19 C
Zrenjanin
Wednesday, July 15, 2020
Naslovna Kultura i obrazovanje IN MEMORIAM VLADIMIR GRUBANOV (1946–2019)

IN MEMORIAM VLADIMIR GRUBANOV (1946–2019)

U petak, 10. oktobra, 2019. godine, posle duge i teške bolesti, napustio nas je Vladimir Grubanov, direktor Lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”, posvećenik lutkarstva.

Vladimir Grubanov, jedna od najistaknutijih ličnosti pozorišnog života Srbije, prevashodno u oblasti lutkarskog stvaralaštva, rođen je 11. maja 1946. godine u Zrenjaninu, gde se i školovao. U Narodno pozorište „Toša Jovanović“ dolazi 1978. godine kao već uspešan organizator kulturnih aktivnosti i pokretač manifestacija posvećenih afirmaciji stvaralaštva mladih. Od 1980. godine preuzima rukovodstvo nad Lutkarskom scenom zrenjaninskog Pozorišta. Njegov visok profesionalni nivo, specifična lutkarska estetika, nepresušna inspiracija i velika energija uticale su na to da zrenjaninska Lutkarska scena izraste u jedno od najznačajnijih pozorišta u Evropi, svrstavajući lutkarsko pozorište Vojvodine i Srbije u rang umetnosti vodećih evropskih zemalja. Nagrade sa brojnih međunarodnih i domaćih festivala pokazatelj su uspešnosti promocije srpskog pozorišnog stvaralaštva kroz nastupe u Holandiji, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Kao umetnički direktor, rukovodilac i kreator odnosa sa javnošću Vladimir Grubanov je dao ogroman doprinos ugledu svoje Lutkarske scene na internacionalnoj sceni. Na specifičan i prepoznatljiv način utisnuo je jedinstven i snažan pečat u pozorišni život Srbije kroz nastupe na BITEF-u, Sterijinom pozorju, Trienalu evropskog lutkarstva u Pečuju (Mađarska), „Zlatnom Delfinu” u Varni (Bugarska), Svetskom festivalu lutkarstva u Atini (Grčka) i mnogim drugim reprezentativnim pozorišnim festivalima u Evropi.

Vladimir Grubanov je biran u najznačajnije forume vezane za delatnosti pozorišta: Izvršni odbor Saveza dramskih umetnika Srbije, Predsedništvo Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, Predsedništvo međunarodne asocijacije lutkara UNIMA; bio je stručni konsultant za formiranje lutkarskog pozorišta Kosova i Metohije po preporuci Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i član organizacionih odbora brojnih međunarodnih i domaćih festivala.

Mnogo je pozorišnih centara u Evropi u kojima njegovo ime znači više od poštovanog gosta. Kreativnošću i znanjem, fleksibilnošću i htenjem, nesalomivom voljom i energijom, potpunom pripadnošću svetu pozorišne umetnosti u neprekidnom nizu od 30 godina ostavio je antologijske predstave, nisku od 324 nagrade, mnogo mladih glumaca, učestvovao je u konstituisanju brojnih prestižnih festivala pozorišta za decu, ali je i velik deo sebe ugradio u nove prijatelje i poštovaoce srpskog teatra i države Srbije. Jedinstven po mnogo čemu, pomerao je granice, istraživao i oblikovao deo modernog srpskog teatra, dovodeći ga u ravan najznačajnijih u evropskim razmerama.

Vladimir Grubanov biće sahranjen u subotu, 12. oktobra, u 15 časova na Katoličkom groblju u Zrenjaninu (Kalvarijska ulica), a komemoracija će se održati istog dana u 13 časova u velikoj sali Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”.

Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,378FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
314PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
19 ° C
20 °
18 °
77 %
1kmh
0 %
Fri
29 °
Sat
30 °
Sun
17 °
Mon
22 °
Tue
17 °

Popularne vesti

”Asistencija” pri glasanju – nema informacija gde je nastao snimak VIDEO

Republička izborna komisija (RIK) odbacila je sve prigovore koje su podneli birači i organizacija Crta, i to zbirno, iako su se prigovori odnosili na...

U Šapcu poništeni lokalni izbori – falsifikovani glasački listići, kupovina glasova..

Gradska izborna komisija Šapca poništila je izbore na svih 100 biračkih mesta, zbog utvrđivanja brojnih nepravilnosti, prenosi list Danas. Neke od nepravilnosti su nekoliko hiljada...

Zrenjanin: Rezultati izbora. Izašlo 41.4%, nevažećih 4.1%. Odbornike osvojilo šest lista.

Gradska izborna komisija u Zrenjaninu je saopštila sledeće PRIVREMENE rezultate glasanja na lokalnim izborima:  

U Zrenjaninu mala izlaznost – 41.4%. U Srbiji do 49%

Zrenjanci su na izbore izašli u najmanjem broju od kada se sprovode višestranački izbori u Srbiji . tačnije između 41 i 42 odsto. Željko Malušić,...