24.4 C
Zrenjanin
Monday, May 20, 2024
Naslovna ZR caffe ISTINA I LAŽI O “FABRICI VODE”!

ISTINA I LAŽI O “FABRICI VODE”!

Kada su pre skoro 4 godine predstavnici Grada Zrenjanina i „investitora“ potpisali ugovor kojim će „privatni investitor“ prerađivati vodu za piće a zatim preko JKP Vodovod i kanalizacija istu distribuirati građankama i građanima Zrenjanina, niko nije ni pomislio da će satirična strana ove priča jedina preživeti test vremena.
Pre skoro godinu dana Predsednik Vlade Srbije, Ana Brnabić, posetila je Zrenjanin i tom priliom izjavila da izgrađeno postrojenje NIJE PO ZAKONU i da kao takvo ne može raditi. Naime, Zakonom o komunalnim delatnosti definisano je da samo javno preduzeće, 100% u javnom vlasništvu, može da se bavi preradom vode. Lokalna vlast i „inevestitor“ su tada izjavili da „NISU ČITALI ZAKON“!
Istorijat borbe za ispravnu vodu u Zrenjaninu dosta je stariji. Posle zabrane za piće i pripremu hrane, prethodna lokalna vlast potpisala je ugovor sa kompanijom Wassertechnik. Promenom vlasti taj ugovor je raskinut i trenutna vlast odlučila je da krene drugim putem, putem bezakonja. Protesti koji su pratili istorijat borbe za ispravnu vodu pokazali su da je neophodno da se udruže SVE građanske organizacije i SVE zainteresovane političke stranke kako bi zajedničkim snagama pokušali da dođu do valjanog rešenja. Početkom ove godine to se i desilo. Na inicijativu GrO “Dosta je bilo” organizovani su prvi sastanci koji su svakim danom postajali sve brojniji jer je tada formiranoj Građanskoj inicijativi “Zajedno za vodu” pristupilo sve što u Zrenjaninu postoji, a nije deo lokalnih vlasti. U tom momentu postojala su samo dva pitanje – Ko će kupiti izgrađeno postrojenje, i ko će odgovarati za to što su stanovnici Zrenjanina prevareni? Podsećamo da je u tom momentu postrojenje već bilo izgrađeno!
Kako smo rekli, posle posete Ane Brnabić i njenog stava da je sve nezakonito i da se mora pronaći model kako da izgrađeno postrojenje pređe u vlasništvo grada ili države, novoformirana Incijativa “Zajedno za vodu” obratila se pisanim putem lokalnim vlastima. Obraćajući se lokalnoj vlasti tražili smo da pre bilo kakve transakcije (nebitno ko kupuje) bude utvrđeno da li je postrojenje ispravno, odnosno da li proizvodi ispravnu vodu. Ako jeste ispravno, da li proizvodi dovoljnu količinu vode, da li je kompatibilno sa postojećom mrežom, šta se dešava sa otpadnim materijama… i na kraju, koliko će to koštati građanke i građane Zrenjanina. Odgovora nije bilo! Lokalna vlast, očigledno iznenađena stavom Ane Brnabić, nije imala odgovor ni na jedno pitanje. Njihova ideja, ideja lokalne vlasti, očigledno je bila da se postrojenje izgradi, a tada, kada sve bude gotovo, iako potpuno nezakonito, neko će već dati saglasnost da otpočne sa radom. Ipak, očigledno da su neke nepredviđene okolnosti (pretpostavka- bolest prvog čoveka SNS u Zrenjaninu) dovele do toga da se posao ne završi kako je planiran. Tada počinje zaplet!
Posle odbijanja lokalnih vlasti da javnosti podnesu izveštaj o svemu što je prethodilo ovoj nezakonitosti, Inicijativa “Zajedno za vodu” pokušala je samostalno doći do činjenica. Tako smo utvrdili da se kompanija koja je dobila posao NIKADA nije bavila ovom delatnošću! Podsećamo javnost da je u tekstu tendera za ovaj posao stajalo da kompanija koja želi da aplicira za ovaj posao mora imati istorijat u izgradnji ovakvih postrojenja, kao i istorijat u upravljanju istim. “Konzorcijum” Zillio group i Synertech-a, pobednik na tenderu, NEMA NIŠTA OD TOGA! Takođe, daljim aktivnostima utvrdili smo da je pomenuta kompanija registrovana samo nekoliko dana pre dobijanja posla, a da se čuveni “konzorcijum” nalazi na istoj adresi u jednom stanu u Beogradu! Takođe, u APR-u upisano odgovorno lice za obe kompanije je isti čovek – Nenad Obradović! Daljim aktivnostima došli smo u posed informacije da je postrojenje izgrađeno na javnom zemljištvu i da je davanjem hipoteke na izgrađeno postrojenje “konzorcijum” uzeo kredit od Erste banke od 4 miliona evra, koje sada neko treba da vrati! Sam rok i kamata za otplatu jasnu su ukazivala da postoji rizik “ovog poslovnog poduhvata” ali je očigledno da je banka videla i šansu za veliku dobit, računajući na političku pomoć u okončanju posla. Međutim, tada je sve palo u vodu. Građanska inicijativa “Zajedno za vodu” organizovala je nekoliko tribina i štandova po celom gradu, objašnjavajući građankama i građanima Zrenjanina šta se zaista desilo, a u maju mesecu organizovala je i performans ispred Skupštine Zrenjanina. Tada se u praćenje ove situacije uključuju i nacionalni mediji i priča izlazi iz okvira lokalne upotrebe. U tom momentu neke opozicione stranke koje imaju poslanike u Skupštini Srbije traže odgovore na ova pitanja.
Negde u to vreme Građanska inicijativa “Zajedno za vodu”, nakon ćutanja lokalnih vlasti, shodno Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, zahteva od direktora Vodovoda da nam dostavi podatke o probnom radu. Isti nam odgovara da probnog rada NIKADA NIJE NI BILO, iako se svaki stanovnik Zrenjanina seća puštanja u probni rad, nešto drugačije vode u slavinama, ali i dva vikenda bez vode jer je dolazilo do pucanja glavnih vodova u gradu. Lokalni list “List Zrenjanin” od početka prati tu priču i pokušava da sazna istinu o ovom “projektu”. Posle objave u ovom listu u kome je citiran odgovor Inicijativi tadašnjeg direktora Vodovoda Ivana Devića, Skupština Zrenjanina “usvaja” njegovu ostavku “iz ličnih razloga”, iako je nekoliko puta pre toga, pa čak i na toj sednici, od strane opozicionih stranaka bezuspešno tražena ista. Da bi ukazali lokalnim vlastima da to nikako nije dovoljno, Inicijativa “Zajedno za vodu” podnosi krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu zbog svih nezakonitosti u postupku tendera i kasnijeg postupanja po istom. Do današnjeg dana, iako je prošlo više od 5 meseci od tada – nema nikakvog ovgovora. U međuvremenu smo saznali da je predmet ustupljen posebnom odeljenju Višeg tužilaštva u Novom Sadu i trenutno je tamo u “obradi”. Nakon svega toga, ali i nakon istupa pojedinih medija koji od nosioca vlasti u republici traže odgovore, Ana Brnabić u objašnjavanju trenutne situacije koristi reči tipa “suludo”, “šizofreno”… , a na pitanje da li neko za to treba da odgovara odgovara POTVRDNO!
U tim danima, više puta, od strane “konzorcijuma” dobijamo odgovore kojima se nama prebacuje “politikanstvo”, a stvarni problem se sakriva. Takođe, ukazuju javnosti da sve ide “po planu” i da se dešavaju sastanci kojima treba da se utvrdi KO ĆE DA KUPI POSTROJENJE, iako su oni planirali sami da obavljaju tu delatnost. Tada nam svima saopštavaju da su spremni na taj ustupak. Na sastnacima, kako su nam saopštavali, sede predstavnici grada, države, “konzorcijuma” ali i banke. Tada smo kao Inicijativa tražili da nam lokalna i državna vlast kažu ko je pregovarao, o čemu su pregovarali i šta su se dogovorili. Nikada nismo dobili odgovor. Podsećamo da je pitanje vode javno pitanje i da SVI stanovnici Grada Zrenjanina MORAJU biti upoznati sa svim dešavanjima. Tada dolazi leto…
Krajem avgusta Nenad Obradović, “čovek konzorcijum”, saopštava javnosti da će do 15. septembra, ukoliko ne bude prihvatljivog rešenja tužiti grad. Lokalne vlasti kažu da je to loša poruka i da oni i dalje očekuju da država to kupi. Podsećamo da nikakvih rezultata ispitivanja nije bilo pa se država (grad nema para!) našla, kako Ana Brnabić reče – u “suludoj” poziciji, da plati nešto o čemu ne zna ništa. Sledi epilog!
Prvo nam, pre 15 dana, putem nekih medija saopštavaju da je “konzorcijum” dobio sud (niko nije video presudu) i da će postupak probnog rada početi za par dana, a zatim Vlada Srbije čini NEVEROVATNU STVAR, menja Zakon o komunalnim delatnostima tako da privatna kompanija MOŽE da se bavi preradom vode! Situacija koja je nezabeležena! Bilo je pomeranja granice aflatoksina u mleku, ali menjanja Zakona da odgovorni postanu pobednici, e to još nije bilo! Ostalo je samo da Skupština Srbije potvrdi Predlog Vlade Srbije i da “Vuk(…)” pojede gomilu magaraca. Ako to može, onda može sve. Ako to može i prođe, bolje nismo ni zaslužili!
Mi, građanke i građani smo na potezu!
Izvor – Zajedno za vodu

