0.6 C
Zrenjanin
Sunday, March 3, 2024
Naslovna Sport Intervju - Nikola Bikić - VRATASPORTA.RS

Intervju – Nikola Bikić – VRATASPORTA.RS

INTERVJU – NIKOLA BIKIĆ

Jedan od najperspektivnijih fudbalskih sudija u Vojvodini

Nikola Bikić

Nikola je telantovani fudbalski sudija koji će u narednim godinama pokušati da nepoznanice igre svede na minimum, svoj autoritet nadograđuje znanjem, žestoko i kvalitetno trenira, obrazuje se i stigne daleko.

Nikola, kada si i kako izabrao pištaljku?

Počeo sam da sudim sa samo 16 godina. U to vreme sam aktivno igrao fudbal i započeo obuku za fudbalskog sudiju. Razredni starešina u srednjoj školi, internacionalni sudija Branko Pavlović, u tom periodu još uvek aktivan sudija sa najviše odsuđenih utakmica na Super Ligi, je “krivac” što sam krenuo tim putem. Kasnije, kada sam završavao četvrti razred a već sam znao da ću upisati fakultet u Beogradu, odlučio sam da studiram veterinu, morao sam da donesem još jednu, težu, odluku, izbor je bio – žrtvovati igračku ili sudijsku karijeru. Danas mi je kristalno jasno da sam odlično postupio.

– Sudije elitnog ranga, ali i sudije Super lige i Prve lige, treniraju skoro na profesionalnom nivou. Fudbal se rapidno razvija, fudbaleri su fizički sve spremniji tako da i sudije moraju biti u redovnom treningu i vrhunskom stanju pripremljenosti. Pored te osnovne stvari neophodno je i dobro poznavanje, bar, engleskog jezika. Internacionalni sudija je kompletna sportska ličnost. –

Profesija ili strast?

Sudija sam prve kategorije, trenutno na Srpskoj ligi grupa Vojvodina. Prošao sam Talent Mentor program, prvo Vojvodine a zatim i Srbije koji je pre tri godine održan zahvaljujući Miloradu Mažiću i Fudbalskom savezu Vojvodine,  a bio je namenjen talentovanim fudbalskim sudijama. Cilj ovog kampa je uvođenje mladih sudija u princip rada koji praktikujeUEFA. Svakom od nas je dodeljen mentor kako bi nam pomogao u obuci. Do pre dve godine je kamp organizovan samo na teritoriji Vojvodine, da bi se od prošle proširio na teritoriju cele Srbije, a ja sam jedini iz Banata koji je bio pozvan. Nije profesija, ali sigurno nešto gde se vidim i prepoznajem lepu priliku.

Koja utakmica je zvanično prva koju si odsudio?

Bilo je to u Perlezu, duel omladinskih ekipa, Vojvodina Perlez – Banat Čenta. U to vreme sam bio član domaćina, Vojvodine, pa sam nekako preživeo. (smeh)

Persiraš li igračima?

Odmah će možda neko reći da pravim razliku, ali nije tako. U nekoliko navrata sam imao priliku da vodim međunarodne utakmice gde jesam persirao u razgovoru sa igračima. U domaćim takmičenjima ne, ali samo iz razloga što se međusobno poznajemo, izgradili smo dobar odnos srećući se iz nedelje u nedelju.

Kako se nosiš sa pogrešnim odlukama?

Grešaka ima na svakoj utakmici, nekad manje a nekad više. Ne opravdavam se, ali ljudski je grešiti. Pravi sudija ih svede na minimum i ume da ih na dobar način iznese. Ulazak u nekakvu kompenzaciju budućim odlukama ne vodi utakmicu u pravom smeru.

Da li je za sudiju ključna stvar da zna i razume fudbalsku igru?

Siguran sam da je tako. Dobar sudija mora da razume igru. Ostalo se uči, dolazi kroz iskustvo a osećaj je presudan. Meni je lično od najveće pomoći to što sam, do relativno skoro, bio aktivan fudbaler.

Sudije elitnog ranga, ali i sudije Super lige i Prve lige, treniraju skoro na profesionalnom nivou. Fudbal se rapidno razvija, fudbaleri su fizički sve spremniji tako da i sudije moraju biti u redovnom treningu i vrhunskom stanju pripremljenosti. Pored te osnovne stvari neophodno je i dobro poznavanje, bar, engleskog jezika. Internacionalni sudija je kompletna sportska ličnost.

Kakav je utisak na tebe ostavio jedan od najboljih, Milorad Mažić?

Milorad Mažić je najbolji primer. Čovek koji se retko sreće. Za nas je dostupan u svakom trenutku, spreman da pomogne i udeli savet. I pored svih obaveza, a ne zna im se broj, stiže da misli i o nama. O njemu sve najlepše.

Šta misliš o uvođenju sudijske tehnologije?

I nisam baš za to, šta više, protiv sam. Greške su sastavni deo fudbala i mislim da na taj način sport gubi draž.

– Strpljiv sam i verujem da će mi se šansa ukazati. –

Koliko daleko želiš?

Dajem sve od sebe, vredno treniram i maksimalno sam posvećen. Određeni broj mladih sudija je prošao kroz Talent program, u samoj Vojvodini je mnogo onih koji sude kvalitetno, a malo je mesta u Prvoj ligi. Strpljiv sam i verujem da će mi se šansa ukazati. Korak po korak.

Koristiš li sudijsko znanje da savetuješ prijatelje koji igraju kladionicu?

U kladionicu ne ulazim. (smeh)

Izvor- vratasporta.rs

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...