0.6 C
Zrenjanin
Saturday, March 2, 2024
Naslovna ZR caffe Koja muzika vam puni glavu?

Koja muzika vam puni glavu?

Borite se za zdrav zivot, jedete zdravu hranu, ne jedete meso, brinete sta vam ulazi u telo a zasto onda ne pazite sta vam ulazi u glavu? Publicista Bob Larson, nekadašnji roker i student medicine, kaže: “Izgovorena reč mora da prođe kroz deo mozga kojim upravlja razum da bismo je dekodirali i razumeli.“ Muzika dakle zaobilazi svesni deo uma i direktno komunicira sa podsvešću, snažno utičući na čoveka. To je temelj njene moći. Zato pazite kakvoj muzici ćete dozvoliti sledeći put da vam čeprka po mozgu… svako od nas je slobodan da izabere kakva će muzika ispuniti njegove uši, njegovo biće i njegov svet.

Šta za vas predstavlja muzika? Današnja estrada – više lepa oku nego uhu?

Danas se instrumenta hvata svako, a tek mikrofona… Svako ko zna 3 akorda sebi daje titulu muzičara, a jos i ako se desi da pogodi koji ton on je umetnik. Može li to da se poredi sa pravim umetnicima? Ili je to ipak titula koju sme nositi na primer Andrea Bočeli, Selin Dion, Vitni Hjuston…?

Nije kec u rukavu to što su debele crnkinje rođene grlate i sa sluhom. Stvar je jasna, one su ipak debele crnkinje. Da, debele!

Nisu mršave i utegnute u kostime ili bolje receno uvijene u neke trake koje pokrivaju samo ono što se mora pokriti ne bi li istakle svoja izvajana tela. do duše većinom silikonska. Te debele crnkinje pevaju i slusaju se srcem. Traži se ona nit u kojoj se pronalaziš i povezuješ emocijom a ne površnom lepotom i prostim tekstovima.Njihovi tekstovi i pesme se pamte godinama, nečiji su prvi ples na venčanju,a ne prolazna stvar aktuelna po mesecima ili čak jednu celu godinu.

Nije li tužno što jedan koncert današnjih estradnih zvezda puni arenu a jedna opera ni pola pozorista? Nije li to odraz nas samih? Svi želimo nešto više,bolju državu, bolje okruženje…Mi to ne možemo imati do god nam je kultura ovoliko zanemarena,a muzika je bitan deo nje i bitan deo naroda. Mali broj nas ovde prisutnih zna da nabroji 3 opere,ali će zato svako moći da nabroji 3 hita neke najnovije silikonske igračke. Muzika može biti večna i bez reči kao Betovenova, Mocartova… Verujem da ste bar za njih čuli svi. Da li ste možda čuli za Rahmanjinova? Za njegova dela koja sviraju samo oni vrsni pijanisti? Ali svi ste vi čuli za hit Sandre Afrike-Neko će mi noćas napraviti sina,jel tako?

Ukusi su različiti, ali realnost je jedna. Naša svest ne napreduje, umetnost se ne ceni, dok su nam idoli takvi ljudi, bićemo jeftini.

Betoven je gluv stvarao neverovatna dela, a mi sa oba uha radije bi slušali 3 akorda koja se okreću različitim redosledom? Taj Betoven ostaće zapamćen po svojoj rečenici upućenoj jednom slušaocu koji je rekao da ga ne razume „ovo nije muzika za tvoju generaciju, već za buduću. Mnogi misle da slušam samo ušima,a ja mnoge tonove čak i vidim“. A ta estradna zvezda po klišeu „sve vas volim i bili ste divni“.

Čak su i veliki filozofki umovi poput Platona uvideli značaj muzike „Što je u državi bolja muzika, bolja će biti i država“ Zato Platon preporučuje državniku da ozbiljno prati delovanje muzike u društvu. Dobro se treba čuvati svake promene u muzici, jer su to opasne stvari.

Konfučije dodaje, još u 6. veku pre Hrista “Ako neko želi da zna da li se carstvom dobro vlada, da li je u njemu moral dobar ili loš, odgovor će dati kvalitet njegove muzike“

Šta naš predsednik misli o muzici?

Pre nekoliko godina, u kanadskom gradu Edmontonu jedan park postao je s vremenom mesto okupljanja dilera droge koji su, malo po malo, rasterali uobičajene posetioce parka. Nasilje u tom kraju postalo je često. Da bi zaštitile stanovništvo i povratile red, lokalne vlasti postavile su zvučnike po parku i počele da puštaju muziku Baha, Betovena i Mocarta. Lokalni šef policije ubrzo je izvestio da se broj prekršaja u tom kraju smanjio za 800%!

 

Leči li vam dušu ono kad violina plače ili ipak ono kada iz nje tutnje turski melosi karakteristični za svaku jednu pesmu. Budi li u vama muzika onaj najveći osmeh ili najveću suzu  koju ste zaključali u tišini?

Muzika, kao i umetnost uopšte, su bitan faktor jednog nacionalnog identiteta i kulture. Trudimo li se dovoljno da sačuvamo bogatu istoriju i tradiciju koja nam je ostavljena u amanet? To nije globalna stvar već slobodan izbor svakog od nas i zato- pametno birajte šta vam ulazi u uši. I u glavu.

M.Milošević

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...