22.8 C
Zrenjanin
Tuesday, July 16, 2024
Naslovna Politika i društvo Jањић и Сарваш: искрено приjатељство и сарадња Зрењанина и Бекешчабе

Jањић и Сарваш: искрено приjатељство и сарадња Зрењанина и Бекешчабе

“Приjатељство и сарадња између градова Зрењанина и Бекешчабе траjу у континуитету пуних пет децениjа, а ми ћемо се потрудити, док смо градоначелници, да jе на сваки начин даље унапредимо и продубимо”, истакли су jуче челници Зрењанина и Бекешчабе, Чедомир Jањић и Петер Сарваш, током конференциjе институционалних лидера из тог мађарског града, отворене у амбиjенту дворца “Каштел” у Ечки. Таj састанак челника два братска града био jе jош jедна потврда искреног приjатељства и сарадње, озваничених jош далеке 1966. године, а обновљених документом из 29. августа 2003. године.

Традиционална конференциjа представника jавног сектора и институциjа Бекешчабе, коjу градоначелник сазива сваке године пред почетак jесење сезоне, по први пут jе организована у jедном од њихових братских градова – у Зрењанину. Свечано jе почела jуче, уз присуство челника два града, као и подсекретара Покраjинског секретариjата за образовање, прописе, управу и националне мањине Жолта Сакалаша, директора Педагошког завода Воjводине Jаноша Пушкаша и одборника Скупштине града Зрењанина Роберта Немета.

 Градоначелник Зрењанина Чедомир Jањић изразио jе задовољство што су челници Бекешчабе одлучили да значаjан састанак одрже у нашем граду, прелепом амбиjенту ечанског дворца.
“Настављамо сарадњу коjа траjе већ 50 година, али нам jе жеља и да поставимо неке више стандарде у тоj сарадњи, док нас двоjица водимо ове градове, и сигуран сам да ћемо у томе успети. Разговарамо о сарадњи у области културе, али оно што jе наjважниjе jесте привреда и све што из ње произилази. Много од тога очекуjемо у наредном периоду и сада имамо прилику да у директним разговорима, између привредника, видимо шта jе то што нас спаjа и шта jе то што може бити добро и корисно за jедну и за другу страну”, оценио jе jучерашњи сусрет градоначелник Зрењанина.
Петер Сарваш каже да jе посетио мн“Прошле године, током манифестациjе “Дани пива”, био сам гост града Зрењанина и градоначелника и наишао сам на изузетно гостопримство, па jе jош тада договорено да оваj наш редовни годишњи састанак одржимо овде. Повезуjу нас не само географска близина и култура, већ и међусобни однос наша два народа коjи jе увек био у духу толеранциjе и разумевања”, нагласио jе градоначелник Бекешчабе.
Конференциjа у Ечки започела jе представљањем потенциjала Града Зрењанина у области привреде, инвестициjа и туризма, коjе jе гостима из Мађарске презентовао градоначелник Jањић. Посебно jе нагласио могућности инвестирања у индустриjскоj зони “Jугоисток”, на земљишту површине од преко 1.100 хектара, коjом у овом тренутку не располаже ни jедан град у Србиjи, као и могућностима и капацитетима у области конгресног туризма.
Преузето са www.zrenjanin.rs
[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

Gradonačelnik posetio Orlovat u akciji ”Da nam sela budu bliža”

Gradonačelnik Simo Salapura sa svojim saradnicima posetio jeOrlovat, u sklopu akcije “Da nam sela budu bliža” koju Grad Zrenjanin sprovodi već treću godinu. Na sastanku...

Građanski preokret: Grad Zrenjanin ignoriše pokrajinsku odluku i prikriva krivično delo

Gradska uprava grada Zrenjanina izdala je građevinsku dozvolu kompaniji Linglong za izgradnju skladišta neopasnog otpada uprkos tome što joj je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam...

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...