SERGEJ ĆETKOVIĆ PONOVO ODUŠEVIO ZRENJANINCE
28. April 2018.
“GALLERY RUNWAY” – Izložba haljina ELESTRA
28. April 2018.

IZLOŽBA OVACA I GOVEDA U TOMAŠEVCU – MANJAK SREDSTAVA OČIGLEDAN

22. Regionalna izložba ovaca i goveda održana je u Tomaševcu. I ove godine zapažen je veliki broj učesnika, ipak, manji nego prethodnih. Organizatori kažu da je razlog tome nedostatak hrane, te da vlasnici nisu mogli adekvatno da pripreme svoja grla, a kako bi ona zadovoljila zadate kriterijume.
Nenad Bogdanov, jedan od organizatora izložbe ,kaže da je ove godine bilo izloženo 39 goveda i 30-tak kolekcija ovaca. 
Branislav Bogdanov odgajivač je goveda iz Tomaševca, i kako kaže, zadovoljan je subvencijama države, koje, za svako umatičeno grlo, iznose 25.000 dinara. Njegovo domaćinstvo trenutno proizvodi oko 340 litara mleka. Navodi da zarade ima, ali da uvek može i bolje, s obzirom da je otkupna cena mleka stabilna.
Kada je reč o odgajivačima ovaca, njihova situacija je mnogo nepovoljnija, s obzirom da većina ovčara nije uopšte dobila subvencije za prošlu godinu. 
Murgaski Svetozar, iz Čeneja, redovno izlaže na ovakvim izložbama, i kaže da još uvek nije dobio subvencije ni za 2016. godinu. Potražnja za ovčijim mesom je velika,a cena po kilogramu iznosi 350 dinara za kilogam. I od ostalih odgajivača ovaca na ovoj izložbi mogli smo čuti isto, nezadovoljstvo zbog neispunjenih obećanja države.
PSS Zrenjanina i ove godine imala je zadatak da oceni najbolja grla. Lepota grla, ujednačenost tela, vimena, samo su neki od kriterijuma. Gordana Aćimac konstatuje da je ove godine prijavljeno manje grla nego prethodnih, te se slaže sa konstatacijom da je manjak materijalnih sredstava itekako uzeo danak.
Organizatori najavljuju i novine za sledeću godinu, nadaju se boljim uslovima za sve odgajivače, a navode da je svaka pomoć dobrodošla. Ove godine dobili su podršku grada Zrenjanina kao i mnogobrojnih sponzora.

Sanela Milošević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *