GRAD DODELIO PREKO 12 MILIONA UDRUŽENJIMA I NVO IZ ZRENJANINA – rezultati
1. April 2019.
UČENICI ULEPŠALI GRAD PROLEĆNOM SADNJOM DRVEĆA
1. April 2019.

KO JE NOVA PREDSEDNICA SLOVAČKE – POBEDA AKTIVISTKINJA PROTIV KORUPCIJE

Zuzana Čaputova je pobedom od sa 60 posto glasova porazila partijske mašinerije. 

Pre nekoliko meseci većina Slovaka nisu ni znali ko je ona, sve do početka rasta podrške u predizbornim anketama. I pored optužbi da je neiskusna, da je ekstremna liberalka, kao i da partija kojoj pripada nema ni poslanike, uspela je da pobedi u predsedničkoj trci.

Aktivistkinja za ljudska prava Zuzana Čaputova (45) zagovara takozvanu progresivnu politiku, levo-liberalne reforme, više socijalne pravde i društvene solidarnosti. Pobedila je takozvane populiste.

Blic navodi da je ona ”strastveni borac za zaštitu životne sredine što je dokazala desetogodišnjom borbom protiv otvaranja druge velike deponije u Slovačkoj. Vrhovni sud ove zemlje proglasio je deponiju ekološki opasnom i zaustavio proces” To je bila njena prva velika pobeda.

Da li postoji volja da se i u Srbiji već sledeće godine raskrsti sa tradicionalnim partijama, i da li će se izroditi takozvani kandidat iz naroda ili neke aktivističke grupe,  ostaje da se vidi već na jesen kada kreće predizborna kampanja kako za republičke tako i za lokalne izbore.

Talas novih politika i kandidata potpuno nepoznatih javnosti kao profesionalnih političara na nacionalnom nivou zahvata i Ukrajinu.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *