radili.”Smatramo da je mišljenje umetnika o dešavanjima u svetu zapostavljeno, a da je vredno i dragoceno. Ovo je prilika da autori koji to žele kroz svoje radove daju svoja razmišljanja i izađu prad javnost. Svake godine tema-zadatak će se menjati”.Konkurs je otvoren za sve profesionalne likovne umetnike na teritoriji Republike Srbije i za sve umetnike širom sveta. I ove godine projekat 30h30 je međunarodni.Molimo vas da svi radovi (osim onih koji su rađeni na papiru i skulpture) budu opremljeni da mogu da se okače na zid.Radovi će biti žirirani.Dodeliće se tri nagrade.Prva nagrada: samostalna izložba u malom salonu Narodnog muzeja ZrenjaninDruga nagrada: samostalna izložba u izložbenim salonu Kulturnog centra ZrenjaninaTreća nagrada: prigodan poklon.
Konkurs je otvoren do 20. novembra 2017. god.Izložba će biti otvorena u  decembru 2017. god. u Kulturnom centru ZrenjaninaRadovi sa likovnog salona 30h30 će tokom 2018. god. biti izloženi u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančevo, u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici, u ArtCENTRU Beograd i u Galeriji Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada.
Radove slati na adresu:Kulturni centar ZrenjaninaNarodne omladine 123000 ZrenjaninTelefon: 023/535482, 064/8116994 (Vladimir Đurić)
Preporučujemo da radove šaljete Post ekspresom.Ukoliko u jednoj pošiljci ima radova više autora to mora biti naznačeno na pošiljci.Radovi će biti vraćeni Post ekspresom o trošku autora. Organizatori ne preuzimaju odgovornost za štetu nastalu prilikom transporta.

 

Formular/upitnik možete preuzeti na sajtu Kulturnog centra – www.kczr.org

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...