1 KOMENTAR

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
few clouds
24.4 ° C
24.4 °
24 °
34 %
7.3kmh
22 %
Mon
24 °
Tue
25 °
Wed
25 °
Thu
23 °
Fri
25 °

Popularne vesti

Uništen bilbord koalicije “Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin” saopštili su iz ove grupacije

Koalicija "Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin" pozvala je zrenjaninsku policiju da u najkraćem mogućem roku otkrije osobe koje su uništile bilborde ove koalicije na uglu...

Krivična prijava protiv direktora Fabrike vode i JKP Vodovod i Kanalizacija

Protiv direktora preduzeća Pannonian Water d.o.o. Branislava Zeca, direktora Javno-komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin Predraga Bodiroge, i NN lica odgovornog u Gradskog upravi...

Povodom Međunarodnog dana porodice večeras je u Velikoj sali Gradske kuće održana tribina pod nazivom “Srce za porodicu”

Zrenjanin,rs piše da je povodom Međunarodnog dana porodice, koji se od 1994. godine obeležava svake godine 15. maja,  sinoć u Velikoj sali Gradske kuće...

Mogućnost pada pritiska u vodovodnoj mreži

U sredu 15. maja počeli su radovi na kompletnoj reparaciji vodotornja u Lazarevu, koji imaju za cilj da dodatno povećaju stabilnost vodosnabdevanja u ovom naseljenom mestu....