Temperature se od sredine naredne sedmice vraćaju u normalu, može li uskoro biti jačeg zahlađenja i padavina?
12. November 2018.
Po njemu ime nosi ekonomsko-trgovinska škola, jedna ulica, kao i fabrika obuće
12. November 2018.

KOJI ŠAMGOD, TO JE BODIROGA – vratasporta.rs

Bodirogin bič

dejan bodiroga

Pre neki dan je igrač Memfisa i izraelski reprezentativac Omri Kaspi izveo prelep dribling i američki novinari su oduševljeno vikali: – ShammgodKasspi just did the Shammgod! –

Bivši NBA košarkaš po imenu God Shammgod je, iako je odigrao samo jednu sezonu u najjačoj ligi sveta, ostao upamćen kao odličan dribler i neko ko je tamo preko bare patentirao nama poznati dribling “bič”, a nekim starijim ljubiteljima košarke i kao “menjač”, svima rado viđen dribling sa promenom ruke. Nije precizno zabeleženo ko ga je “izmislio”, ali se prvi put pominje zahvaljujući bivšim jugoslovenskim reprezentativcima, Cvjetićaninu i Kićanoviću. Ipak, bez dileme, najlepše i najviše puta ga je izvodio čovek fantastične i neponovljive košarkaške tehnike, naš Dejan Bodiroga. Najčešće je to činio za vreme igranja u Španiji, u dresu Barselone, gde je ovaj atraktivni potez i kršten kao “El latigo”, zbog kretnje koja podseća na izgled biča.

Ukratko, Dejan igra 1 na 1 licem okrenut ka protivniku, tapka loptu desnom rukom, pravi kretnju i menja ritam u desno, a kada protivnik krene u istu stranu kako bi sprečio prodor Bodiroga preuzima loptu levom rukom i pravi naglu promenu pravca kretanja hvatajući odbrambenog igrača u raskoraku i na pogrešnoj nozi.

– Najvažnije je da odlučno krenete udesno, ne bi li svi pomislili da odlazite ka košu u tom pravcu. Ono što doprinosi uspešnosti ovog driblinga je to što se jako teško brani jer i kada bi pokušali da anticipirate i sprečite promenu pravca, meni ostaje prostor da nastavim desno i da prođem. Trebalo mi je šest-sedam godina da usavršim ovaj potez trenirajući. Najbitnije je dosta uvežbavanja, dobra koordinacija tela i naravno dobra tehnika driblinga. – Bodiroga je ovako pričao 2002. godine.

U istom vremenu su na dva kontinenta “neodbranjivi” dribling prodavali i Amerikanac i Srbin, kasnije mnogi “kopirali”, viđali smo da na ovaj način driblaju i veliki igrači poput Manua Đinobilija i Vasilisa Spanulisa, odlični basketaš Marko Bulut, ali kada bi Dejan Bodiroga to činio bilo bi to – Savršenstvo jednostavnosti.

Koji Šamgod, to je Bodiroga!

 

 

Izvor – vratasporta.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *