22.8 C
Zrenjanin
Saturday, June 22, 2024
Naslovna Politika i društvo Ko je odgovoran za fabriku vode u Zrenjaninu?

Ko je odgovoran za fabriku vode u Zrenjaninu?

 

Šest meseci nakon održanog tajnog sastanka, na kome su bili prisutni predstavnici lokalne samouprave (naručioci usluge prečišćavanja vode), republičke vlade, „GrupeZilio“ (izvršioca usluge prečišćavanja pitke vode) i banke, nije se dogodilo ništa.

Od predstavnika „GrupeZilio“ ,smo preko medija saznali da tada ponuđena cena za otkup još uvek nije prihvaćena, te da će tužiti državu jer im onemugućava da prodaju uslugu prečišćavanaja vode po sklopljenom ugovoru. Zilio tvrdi da za postrojenje koje su za tu svrh i izgradili ima validnu građevinsku dozvolu i da je postrojenje tehnički primljeno.

Iako je postrojenje za prečišćavanje navodno gotovo (Grad Zrenjanin nema čistu vodu , „GrupaZilio“ ne može da prodaje uslugu prečiščavanja vode) jer nema dozvolu. Za potpuno razumevanje situacije u kojoj se sada nalazimo neophodno je znati nekoliko stvari.

Ne ulazeći u valjanost raspisanog tendera za uslugu prečišćavanja vode, Zakonom o planiranju i izgradnji regulisano je svešto se tiče izgradnje postrojenja počev od studije izvodljivosti do puštanja u rad gotovog ispravnog postrojenja.

Zakonom o komunalnim delatnostima regulisane su komunalne delatnosti. Po tom zakonu člana 2. stav 3. tačka 1) definisana je komunalnu delatnost snabdevanje vodom za piće.

Zatim je članom 3.stav 2 tačka 1) definisano šta tačno ovaj zakon podrazumeva pod “snabdevanje vodom za piće”. Zbog važnosti citiram: “snabdevanje vodom za piće je zahvatanje, prečišćavanje, prerada i isporuka vode vodovodnom mrežom do mernog instrumenta potrošača…“

Na kraju članom 5 stav 2 je definisano je da se komunalnom delatnošću izčlana 2 stav 3 tačka 1) ,dakle snabdevanjem vodom za piće (uključujući I prečišćavanje), može baviti samo JP ili akcionarsko društvočiji je jedini vlasnik jedinica lokalne samouprave.

Proizilazi dakle da je moguće imati tehnički ispravno postrojenje po Zakonu o izgradnji koje ipak ne može da bude pušteno u rad po Zakonu o komunalnim delatnostima jer je u vlasništvu privatne firme.

Odbornici DJB su na ove potencijane zakonske probleme upozoravali još početkom 2017., od kada je novi Zakon o komunalnim delatnostima počeo da se primenjuje. Obe ugovorne strane u ime Grada Zrenajnina JKP “Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanini „GrupaZilio“ dužne su bile da prate zakone. Na to ih obavezuje i potpisan ugovor.

Parafraziram, članu 20.,promenu zakona oštećena strana mora da primeti u roku od 60 dana i obavesti drugu stranu u cilju iznalaženja rešenja. U istom članu čak stoji da ako se ne nađe zajedničko rešenje strana pogođena štetnom izmenom zakona ima pravo na raskid ugovora.

Uzimajući sve ovo u obzir, prosudite sami da li za nastalu situaciju treba da okrivimo državu koja poštuje svoje zakone i ne daje dozvolu ili neodgovorne ugovarače usluge prečišćavanja vode koji ne prate zakone.

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...

Opozicija u Zrenjaninu tvrdi da je otkrila nepravilnosti na izborima – vlast se brani policijom i lažnim optužbama

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast...

Za crkve i verske zajednice u Zrenjaninu raspoređeno 10 miliona dinara

Grad Zrenjanin i ove godine sredstvima iz budžeta finansira određene projekte crkava i verskih zajednica. Za tu namenu po rešenju koje je potpisao gradonačelnik...

Zrenjanin: Opoziciji onemogućen uvid u izborni materijal

Predstavnicima zrenjaninske opozicione koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" danas je onemogućeno da izvrše uvid u celokupan izborni materijal, koji im je prethodno...