19.1 C
Zrenjanin
Thursday, June 4, 2020
Naslovna Kultura i obrazovanje Feljton (INVAZIJA 2 DEO) LOKALNA VLAST U ZRENJANINU SPREMNA, JER POBEDA NEMA ALTERNATIVU

(INVAZIJA 2 DEO) LOKALNA VLAST U ZRENJANINU SPREMNA, JER POBEDA NEMA ALTERNATIVU

Ukoliko niste pročitali prvi deo teksta a želite možete ga pogledati u linku.

(INVAZIJA 1 DEO) ZRENJANINSKA VLAST OZBILJNO KRENULA U KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE

Kao što smo napravili uvod u prvom delu teksta veoma je bitno u nastavku, napomenuti i to da taktika pripreme ”blic kriga” obuhvata i bogatu pripremu koja se tiče projektnih i drugih dokumentacija godinu do godinu i po pre raspisivanja izbora, ali i ”pojačavanje” finansijskih izdvajanja za određene radove i aktivnosti, kako bi radovi u zavisnosti od obimnosti mogli da počnu na vreme, a kako bi bili završeni tik pred izbore ili da mašine i radovi obavezno moraju biti u pokretu u toku samih izbora. I tada pred izbore dolazi letak i spot koji nabraja kilometre asfalta, stotine manjih projekata. I zaista kada se tih dana susrećete sa mašinama i radnicima koji rade punom parom, psihološki uticaj daje rezultat- zaista se radi svih ovih godina punom parom. 

Da se vratimo na početak prvog dela teksta podsećanjem da je u toku akcija asfaltiranja, a medijske najave kažu, i obimnih drugih radova u narednom periodu u svakom selu i u svakom delu grada, jer je gradonačelink ”shvatio” opravdanu ljutnju sugrađana na situaciju sa putevima. Tako je ovih dana raspisana i javna nabavka za završetak kanalizacije u Elemiru, kojoj Elemirci godinama očekuju kraj, već više od deceniju od kada je počela da se radi. Takođe nova pijaca će konačno biti završena pre nove godine, a zrenjanincima će se u mesecima koji dolaze otkriti još desetine većih i stotine malih projekata koji su sastavni deo komunalno-infrastrukturnih radova u gradu Zrenjaninu pred lokalne izbore. Suzbijanje komaraca takođe u izbornoj  godini košta mnogo više, mediji moraju biti ”pokriveni” udruženja, nevladine organizacije i sportski klubovi po tom pravilu treba da dobiju više sredstava kako bi i taj deo bio ”utegnut”. Naravno, svake godine se posle zime vrši sanacija udarnih rupa i asfaltiranje jednog dela loše stojećih ulica ali to ipak nije na nivou kao u izbornoj godini.

Šta možemo očekivati kao odgovor, alternativu i pandam sa druge strane, na ovu strategiju i taktiku zrenjaninske vlasti? Sa druge strane imamo opoziciju koja se okrnjila u lokalnoj skupštini prelaskom jedne odbornice iz DS u Pokret socijalista, formiran je Građanski preokret, VD je stanje u Demokratskoj stranci, osnivanje Đilasove partije (Sloboda i pravda) u Zrenjaninu još nije na vidiku, Savez za Srbiju u Zrenjaninu još nije javno delovao, imali smo jedno vreme dobro posećenih protesta 1od5 milona, ali i lavovsku borbu određenih pokreta i starih zrenjaninskih partija, inicijative ”Zajedno za vodu”….. Da li i šta je dovoljno da se tokom jeseni ili najkasnije na lokalnim izborima početkom 2020. godine ozbiljnije ugrozi i uzdrma sadašnja stabilna vlast u Zrenjaninu koju čine odbornici – Srpske napredne stranake – Socijalističke partije Srbije – Rusinskog demokratičnog pokreta – Pozitivnog Zrenjanina – Pokreta socijalista – PUPS- a – Saveza Vojvođanskih Mađara…?

Ko ima novac, on upravlja svim tokovima, tako i onim koji kreiraju izbornu atmosferu?

Takozvana ”invazija” je započela, a Zrenjaninci su ti koji najbolje znaju sa obzirom na iskustvo, što se tiče taktike vlasti u infrastrukturno-komunalnim radova u predizbornoj godini, kome će pokloniti svoje poverenje na lokalnim izborima. Jer možda je za nekog i to (predizborni radovi) sasvim dovoljan razlog da organizatore i nagradi svojim glasom.

A s tim u vezi, stranke u svojim redovima kažu : snaga lokalne organizacije (stranke) u svojim centralama na državnom nivou se kotira pobedom ili porazom u svom mestu.

Zato je borba na lokalnim izborima najvažniji test za svaku lokalnu vlast.

 

U narednom periodu bavićemo se finansijskim izdvajanjima za lokalne komunalmne i druge radove, i uporediti izborne godine u tom smislu sa onima koje to nisu.

 

Foto: zrenjanin.rs

R:V

Redakcija Z1 info

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,399FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
315PratilacaZaprati
Zrenjanin
scattered clouds
19.1 ° C
24 °
14.4 °
35 %
2.6kmh
25 %
Tue
17 °
Wed
24 °
Thu
27 °
Fri
28 °
Sat
16 °

Popularne vesti

CINS: Na izbornim listama vlasti i opozicije ljudi koji su kršili zakon

Na deset izbornih lista koje su proglašene do 25. maja nalazi se bar po jedan političar koji je prekršio Zakon o Agenciji za borbu...

”U prah i pepeo” – Diploma, zvanje i uspesi profesorke Ene Nedić

Profesorka srpskog jezika Ena Nedić zapalila je svoju diplomu ispred zgrade Narodne skupštine, kako je rekla - u znak protesta što mladi i školovani...

U Demokratskoj stranci ”tuča oko pečata”

Nije tajna da je vladajuća stranka (SNS) i njen predsednik (Vučić A.) godinama radila na rasturanju Demokratske stranke i opozicije uopšte, i to vrlo...

Zrenjanin: Zeleni traže da se reši problem Bagljaškog kanala

Zelena stranka iz Zrenjanina se obratila javnosti saopštenjem u kojem traže od gradske vlasti da ''hitno krene u rešavanje problema sa Bagljaškim kanalom''. Bagljaški...