25.8 C
Zrenjanin
Tuesday, July 5, 2022
Naslovna Politika i društvo Konačno uređenje biračkih spiskova doneće izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama

Konačno uređenje biračkih spiskova doneće izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama

Izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama, koje su počele da važe od 1.januara 2019.godine, donose građanima mogućnost da se naknadno izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti, u slučaju promene pola, a ono što je posebno važno omogućeno je povezivanje matičnih knjiga sa jedinstvenim biračkim spiskom kako bi se obezbedila ažurnost, tačnost i pouzdanost podataka.

Matičari u svim opštinama i gradovima u Srbiji su skoro u potpunosti izvršili prepis podataka iz matičnih knjiga građana za poslednjih 100 godina u elektronski oblik izjavila je pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Marina Dražić.

Na poslednjim izborima, 2. aprila 2017.godine,  razlika između broja ljudi koji su mogli da glasaju na izborima i onih koji se nalaze na biračkom spisku prešla je milion. Na spisku se našlo više hiljada preminulih osoba, a poziv za glasanje dostavljen je i na kućne adrese na kojima su živeli.

Prema podacima o stanovništvu koje vodi Republički zavod za statistiku, pravo glasa je tada imalo čak 800.000 građana više nego što Srbija ima punoletnih stanovnika. Naime, Srbija ima 7.186.962 stanovnika, a punoletnih građana koji mogu da glasaju 5,9 miliona. U jedinstveni birački spisak, za izbore održane 2017.godine, bilo je upisano  6,7 miliona birača.

Uvođenjem elektronskih matičnih knjiga koje će biti povezane sa biračkim spiskom trebalo bi da se skrati proces i ubrza ažurnost, te bi ovakvih slučajeva trebalo da bude manje.

Dražić je dodala da je izmenama zakona omogućena i značajna novina, a to je da se u matičnu knjigu rođenih upisuje podatak o nacionalnoj pripadnosti, kao i podatak o promeni pola, na osnovu potvrde zdravstvene ustanove.

Ona je kazala da je novim zakonskim rešenjem, omogućeno da se Registar matičnh knjiga poveže sa evidencijama jedinstvenih matičnih brojeva građana.

 

 

M.M.

1 KOMENTAR

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
light rain
25.8 ° C
25.8 °
25.8 °
43 %
2.4kmh
3 %
Mon
38 °
Tue
38 °
Wed
32 °
Thu
32 °
Fri
21 °

Popularne vesti

Čvarak fest – Još jedna odlična prilika za politiku?

Dok su građani u velikom broju hrlili ka Mužlji, prigradskom naselju Zrenjanina u potrazi za domaćim specijalitetima, pogotovo sveže ispečenim čvarcima, rakijom, sušenim mesom...

Građanski preokret: Podržavamo političke promene

Građanski preokret, nevladina organizacija iz Zrenjanina održala je sednicu skupštine  17.februara 20222, na kojoj je između ostalog izabrala i novo rukovodstvo. U saopštenju se navodi...

Čenta: Asfaltiranje ulica i stolarija za školu

U okviru programa kompanije NIS - Zajednici zajedno, jedan od projekata na teritoriji Grada Zrenjanina za koji su izdvojena sredstva u 2021. godini realizuje...

Festival Čvaraka i domaće rakije po deseti put za vikend u Mužlji

Jubilarni, deseti po redu, “Festival čvaraka” biće održan u subotu 19. februara na stadionu “Lehela” u Mužlji kraj Zrenjanina. -Želimo da posetiocima predstavimo seoski i...