13.3 C
Zrenjanin
Saturday, September 26, 2020
Naslovna Intervju INTERVJU: Jovan Popović profesionalni foto-model

INTERVJU: Jovan Popović profesionalni foto-model

Verujem da našeg sugrađanina Jovana Popovića nije potrebno posebno predstavljati. Po zanimanju je profesor informatike i tehnike, a u životu se oprobao u muzici, fudbalu, preduzetništvu, prosveti, budući da neguje mnoge talelente. Trenutno važi za jednog od najtraženijih foto-modela u regionu i šire. 

Koliko je Jovan profesionalan, harizmatičan, šarmatan svedoče preporuke brojnih poznatih fotografa:

Pavle Taboroši: ,,Jovan je veoma ambiciozan model, nema nemogućeg. Čini sve da fotografije budu bolje od prvobitne ideje. Mislim da je vredno iskustvo sarađivati sa njim”.

Jovan Njegović Drndak: ,,Sa Jovanom Popovićem sam sarađivao u više navrata, pokazalo se da ima izuzetnu moć transformacije što ga svakako preporučuje u svetu modelinga. Odličan model sa kojim je zadovoljstvo sarađivati”.

Duško Miljanić: ,,Saradnja sa Jovanom je bila fantastična! Lakoća sa kojom pristupa svakom zadatku, zatim brze transformacije u novu ,,ulogu” uveliko su mi olakšale fotografski dan. Veliko hvala za profesionalnost, posvećenost, lakoću u saradnji i pozitivnu energiju”.

Ko je Jovan Popović i šta ga izdvaja od drugih modela u profesionalnom smislu?

Imam životnu energiju koja je veoma retka i mislim da je to ono što ljude (čitaj: žene) najviše privlači.

Kako je došlo do toga da uspešan nastavnik promeni zanimanje?

Dobro pitanje. Nije lako doneti odluku. Imate siguran posao, sigurnu zaradu, a ulazite u nešto što vam je do tada bilo potpuno nepoznato. Međutim, u periodu od kako sam počeo da se bavim modelingom pa sve do sada, shvatio sam da je to posao kao i svaki drugi. Ako želiš da uspeš, da imaš dobre rezultate i da možeš da živiš od svog rada, onda moraš da se daš 100%. Ovaj posao donosi niz prednosti. Niste vezani za radno vreme i raspored, da morate svaki dan da jurite ,,od-do” Prednost su i česta putovanja. Svako snimanje druga uloga, drugi ljudi, drugo mesto. Jednom rečju – avantura. Sebe sam pronašao u ovom zanimanju i radiću sve dok mi to pričinjava zadovoljstvo.

Nastavnik animira i motiviše decu, a dobar foto-model treba da poseduje smisao za glumu i sposobnost da mimikom prenese različita raspoloženja. 

Da li ti je iskustvo rada u prosveti bilo korisno za uspeh u ovom drugom poslu?

Da. Radio sam kao nastavnik i nije bilo lako pripremiti različite teme i zadatke,  ali su teme i učenici bili poznati. Kao model ulogu saznaš tek na snimanju, a tek tamo upoznaš i kolege sa kojima radiš. Dva posla naizgled slična, ali jako, jako različita. Nema pripreme – ili jesi ili nisi. Ubace te u vodu i snalazi se. Za sada plivam (hahaha).

Naravno, a i pored iskustva rada u školi radio sam u životu mnoge poslove, tako da se sve to na neki način uklopilo u ovaj novi posao, jer svako iskustvo je dobro došlo. A ono životno je nezamenljivo.

Kako bi okarakterisao svoje zanimanje?

Sva zanimanja u jednom!

Kako se postaje model i kako si ti počeo?

Mene je pozvao fotograf iz Beograda i ponudio saradnju na osnovu moje fotografije, postavljene na FB. Mnogima zvuči čudno: nisam tražio posao, posao je našao mene. To je sam početak. Morate biti spremni na razne zahteve od strane fotografa, agencije, producenta i sl, spremni na sve zahteve. Naravno, uvek postoji granica.

