0.6 C
Zrenjanin
Thursday, February 22, 2024
Naslovna Kultura i obrazovanje Koncert dua BraVe Samba i film "Noć lovaca" u KCZR ove nedelje

Koncert dua BraVe Samba i film “Noć lovaca” u KCZR ove nedelje

UTORAK, 13. FEBRUAR

#KONCERT DUA BraVe Samba

PREMIJERNI NASTUP

U utorak, 13. februara u Baroknoj sali Gradske kuće sa početkom u 19 časova biće održan premijerni koncert Dua BraVe Samba. Nastupaju: Vesna Vučurević – flauta i Branko Barnić – gitara. Ulaz je besplatan.

#Duo BraVe Samba nastao je u jesen 2017.godine. Okosnicu muzičke literature koju izvodi ovaj ansambl čine note daleke Argentine i Brazila. Kada su osnivali duo, vodili su se željom da zrenjaninskoj publici dočaraju i približe čudesan svet i zavodljivi ritam Latinske Amerike. Ovo je prvi koncert ovog  jedinstvenog i nadasve interesantnog dua.

 

Program koncerta

 1. Machado: Popularne melodije Brazila

  Sambossa
  Paçoca
  Pé de Moleque
  Piazza Vittorio
  Quebra Queixo

  A. Piazzola: Istorija tanga

                       Bordel 1900
Cafe 1930
Nightclub 1960
Concert d’aujourd’ hui

 1. D. Pujol: Svita ,,Buenos Aires”

                        Pompeya
Palermo
San Telmo
Microcentro

 

Biografije

Vesna Vučurević

 

Vesna Vučurević rođena je 1980. godine u Zrenjaninu. Prve muzičke korake pravi u Muzičkoj školi “Josif Marinković” u klasi prof.Eleonore Šomođi, gde završava i srednju školu. Po pozivu eminentnog profesora Ljubiše Jovanovića, školovanje nastavlja na MA Cetinje gde po završetku studija dobija nagradu Univerziteta za najuspešnijeg studenta, i na poklon flautu na kojoj danas svira. 2003.godine upisuje postdiplomske studije na Fakultetu muzicke umetnosti u Beogradu, takođe u klasi prof. Ljubiše Jovanovića. Završava ih 2006.godine, sa najvišim ocenama, i stiče akademski naziv magistar umetnosti. Dobitnik je nagrade  FMU iz fonda Bruno Brun za najboljeg studenta postdiplomskih studija. Imala je solo resitale i zapažene nastupe na skoro svim značajnijim festivalima i koncertnim salama u zemlji i regionu (Kolarac, Galerija Progres, Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti, Podgoričko kulturno ljeto, Barski Ljetopis, Budva ,,Grad teatar”, KotorArt….). Tokom školovanja osvaja brojne nagrade i laureate na republičkim, saveznim i međunarodnim  takmičenjima, kao solista  i kao kamerni muzicar. Bila je finalista prestižnog takmičenja ,,Jeunesses Musicales”u Bukureštu 2003 godine. Usavršavala se na  seminarima kod vodećih svetskih flautista (M.Kofler-Austrija, Janos Balint-Mađarska, Michael Debost-USA, Ketlin Chestin – USA, Aurel Nicolet – Švajcarska, Jiri Valek – Češka, Eje Kaufeldt – Švedska, Gunilla von Baar – Švedska….). Od 2004. godine zaposlena je u Muzičkoj školi ,,Stanislav Binički” u Beogradu, gde počinje njena pedagoška karijera, takođe veoma uspešna, sa visokim nagradama đaka iz njene klase na takmičenjima i festivalima u zemlji. Član je Pevačkog društva ,,Prepodobni Rafailo Banatski ” iz Zrenjanina, koji je na ,,Mokranjčevim danima” 2017. godine ovenčan  Zlatnom statuetom. Solo je flautistkinja Zrenjaninske filharmonije.

Branko Barnić


Branko Barnić je počeo da svira gitaru sa dvanaest godina, kao đak profesora Tajti Josifa. Završio je gimnaziju “Koča Kolarov” u Zrenjaninu a kasnije je diplomirao na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora mr. Zorana Krajišnika. U toku osnovnih studija a i kasnije, učestvovao je na seminarima, master-klasovima i radionicama svetski renomiranih gitarista kao što su: Oddair Assad, Pavel Steidl, Roland Dyens, Dušan Bogdanović, Miroslav Tadić, Scott Tenant. U jesen 2013. godine odlazi na dalje usavršavanje u SAD gde najpre stiče „Performer“ diplomu na Univerzitetu u Indijani – „Jacobs School of Music“, u klasi maestra Ernesta Bitetija a zatim završava master studije na Minnesota Univerzitetu u Minneapolisu, u klasi profesorke Maje Radovanlije. Za vreme post-diplomskih studija bio je asistent na katedri za gitaru, gde je držao grupnu i individualnu nastavu gitare, i Istoriju Rock’n’roll-a.
Koncertno aktivan od 2003. je nastupao kao solista, član raznih kamernih ansambala (duo sa flautom, violinom, trio gitara) i kao solista sa orkestrom. Od 2013. aktivno nastupa u Americi solo i u duu sa gitaristkinjom Milenom Petković. Duo je ostvario mnogo nastupa, od kojih su značajniji  „Lower Town Classics (2015), MAGEF-IN (2015), Minnesota Guitar Society Guitarathon (2016)“ i nekoliko snimaka za „Guitar Salon International“ u Los Anđelesu (2017).
Značajno težište njegovih aktivnosti je svakako i pedagoški rad. U periodu od 2004. do 2013. bio je zaposlen u muzičkoj školi „Josif Marinković“, na mestu profesora gitare. Učenici iz njegove klase osvajali su nagrade na takmičenjima a neki su nastavili studije u zemlji i inostranstvu. Imao je udela u organizaciji festivala “Guitar Art Laureati” u Zrenjaninu (2009- 2013), a takođe je učestvovao kao član žirija na takmičenjima i festivalima gitare.
U periodu 2015-2017 predavao je gitaru na “the Saint Paul Conservatory of Music” i u muzičkoj školi “St. Joseph’s”  u Saint Paul-u, Minnesota. Od septembra 2017. predaje gitaru u muzičkoj školi “Josif Marinković” u Zrenjaninu.
 

 

SREDA, 14. I ČETVRTAK, 15. FEBRUAR

#CIKLUSZLOČIN SE NE ISPLATI

/KLASIKAKRIMINALISTIČKI FILM/

FILM: “NOĆ LOVACA

U okviru ciklusa klasičnog kriminalističkog filma “Zločin se ne isplati” u sredu, 14. i četvrtak, 15. februara u maloj sali Kulturnog centra od 20 časova prikazuje se film: “ Noć lovaca”/The Night of the Hunter. #Ulaz je besplatan.

#Američki crno-beli triler snimljen je 1955. godine i predstavlja adaptaciju istoimenog  romana Dejvisa Graba i inspirisan je istinitim događajima u Zapadnoj Virdžiniji 30-tih godina XX veka. Igraju: Robert Mičem, Šeli Vinters i dr. Film traje 92’ a urađen je u režiji Čarlsa Lotona. Reč je o filmskoj priči o izdaji, grehu, nevinosti a posebno o duelu dobra i zla. Danas je film apsolutni klasik naveden u svim filmskih bibliografijama ovog žanra.  #Lažni propovednik u potrazi za sakrivenim pljačkaškim plenom ulazi u jednu od porodica čija deca, igrom slučaja, znaju skrivenu lokaciju i predstavlja lik dijaboličnog sveštenika u kom se destruira istinsko ljudsko zlo.

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...