Na izletištu Tisa ”Riznica donjeg potisja”
14. July 2019.
LSV: Vlast građane dovodi u zabludu u vezi sa obezbeđivanjem zdrave pijaće vode
16. July 2019.

KO SU NAJBROJNIJI GLASAČI SNS-a

Stariji i siromašni građani nižeg i srednjeg obrazovanja najbrojniji su među glasačima Srpske napredne stranke i ujedno najverniji gledaoci Pinka i TV Happy, govori Istraživanje BIRODI-ja.

Kad je reč o obrazovanju, 58,1 odsto glasača SNS ima osnovno i niže obrazovanje, srednjeobrazovanih je 30,1 posto, dok su više ili visoko obrazovani zastupljeni sa 7,7 odsto.

Mediji preko kojih se simpatizeri SNS informišu u prvom redu su Pink sa 70,2 odsto i TV Happy sa 66,7, dok RTS i TV Prva prati njih 45 odnosno 43 posto.

Među onima koji podržavaju SNS i Aleksandra Vučića, 58,7 odsto njih je starije od 65 godina, dok 32,6 odsto onih koji toj stranci pružaju podršku imaju između 18 i 29 godina.

Najviše glasača SNS uživa u istočnoj i južnoj Srbiji, a najmanje u Beogradu, pokazali su rezultati do kojih je došao BIRODI, preneo je list Danas i TV N1.

Poslanik vladajuće koalicije Aleksandar Martinović je tražio da tužilaštvo reaguje zbog podataka koje je objavio Biro za društvena istraživanja (BIRODI) da su glasači SNS stariji gradjani i slabo obrazovani i ocenio da je to “opasna pojava” i da “ima elemenata krivičnog dela”, preneo je Tanjug.

“BIRODI je uradio istraživanje javnog mnjenja u dogovoru s ljudima iz Danas-a o socijalnoj strukturi ljudi koje glasaju za određene stranke, jer tih podataka nema. I ti podaci su očigledno nekome zasmetali. Pritom, podaci o rejtingu SNS-a i opozicionih partija do kojih smo došli su skoro pa jednaki onome što već postoji u istraživanjima javnog mnjenja”, kazao je Gavrilović iz BIRODI-ja u Novom danu na TV N1.

“Uradili smo segmentaciju ispitanika prema polu, starosti, obrazovanju, mestu stanovanja, i to je ono što daje draž svakom istraživanju javnog mnjenja. To je prosto sastavni deo svake analize. Bilo bi dobro da pozovete druge agencije i proverite da li one to rade, da li smo uradili nešto protiv struke ili protiv zakona. Ono što je Martinović rekao je nonsens, videćemo s pravne strane da li ima elemenata krivičnog dela”, izjavio je gost N1 TV.

 

Izvor N1, list Danas

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *