26.9 C
Zrenjanin
Wednesday, September 27, 2023
Naslovna ZR caffe IZLOŽBA OVACA I GOVEDA U TOMAŠEVCU – MANJAK SREDSTAVA OČIGLEDAN

IZLOŽBA OVACA I GOVEDA U TOMAŠEVCU – MANJAK SREDSTAVA OČIGLEDAN

22. Regionalna izložba ovaca i goveda održana je u Tomaševcu. I ove godine zapažen je veliki broj učesnika, ipak, manji nego prethodnih. Organizatori kažu da je razlog tome nedostatak hrane, te da vlasnici nisu mogli adekvatno da pripreme svoja grla, a kako bi ona zadovoljila zadate kriterijume.
Nenad Bogdanov, jedan od organizatora izložbe ,kaže da je ove godine bilo izloženo 39 goveda i 30-tak kolekcija ovaca. 
Branislav Bogdanov odgajivač je goveda iz Tomaševca, i kako kaže, zadovoljan je subvencijama države, koje, za svako umatičeno grlo, iznose 25.000 dinara. Njegovo domaćinstvo trenutno proizvodi oko 340 litara mleka. Navodi da zarade ima, ali da uvek može i bolje, s obzirom da je otkupna cena mleka stabilna.
Kada je reč o odgajivačima ovaca, njihova situacija je mnogo nepovoljnija, s obzirom da većina ovčara nije uopšte dobila subvencije za prošlu godinu. 
Murgaski Svetozar, iz Čeneja, redovno izlaže na ovakvim izložbama, i kaže da još uvek nije dobio subvencije ni za 2016. godinu. Potražnja za ovčijim mesom je velika,a cena po kilogramu iznosi 350 dinara za kilogam. I od ostalih odgajivača ovaca na ovoj izložbi mogli smo čuti isto, nezadovoljstvo zbog neispunjenih obećanja države.
PSS Zrenjanina i ove godine imala je zadatak da oceni najbolja grla. Lepota grla, ujednačenost tela, vimena, samo su neki od kriterijuma. Gordana Aćimac konstatuje da je ove godine prijavljeno manje grla nego prethodnih, te se slaže sa konstatacijom da je manjak materijalnih sredstava itekako uzeo danak.
Organizatori najavljuju i novine za sledeću godinu, nadaju se boljim uslovima za sve odgajivače, a navode da je svaka pomoć dobrodošla. Ove godine dobili su podršku grada Zrenjanina kao i mnogobrojnih sponzora.

Sanela Milošević

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...