Deca koja vredno sakupljaju plastičnu ambalažu i doniraju za reciklažu. Hvala i bravo deco!
8. October 2019.
Zrenjanin: Tenderi naši nasušni
9. October 2019.

Iz SSP tvrde da u okolini Zrenjanina ”plodnih ravnica više neće biti”

Srbija će u decembru imati prvo postrojenje za tretman farmaceutskog otpada. Kompanija Remondis Medison decembra će  u Zrenjaninu završiti svoje postrojenje za termički tretman opasnog i neopasnog otpada, sa akcentom na farmaceutski otpad i to sa kapacitetom od 1300 tona godišnje.

”Da ništa nije slučajno ide u prilog  činjenica da se Medikal west dispozal, malo porodično preduzeće koje je počelo sa radom 2009. godine u našem gradu na Begeju,  bavilo sakupljanjem, transportom i termičkim tretmanom infektivnog i farmaceutskog otpada malih životinja i narkotika” navodi u svom saopštenju Stranka slobode i pravde ”Brzim razvojem, našlo  u sastavu multinacionalne grupacije Remondis Medison 2015 godine, pretpostavljamo, nije slučajno i ne bez novčane nadoknade”, rekli su iz SSP.

Medicinski otpad je jedan od najopasnijih otpada i ukoliko nije pravilno i na vreme tretiran, može da bude izvor različitih infekcija i zaraza a upravo zbog toga je ova kompanija Remondis Medison, bila dve godine tema u hrvatskim medijima, kažu iz SSP, i dodaju ”da je Hrvatsko Ministarstvo zaštite,  nadzorom u fabrici Remondis Medison u Draganiću, zaključilo da otpad nisu odlagali na propisan način, te je on na komunalnom zemljištu završavao patogen i dalje biološki aktivan i time potencijalno, zarazan – Ono što niko neće dobrodošlo je na plodne žitnice Banata i to na 11000 m2”, zaključuju iz SSP.

”Zrenjanin će dobiti još jednu opasnu i prljavu industriju kao da  je sa namerom ciljan od strane vlasti da bude lider u regionu za poslove koje niko ne želi, najprljavije industrije i najniže plate”, napominju u svom saopštenju iz ove stranke.

U svom saopštenju ova stranka nabraja sledeće informacije: ”Vinex – Lukićevo, Isparljiva organska jedinjenjenja, koja se oslobađaju iz fabrike alkohola sadrže kancerogeni formaldehid, ”Prekon” kafilerija – oslobađa akrolein koji  ima oštar jak i neprijatan miris i veoma je toksičan za čoveka, Šandong Linglong fabrika guma bez prezentovanja javnosti studija o uticaju na životnu sredinu, izgradnju pogona za proizvodnju nerastvorljivog sumpora, potpisali su ministar privrede Goran Knežević  i generalni direktor kineske kompanije „Šandong Jangu Huatai Kemikal”.

Iz povereništva ove Stranke sloboda i pravda kažu da su Zrenjaninci sve to dobili u zamenu za fabriku zdrave pijaće vode i unapređivanje poljoprivrede. Oni optužuju vladajuću partiju da su ”Nam Napredno ograničili vek trajanja” a da je ”Namerno trovanje svoga naroda u bliskoj istoriji nazivano izdajom”

Izvor tekst i foto: SSP Zrenjanin

2 Comments

  1. cobanica says:

    neverovatno je da se jedna politicka stranka bas toliko ne razume u delatnost upravljanja otpadom, te se tabloidnim nacinom obraca javnosti, a sve u cilju da se predstavi kao “zastitnik plodnih ravnica”. izgleda da bi najbolje bilo da se otpad zakopava, baca po deponijama, nestrucno spaljuje po seoskim atarima. i kada neko pozeli da unapredi upravljanje otpadom, okarakterise se kao sumnjivo lice. jeftini pokusaj za dobijanje politickih poena od stranke koja nikad nista nije doprinela niti uradila za zivotnu sredinu.

  2. Zeleni says:

    Senzacionalizam…. samo nek je vest i neka se pljuje po nekome ko pokušava da uvede nešto što u celom svetu figuriše kao normalno. Šta se sa medicinskim i drugim otpadom do 2009. godine radilo? Razbacivan je kojekuda i pravo je čudo da smo takvo ponašanje preživeli. A sad, kada neko “malo porodično preduzeće” ulazi u posao da taj izvor boleština tretira na pravi način, odmah je tu nešto i sumnjivo i “uništiće se plodna polja”… Aman ne tražite više senzacije i počnite da se bavite konačno pravim novinarstvom, a ne pljuvanjem…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *