24.4 C
Zrenjanin
Monday, May 20, 2024
Naslovna Politika i društvo Konačno uređenje biračkih spiskova doneće izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama

Konačno uređenje biračkih spiskova doneće izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama

Izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama, koje su počele da važe od 1.januara 2019.godine, donose građanima mogućnost da se naknadno izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti, u slučaju promene pola, a ono što je posebno važno omogućeno je povezivanje matičnih knjiga sa jedinstvenim biračkim spiskom kako bi se obezbedila ažurnost, tačnost i pouzdanost podataka.

Matičari u svim opštinama i gradovima u Srbiji su skoro u potpunosti izvršili prepis podataka iz matičnih knjiga građana za poslednjih 100 godina u elektronski oblik izjavila je pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Marina Dražić.

Na poslednjim izborima, 2. aprila 2017.godine,  razlika između broja ljudi koji su mogli da glasaju na izborima i onih koji se nalaze na biračkom spisku prešla je milion. Na spisku se našlo više hiljada preminulih osoba, a poziv za glasanje dostavljen je i na kućne adrese na kojima su živeli.

Prema podacima o stanovništvu koje vodi Republički zavod za statistiku, pravo glasa je tada imalo čak 800.000 građana više nego što Srbija ima punoletnih stanovnika. Naime, Srbija ima 7.186.962 stanovnika, a punoletnih građana koji mogu da glasaju 5,9 miliona. U jedinstveni birački spisak, za izbore održane 2017.godine, bilo je upisano  6,7 miliona birača.

Uvođenjem elektronskih matičnih knjiga koje će biti povezane sa biračkim spiskom trebalo bi da se skrati proces i ubrza ažurnost, te bi ovakvih slučajeva trebalo da bude manje.

Dražić je dodala da je izmenama zakona omogućena i značajna novina, a to je da se u matičnu knjigu rođenih upisuje podatak o nacionalnoj pripadnosti, kao i podatak o promeni pola, na osnovu potvrde zdravstvene ustanove.

Ona je kazala da je novim zakonskim rešenjem, omogućeno da se Registar matičnh knjiga poveže sa evidencijama jedinstvenih matičnih brojeva građana.

 

 

M.M.

1 KOMENTAR

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
few clouds
24.4 ° C
24.4 °
24 °
34 %
7.3kmh
22 %
Mon
24 °
Tue
25 °
Wed
25 °
Thu
23 °
Fri
25 °

Popularne vesti

Uništen bilbord koalicije “Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin” saopštili su iz ove grupacije

Koalicija "Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin" pozvala je zrenjaninsku policiju da u najkraćem mogućem roku otkrije osobe koje su uništile bilborde ove koalicije na uglu...

Krivična prijava protiv direktora Fabrike vode i JKP Vodovod i Kanalizacija

Protiv direktora preduzeća Pannonian Water d.o.o. Branislava Zeca, direktora Javno-komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin Predraga Bodiroge, i NN lica odgovornog u Gradskog upravi...

Povodom Međunarodnog dana porodice večeras je u Velikoj sali Gradske kuće održana tribina pod nazivom “Srce za porodicu”

Zrenjanin,rs piše da je povodom Međunarodnog dana porodice, koji se od 1994. godine obeležava svake godine 15. maja,  sinoć u Velikoj sali Gradske kuće...

Mogućnost pada pritiska u vodovodnoj mreži

U sredu 15. maja počeli su radovi na kompletnoj reparaciji vodotornja u Lazarevu, koji imaju za cilj da dodatno povećaju stabilnost vodosnabdevanja u ovom naseljenom mestu....