0.6 C
Zrenjanin
Saturday, March 2, 2024
Naslovna Politika i društvo Izveštaj sa tribine Pokreta slobodnih građana

Izveštaj sa tribine Pokreta slobodnih građana

U Kulturnom centru Zrenjanina 23.decembra Pokret slobodnih građana održao je tribinu Zrenjanin i vojvođanske teme o kojima se ne priča na kojoj je, uz razgovor o aktuelnim dešavanjima u Zrenjaninu, predstavljena i politička platforma PSG-a za Vojvodinu.

 

Učesnici tribine bili su Saša Janković, predsednik Pokreta slobodnih građana, Nebojša Milenković, čan predsedništva i predsednik Odbora za Vojvodinu PSG, Milan Vlajčić, član političkog saveta PSG, filmski i književni kritičar, novinar i esejista, Janko Baljak, osnivač PSG, filmski i televizijski reditelj, Slavko Vukov, predstavnik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata i Željko Bodrožić, novinar, potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

 

Predstavljajući Pismo o namerama za Vojvodinu, najavivši dijalog s vojvođanskim društvom, Saša Janković istakao je kako je pitanje funkcionalne autonomije za Vojvodinu među ključnim pitanjima vezanim za način funkcionisanja moderne srpske države: “Uređena država mora biti zasnovana na poverenju u vlastite građane – kao što i kod građana moramo vratiti veru u sopstvenu državu. Srbija nema razloga da se plaši vojvođanske autonomije, niti vojvođanska autonomija ima potrebu da nanese štetu bilo kome u Srbiji. Upravo je suprotno, svaka naša specifičnost, posebnost, bila ona jezička, kulturna nacionalna, ili ekonomska je, što se PSG tiče, prednost i kvalitet. Život ne može da čeka i želimo da na sto stavimo rešenja za budućnost”. Govoreći o štetnosti odluke zrenjaninske skupštine o davanju u zakup oko 2500 hektara najplodnije banatske zemlje kontroverznoj nemačkoj firmi Tenis, Janković je istakao neophodnost podrške države domaćim  poljoprivrednicima: “Ako je sledeći na redu PKB, poručujemo da on ne može i ne sme biti predmet prodaje”. Janković je zaključio: “Srž, suština ovog režima je krađa, uvijena u oblande reformi i ružičasti pink papir – zato je naša dužnost da razvlastimo despota”

Aktuelnu besperspektivnost političke situacije u Vojvodini, Nebojša Milenković ilustrovao je upitanošću: “Da li iko zna šta danas radi pokrajinska Vlada? Ja stvari volim da posmatram u slikama – među upečatljivijim je ona da je 29. septembra Radna grupa za praćenje infrastrukturnih projekata u Vojvodini zaključila da, izuzev Žeželjevog mosta započetog za vreme DS-a, zapravo nema šta da se prati”. Izrazivši podršku pokretu Podrži RTV, među posledicama naprednjačke vladavine Vojvodinom, Milenković je istakao gotovo desetostruki pad gledanosti i uticaja pokrajinskog javnog servisa, nakon što je RTV “oslobođena” od vlastitih novinara.

 

Govoreći o neophodnosti podrške nezavisnim medijima, Janko Baljak naglasio je kako ‘’Imamo posla sa čovekom koji je ukinuo istinu, laž je svuda oko nas’’. On je takođe upozorio na tendenciju potpune suspenzije demokratskih procedura – istakavši kako se aktuelni lokalni izbori u pet opština u Srbiji odvijaju u atmosferi horor filmova.

 

Govoreći o katastrofalnom stanju u kulturi i medijima, Milan Vlajčić upozorio je na činjenicu da su slobodni mediji u Srbiji danas gotovo na izdisaju, suočeni s najperfidnijim političkim i ekonomskim pritiscima od strane vlasti.

 

Predstavnik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, Slavko Vukov ponovio je stav poljoprivrednika o katastrofalnoj odluci Skupštine Zrenjanina da poljoprivredno zemljište dodeli kontroverznoj nemačkoj firmi Tenis, kao i dvema firmama na poslednjoj sednici Skupštine grada: “Ovde sam zbog zemlje i istine, one su sudbinski vezane za nas. Najskuplja reč je zemlja, a narod koji nema svoju zemlju, teško njemu. Ima li slobode bez zemlje. Zašto bi neko dao zemlju koju mi već obrađujemo? Ona se ne daje, već se uzima nama” istakao je Vukov, ponovivši razočaranje postupkom opozicionih stranaka da ne prisustvuju navedenoj sednici, izuzev Velimira Cvetkova, koji se takođe obratio istakavši rešenost da i ubuduće stoji uz paore.

 

Novinar Željko Bodrožić govorio je o teškom stanju u kom se nalaze nezavisni mediji u Srbiji danas, posebno ukazavši na slučajeve Novina Vrajnjskih i Kikindskih, čiji je urednik. Govoreći o katastrofalnim odlukama dodele sredstava medijima bliskim vlastima za projekte koji nikada nisu realizovani, Bodrožić je naglasio da se nada da će vlast koja dođe posle SNS, preispitati ove odluke i naterati one medije koji su na konkursima dobili novac za projekte koje nisu realizovali da taj novac vrate u budžet.

 

Uz brojne građane Zrenjanina, češće u diskusiji uzeli su i Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret kao i član političkog saveta PSG dr Miroslav Kopečni koji je istakao da pad Vučićevog kriminalnog režima počinje već na predstojećim izborima u Beogradu.

 

Odbor za Vojvodinu Pokreta slobodnih građana

Povereništvo Pokreta slobodnih građana Zrenjanin

U Zrenjaninu, 23.12.2017

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...