Da li je u foto-modelingu presudan talenat ili se uspeh može postići vežbom i iskustvom?

Kod modela je veoma bitno “to nešto”, to što fotograf prepozna. Dalje je samo nadogradnja uz veliki rad. Mislim da morate imati talenta. Talenat se odmah primeti. A lepota potrebna.

Videla sam da si iznad jedne fotografije napisao: ,,Tajna uspeha u životu nije da čovek radi ono što voli, nego da voli ono što radi”. Da li sebe smatraš uspešnim?

Još uvek ne, jer smatram da uspeh mora da prati i onaj drugi deo (račun u banci, ha-ha).

Da li se uspešnost modela meri popularnošću?

Mislim da ne. Uspeh modela se meri velikim radom i iskustvom.

Koji su poslovi ili projekti u kojima si učestvovao tebi značajni?

Na koja postignuća si najponosniji?

To su koraci. Kako koji novi korak napravite tako vam je bliži cilj ka kom ste krenuli. Radio sam do sada sa preko 50 fotografa, sa nekima samo jednom, a sa nekima i više puta. Sve su mi fotografije drage na svoj način. 

Možda bih izdvojio učešće u filmu Darka Bajića “Svetozar Miletić” uz poznate glumce naše scene, kao i učešće u američkom filmu ,,Božićni bal” rame uz rame sa glumcem Nikom Hendriksom.

Šta trenutno želiš da postigneš?

Želim da sve ovo potraje.

Kako izgleda jedan dan na snimanju?

Lepo!  Sve to ne može da se opiše u par rečenica. 

Šta dalje planiraš u karijeri?

Dalje usavršavanje, rad na sebi i učešće u novim projektima u svetu reklame i filma.

Šta bi rekao nekome ko planira da se bavi poslom modela?

Moj predlog je da već sada, kad su društvene mreže sastavni deo naših života, urade fotografiju sa profesionalnim fotografom. To je najmanje ulaganje u novi posao a nikad ne znate da li će uslediti poziv sa druge strane. U krajnjem slučaju probali ste, pa i ako vam ne uspe, ostaće vam lepa uspomena. I još nešto: tu sam uvek da pomognem. Svakome ko želi ću pomoći, makar savetima i smernicama. Dalje svako mora sam. Deci sam uvek govorio: ,,Ja mogu sve za vas ali ne mogu umesto vas”.

Adresa sajta: www.jovandpopovic.com

Razgovor je vodila Ljiljana Stojaković, fotograf i saradnik Z1info

Foto: Ljiljana Stojaković, Instagram – Jovan Popović

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,459FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
313PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
13.3 ° C
16.1 °
11 °
62 %
3.1kmh
0 %
Mon
28 °
Tue
30 °
Wed
29 °
Thu
27 °
Fri
30 °

Popularne vesti

Objavljena trasa auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad. Ne i okvirna cena i ko ga plaća.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije oglasilo je rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene koridora auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, saopšteno...

Održano ročište u postupku protiv KTV-a jer se nisu dezinfikovali na ulazu u Skupštinu

U Osnovnom tužilaštvu u Zrenjaninu održano je saslušanje svedoka u postupku protiv ekipe televizije "KTV" Zrenjanin Nakon što je uzeta izjava od pet svedoka, odlučeno...

Bez konačnog dogovora oko povećanja minimalne cene rada za 2021. godinu

Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije su završili prvu rundu pregovora oko povećanja minimalne cene rada za 2021. godinu, ali konačan dogovor nije postignut,...

Pozivaju na diskusiju u vezi uticaja na životnu sredinu fabrike guma Lingkong u Zrenjaninu

Gradski odbor ''Dosta je bilo'' Zrenjanin je pozvao građane da učestvuju u diskusiji: uticaj na životnu sredinu fabrike guma Lingkong u Zrenjaninu: Poštovani sugrađani, u nedeljniku...