0.6 C
Zrenjanin
Sunday, March 3, 2024
Naslovna Politika i društvo Građanski preokret: Iskažimo i sačuvajmo izbornu volju

Građanski preokret: Iskažimo i sačuvajmo izbornu volju

Građanski preokret pozvao je građane da 17. decembra iskoriste svoje biračko pravo glasanjem na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji.

U saopštenju navode: Pozivamo građane da javnosti i nadležnim institucijama bez odlaganja prijave svaku izbornu nepravilnost koju primete pre, tokom i nakon glasanja, a posebno ako su žrtve pretnji i ucena u vezi s glasanjem.

Očuvanje i poštovanje izborne volje građana nije samo interes učesnika na izborima, već je to tekovina od opšteg društvenog značaja.

Građanski preokret podržava političke promene, a ovo su neki od najvažnijih razloga:

 1. Društvo u Srbiji nije slobodno i demokratsko, a izborni uslovi ne obezbeđuju ravnopravnost kandidata.
  2. Aktuelni predsednik Republike je uzurpirao ovlašćenja koja mu po Ustavu i zakonu ne pripadaju.
  3. Aktuelna vlada predstavlja paravan za ličnu vlast predsednika Republike i njegove stranke.
  4. Državna uprava, lokalna samouprava, javna preduzeća i javne ustanove se ne ponašaju profesionalno, nego se pokoravaju političkoj volji izvršne vlasti, a sve očiglednije i direktnoj kontroli vladajuće partije.
  5. Pravosuđe ne funkcioniše, na sceni je zloupotreba policije, tužilaštva i sudova, koji često ne reaguju kada bi trebalo u javnom interesu, a promptni su u reakciji kada to odgovara izvršnoj vlasti.
  6. Mediji, novinari, nevladine organizacije i pojedinci skloni kritičkom razmišljanju i slobodi govora trpe konstantan pritisak da se upodobe interesima vladajuće partije.
  7. Javna scena je zagađena tabloidnošću, neistinama, klevetama i hajkama na neistomišljenike vlasti.
  8. Prema izveštajima svih relevantnih međunarodnih instanci, u Srbiji se već godinama beleži značajan porast korupcije, a pad u oblasti ljudskih prava i građanskih sloboda.
  9. Aktuelna vlast poklanja, rasprodaje i uništava prirodna bogatstva, sklapa štetne aranžmane s kompanijama koje koriste prljave tehnologije i ugrožavaju životnu sredinu i zdravlje ljudi.
  10. Godinama unazad pogoršavaju se uslovi za život, rad i poslovanje u Srbiji, a raste nasilje, zbog čega joj se drastično smanjuje broj stanovnika, a demografska struktura joj je sve lošija.

Građanski preokret nema svojih predstavnika na izbornim listama.

Izvor:
Građanski preokret
gradjanskipreokret.rs

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...