RASTE ”KINESKI ZID” DUG 4 KILOMETRA SAOPŠTENO IZ GRADA
11. June 2019.
Vlast će dati povoda za obnovu protesta – Jovo Bakić za list Danas
11. June 2019.

JAK SMRAD SE ŠIRI ZRENJANINOM – ZAR OPET KAFILERIJA?

Kafilerija opet širi neprijatan miris u Zrenjaninu – tvrde iz DSS Zrenjanina

Neprijatni mirisi koji dopiru iz postrojenja fabrike za obradu životinjskog otpada ,,Prekon“, među građanima Zrenjanina poznatija kao kafilerija, godinama predstavljaju jedan od najvećih ekoloških problema u našem gradu, navodi se u saopštenju lokalnog odbora Demokratske stranke Srbije.

Pored izuzetno neprijatnog mirisa još veći problem po građane Zrenjanina predstavlja zagađenje vazduha koje kafilerija prouzrokuje što ima veoma negativan uticaj na zdravlje građana. Prema rečima nekadašnjeg gradskog inspektora za zaštitu životne sredine, tokom recikliranja životinjskog otpada iz industrije, ali i uginulih životinja koje se sa raznih lokacija iz zemlje i inostranstva dopremaju u ,,Prekon“, izdvaja se akrolein koji je kancerogen, podsećaju iz GrO DSS Zrenjanin.

Takođe navode da je ‘‘Gradski inspektor za zaštitu životne sredine je 2016. godine podneo krivičnu prijavu za privredni prestup protiv ,,Prekona“ jer nisu izvršili zakonski predviđena merenja. Zrenjaninski privredni sud je 29. novembra 2018. ,,Prekonu“ zabranio preradu životinjskog otpada u naredne tri godine ukoliko ne ugrade potrebne filtere čime će sprečiti zagađenje vazduha. Ove presuda potvrđena je u ponovljenom procesu 10. maja 2019.”

,,Prekon“ je u međuvremenu ugradio filtere. Njihov kvalitet i efikasnost proveriće se merenjem emisije štetnih materija. Sprovođenje sudske odluke zavisiće od nalaza inspekcija koje budu kontrolisali rad ugrađenih filtera.
Podsećamo da je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić još 7. septembra 2018. pred građanima naselja 4. jul, koji su najviše izloženi neprijatnom mirisu i štetnim materijama iz kafilerije, obećao da će u roku od dva meseca u postrojenja ,,Prekona“ biti ugrađeni filteri i da neprijatnog mirisa i zagađenja više neće biti ili će se preći na dalje korake poput izmeštanja fabrike, kažu iz DSS.

Od ovog obećanja prošlo je osam meseci. Iako u međuvremenu ,,Prekon“ jeste ugradio filtere još uvek nije izvesno da li će oni rešiti problem zagađenja vazduha i neprijatnih mirisa. Slučaj kafilerije nam pokazuje da ekološki problemi koji nastaju zagađenjem vazduha iz industrijskih postrojenja mogu biti veoma komplikovani i zahtevati mnogo utrošenog vremena, energije i napora građana i pravosudnih institucija da bi se ti problemi rešavali. Zbog toga građani sa pravom strahuju od najavljene izgradnje velikog industrijskog postrojenja za proizvdonju automobliskih guma Shandong Linglong Tire kao potencijalnog novog zagađivača vazduha. Pogotovo nakon što se u javnosti pojavila informacija da ne postoji studija o proceni uticaja na životnu sredinu i zato što olako izrečenim obećanjima i uveravanjima predstavnika lokalnih vlasti sve manje veruju, piše u saopštenju Informativne službe GO DSS Zrenjanin.

 

Foto: printskrin Zrenjanin Live – zrenjanin.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *