19 C
Zrenjanin
Sunday, July 12, 2020
Naslovna Kultura i obrazovanje Feljton (INVAZIJA 1 DEO) ZRENJANINSKA VLAST OZBILJNO KRENULA U KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE

(INVAZIJA 1 DEO) ZRENJANINSKA VLAST OZBILJNO KRENULA U KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE

Invazija 1. deo – četvrta brzina

Malo aktivniji posmatrač domaćih (zrenjaninskih) političkih prilika, lako može da uvidi, kako je pred svake očekivane lokalne izbore, aktivnost ulaganja u ”lako vidljive projekte” od strane lokalne vlasti pojačana nebrojeno puta za razliku od ”mirnodopskog” stanja.

Naš primer nije izdvojen slučaj u Srbiji, u svakoj lokalnoj samoupravi je to vidljivo, ali Zrenjanin ipak na ovom ”Velja Ilić” patentu briljira. U drugim lokalnim samoupravama (opštinama i gradovima) može da se desi i da se propusti priprema za ”niski start” za lokalne izbore, što se tiče širokih infrastrukturno-komunalnih radova, ali u Zrenjaninu, bar od 2008. godine to se nije desilo nijednom.

Možda bi trebalo predstaviti primere ove tvrdnje, ali kako smo i rekli na početku, malo bolje upućenom pratiocu ovdašnjih lokalnih i državnih političkih prilika, nije potreban neki poseban dokaz.

Tako i ove 2019. godine, kako je sunce granulo kreće se sa asfaltiranjem, krpljenjem i drugim infrastrukturnim radovima, dok na čelu inspekcija i pratioca radova građani mogu videti sve najviše čelnike grada, od gradonačelnika, njegovog zamenika, pomoćnika, direktore javnih preduzeća, večnike, odvbornike, koji rado izlaze u susret građanima koji godinama muku muče sa izrovanim putevima, zapušenim kanalima, krivim banderama i  javnom rasvetom koja ne funkcioniše…dovoljno je ponekad da funkcionere povučete za rukav ili da vas ”čovek od poverenja” iz kraja dovede u kontakt sa čelnicima kako bi se oni veoma zainteresovali za Vaš problem.

Da bi razumeli značaj ove široko rasprostranjene pojave, moramo vas podsetiti na gorepomenuti patent Velje Ilića, ministra za kapitalana ulaganja u vladi Vojislava Koštunice. Taj patent je jednostavan i lakše primenljiv u lokalnim samoupravama, koje glase za takve da imaju ”gazdu na svom čelu”. On ”gazda” ne mora svakom slučajuu biti gradonačelnik ili predsednik opštine.

Sve mora u ovom zadatku biti podređeno jednom cilju, a to je dobijanje lokalnih izbora. Patent Velje Ilića je jednostavan, između dva kruga izbora (u ovom slučaju 2016. i 2020) se vrše redovne aktivnosti, radi se na pripremi i dokumentaciji za komunalne i infrastrukturne projekate, a godinu dana ili šest meseci pred izbore vrši se ubacivanje u četvrtu brzinu ili grubljim rečnikom, izvršava se ”invazija” – ”blic krig” na biračko telo.

Mašinama, funkcionerima, asfaltom, kanalizacijom, vodovodom, većim davanjem sportskim klubovima, udruženjima i slično. Da bi se ovaj predizborni projekat uspešno sproveo, ali i obezbedila logistika od republike ili pokrajine u vidu novčanih davanja, veoma je važno na čelu jednog grada imati neprikosnovenog vođu, koji sve te ljude i davanja može da ”kanališe” u pravom smeru i bez previše buke.

Tako nešto se dešavalo u Zrenjaninu i 2008. godine i 2012. godine dok su demokrate vršile vlast, a do kulminacije i dovođenja do savršenstva građani su imali prilike da osete 2016. godine. Od najava Gorana Kneževića da će Zrenjaninci do kraja 2015. godine da piti zdravu pijaću vodu (izjava RTV Santos), pa do obilnih asfaltiranja u proleće 2016. godine i zaista velikih radova na mnogim komunalnim i infrastrukturnim projektima u mnogim selima i delovima grada, prave invazije kružnih tokova… Setimo se jednog od primera, npr. nabrajanja lokalne vlasti o stotinama i stotinama kilometara asfaltiranih puteva. Zabrinjava i to što građani godinama stiču utisak, kao da lokalna vlast sa namerom čeka približavanje lokalnih izbora kako bi neke projekte aktuelizovala (jedan od mnogih primera danas je obilaznica i mosta na Begeju), koji su krenuli upravo sad da se rade punom parom, iako stoje godinama u zapećku.

Da li to govori da je rad na boljem životu sugrađana važniji u svakom momentu, ili se radije bira tajming kada je najbolje za vlast, i baš tada svojim sugrađanima pojačanim intenzitetom rada pruži ”kvalitetniji život”.

Nastavak u tekstu sledeće nedelje (Invazija 2. deo)

Autor

V:R

Foto ilustracija – zrenjanin.rs

http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-4420/Asfaltiranje-ulica-na-Bagljasu—nov-kolovoz-u-7–sekretara-SKOJ-a-i-delu-Zabaljske

Citat:

”Snaga lokalne organizacije (stranke) u svojim centralama na državnom nivou se kotira pobedom ili porazom u svom mestu. Zato je borba na lokalnim izborima najvažniji test za svaku lokalnu vlast”.

 

 

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,382FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
314PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
19 ° C
20 °
18 °
77 %
1kmh
0 %
Fri
29 °
Sat
30 °
Sun
17 °
Mon
22 °
Tue
17 °

Popularne vesti

”Asistencija” pri glasanju – nema informacija gde je nastao snimak VIDEO

Republička izborna komisija (RIK) odbacila je sve prigovore koje su podneli birači i organizacija Crta, i to zbirno, iako su se prigovori odnosili na...

U Šapcu poništeni lokalni izbori – falsifikovani glasački listići, kupovina glasova..

Gradska izborna komisija Šapca poništila je izbore na svih 100 biračkih mesta, zbog utvrđivanja brojnih nepravilnosti, prenosi list Danas. Neke od nepravilnosti su nekoliko hiljada...

Zrenjanin: Rezultati izbora. Izašlo 41.4%, nevažećih 4.1%. Odbornike osvojilo šest lista.

Gradska izborna komisija u Zrenjaninu je saopštila sledeće PRIVREMENE rezultate glasanja na lokalnim izborima:  

U Zrenjaninu mala izlaznost – 41.4%. U Srbiji do 49%

Zrenjanci su na izbore izašli u najmanjem broju od kada se sprovode višestranački izbori u Srbiji . tačnije između 41 i 42 odsto. Željko Malušić,...