0.6 C
Zrenjanin
Friday, March 1, 2024
Naslovna Privreda "Koka Kola" otkupila "Bambi", a da li ste znali ove činjenice nama...

“Koka Kola” otkupila “Bambi”, a da li ste znali ove činjenice nama omiljenoj “Plazmi”

Kompanija “Koka-Kola HBC AG” otkupila je još jednu poznatu kompaniju “Bambi” od fonda “Mid Jurop partners” a vrednost akvizicije iznosi 260 miliona evra.

Akvizicija ostaje podložna uobičajenim uslovima i odobrenjima nadležnih organa zbog čega se očekuje da će sam proces biti okončan u drugom kvartalu 2019. godine.

Strateška namera kompanije “Koka Kola” jeste da proširi svoju kompaniju i razvojne mogućnosti kako u Srbiji tako i u regionu. Glavni izvršni direktor kompanije “Koka-Kola HBC AG”, Zoran Bogdanović, izjavio je da akvizicija predstavlja izvrsnu priliku za stvaranje dodatne vrednosti za kompaniju, kupce i akcionare – preneo je RTS.

“Ova akvizicija je potvrda da je Srbija vrlo atraktivno odredište za strane investicije, ali i dokaz odlučnosti naše kompanije, ‘Koka-Kola HBC Srbija’, da ostanemo integralni deo lokalne zajednice u kojoj poslujemo i nastavimo da razvijamo svoje poslovanje u ovoj zemlji” izjavio je generalni direktor kompanije “Koka-Kola HBC Srbija i Crna Gora” Svetoslav Atanasov i dodao da će uduženje sa “Bambijem” biti dobitna kombinacija na tržištu.

NEKE ČINJENICE O PLAZMI KOJE MOŽDA NISTE ZNALI

“Plasmon” je italijanski brend keksa koji se pojavio 1902 godine, dok se srpska “Plazma” pojavila  u našim prodavnicama 1967. godine prvi put. Dobro poznata “Plazme” nastala je na jedan neobičan način. Bambi je u Srbiji otpočeo proizvodnju keksa po sličnom receptu koji je korišćen u proizvodnji italijanskog brenda, ali od jeftinijih sastojaka.

Originalna plazma imala je slogan “Biscotti per bambini” (Keks za decu), pa je predloženo da se ovaj keks zove “Bambini” što prevedeno sa italijanskog jezika znači “dete”, ali je tako nastalo ime fabrike “Bambi” a keks nazvan Plazma.

Zbog kopiranja proizvoda  početkom sedamdesetih Italijanski “Plasmon”  tužio je fabriku “Bambi”. Kazna za kopiranje proizvoda bila da keks ne sme da se izvozi u zapadnu Evropu ili Ameriku, ali da sme da se proizvodi u Srbiji. Zbog toga ovaj poznati srpski brend može se naći samo u rafovima prodavnica u Srbiji, dok naizgled sličan keks “Plasmon” predstavlja jedan od omiljenih proizvoda širom regiona.

Sigurno ste i čuli da isti proizvod iz fabrike ”Bambi” može da se nađe u prodavnicama i širom Amerike i Evrope ali pod nazivom ”Lane”. Razlog je upravo taj što Bambi može da izvozi keks ali pod drugim nazivom upravo zbog spora koji je vođen.

M.M. – V:R

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...